ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Τα ονόματα των πολιτικών που θα αναφέρονται στο πόρισμα για την Ζήμενς

Θα αποδοθούν ευθύνες ή θα γίνουμε στο ίδιο έργο θεατές;

 





Σήμερα στις 12 το μεσημέρι τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής που διερευνά το σκάνδαλο Siemens θα συνέλθουν για πρώτη φορά σε συνεδρίαση κρατώντας (επιτέλους) ανα χείρας τις πορισματικές τους θέσεις. Όλα δείχνουν πως έφτασε η ώρα της απόδοσης... ευθυνών στους εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο. Το ερώτημα που κυριαρχεί κατά τους τελευταίους μήνες και κυρίως μετά το φιάσκο του Βατοπεδίου, ήταν μόνο ένα: Θα αποδοθούν ευθύνες στο σκάνδαλο της Siemens ή θα γίνουμε στο ίδιο έργο θεατές;
Ήδη τα μέλη των κομμάτων που μετέχουν στην επιτροπή συνεδριάζουν συνεχώς από την προηγούμενη εβδομάδα σημειώνοντας ένα προς ένα τα περιστατικά και τη «συμμετοχή» καθενός εκ των πολιτικών προσώπων που έπαιξαν με τον ένα η άλλο ρόλο στις συμβάσεις, στις αναθέσεις, τις παραγγελίες και τις παραλαβές των παραγγελιών του δημοσίου και της Γερμανικής εταιρείας.
Μέχρι τώρα που διαβάζετε αυτές τις γραμμές, όλα δείχνουν πως για πρώτη φορά, με τις σοβαρές προσεγγίσεις των δυο κομμάτων ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας το πόρισμα θα κινείται προς κοινή κατεύθυνση με γνώμονα τον καταμερισμό πολιτικών ευθυνών στους εμπλεκόμενους στην υπόθεση.
Δηλαδή, το πόρισμα (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) θα καταγράφει τα πραγματικά περιστατικά για τις συμβάσεις του δημοσίου και Siemens αλλά και τις πράξεις και παραλείψεις των πολιτικών προσώπων (πρώην Υπουργών ή υφυπουργών) που εμπλέκονται. Επίσης, θα προσδιορίζει και τη ζημία που υπέστη το Ελληνικό δημόσιο από τις ετεροβαρείς συμβάσεις λόγω των παράνομων μεθόδων της Siemens, και που αυτό σημαίνει πως θα καθορίσει και τη στρατηγική της κυβέρνησης απέναντι στις αποζημιώσεις που θα απαιτήσει από την Siemens.
Τα πρόσωπα στα οποία θα αποδίδονται πολιτικές ευθύνες στο πόρισμα σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες θα είναι οι Κ. Σημίτης, Α. Τσοχατζόπουλος, Γιάννος Παπαντωνίου, Ν. Χριστοδουλάκης, Ε. Μαλέσιος, Χρ. Βερελής και ενδεχομένως Μιχ. Χρυσοχοϊδης από το ΠΑΣΟΚ. Γ. Βουλγαράκης, Χρ. Μαρκογιαννάκης και ενδεχομένως ο Μιχ. Λιάπης από τη ΝΔ.
Σύμφωνα με τον βουλευτή της ΝΔ Κ. Τζαβάρα, στο πόρισμα γίνεται αναφορά σε ονόματα πρώην υπουργών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, γιατί ακριβώς τα ονόματα αυτά έχουν σχέση με πράξεις ή παραλήψεις οι οποίες εκδηλώθηκαν στην διαχείριση της πιο σοβαρής υπόθεσης που υπάρχει πράγματι σκάνδαλο, και μάλιστα σκάνδαλο πολιτικό και οικονομικό».
Διευκρίνισε, όμως, πως «τα ονόματα δεν έχουν την έννοια της παραπομπής, δεν παραπέμπουμε κανέναν».
Αυτό τι σημαίνει; Ενώ έχει δημιουργηθεί στον κόσμο η εντύπωση ότι από αυτό το πόρισμα ξαφνικά θα υπάρξουν αθρόες παραπομπές ή θα στηθούν Ειδικά Δικαστήρια, δεν είναι «δουλειά της εξεταστικής επιτροπής» (και θεσμικά).
«Δουλειά» της είναι να διερευνήσει την υπόθεση (την έκανε και με πολύ σοβαρότητα και υπευθυνότητα μάλιστα) και να καταθέσει το πόρισμά της ενώπιον της Βουλής η οποία είναι και υπεύθυνη για τα περαιτέρω. Δηλαδή, να αποφασίσει η όχι αν συντρέχουν λόγοι διερεύνησης της υπόθεσης και από «ανώτερο στάδιο» που είναι η προανακριτική επιτροπή που εκείνη θα κρίνει για το ποια πρόσωπα θα πρέπει να παραπεμφθούν στο Ειδικό Δικαστήριο.
«Να πληρώσουν οι ένοχοι -ναι, συμφωνώ-, να πληρώσουν αυτοί που έχουν βλάψει το δημόσιο συμφέρον, αλλά με βάση τις ισχύουσες διαδικασίες» υποστηρίζει ο κ. Τζαβάρας και εξηγεί πως «δεν έχουμε καμία αρμοδιότητα να παραπέμψουμε. Η παραπομπή γίνεται με βάση το Σύνταγμα, τον κανονισμό της Βουλής, και τον νόμο περί ποινικής ευθύνης υπουργών με πρόταση κατηγορίας την οποία υπογράφουν 30 βουλευτές και στην οποία πρέπει να αναφέρουν τα στοιχεία αξιόποινης πράξης που αποδίδουν σε υπουργό ή υφυπουργό καθώς και τον αριθμό της διάταξης που έχει παραβιαστεί».

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου