ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Μπάζει νομικά το Αυτόφωρο για παρακράτηση ΦΠΑ...



 








Διαδικαστικά αστήρικτη θεωρούν νομικοί και δικαστές την πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών να επιβάλει νομοθετικά την αυτόφωρη διαδικασία σε όλα τα αδικήματα μη καταβολής ΦΠΑ από τους υπόχρεους. Αρκετοί εκτιμούν ότι όλα γίνονται προκειμένου να... πιεστούν οι οφειλέτες, μικρών κυρίως ποσών (κάτω των 75.000 ευρώ), να πληρώσουν τα χρέη τους. Και αυτό γιατί:
* Το αυτόφωρο ισχύει για όσους διαπράττουν πλημμελήματα και συλλαμβάνονται εντός 24 ωρών από την ημέρα τέλεσης της πράξης. Εάν κάποιος δεν συλληφθεί την επομένη της λήξης προθεσμίας καταβολής της οφειλής του, δεν υπάγεται στην αυτόφωρη διαδικασία. Ετσι το υπουργείο Οικονομικών επιθυμεί να μετατρέψει το αδίκημα σε διαρκές, ώστε η σύλληψη να είναι πάντα αυτόφωρη!
* Ομως η διαδικασία του Αυτόφωρου και η ποινική δίωξη αναστέλλεται εάν ο οφειλέτης ζητήσει να υπαχθεί στις διατάξεις του νόμου 2523/1997 περί εξωδικαστικού συμβιβασμού.
* Ετσι το Αυτόφωρο δεν θα εφαρμοστεί στην πράξη, για όσους συμβιβαστούν. Η απειλή του Αυτόφωρου, δηλαδή της σύλληψης, παραπομπής σε δίκη και της φυλάκισης (εξαγοράσιμης συνήθως εκτός εάν προβλεφθεί διαφορετικά), μπορεί να δράσει ωστόσο ως μέσο πίεσης του υπόχρεου να καταβάλει τα χρωστούμενα για να αποφύγει τη φυλακή. Το κρίσιμο ερώτημα εδώ είναι βέβαια για την κυβέρνηση, πού θα βρει χώρο στις φυλακές για όσους δεν πληρώσουν τελικά.
* Η αυτόφωρη διαδικασία της σύλληψης και παραπομπής σε δίκη, αφορά μόνο τα πλημμελήματα, δηλαδή μη απόδοση φόρων κάτω του ποσού των 75.000 ευρώ.
Για τις μεγαλύτερες οφειλές η κατηγορία είναι σε βαθμό κακουργήματος, οπότε δεν εφαρμόζεται το Αυτόφωρο αλλά η διαδικασία της κύριας ανάκρισης.
Με πρόσφατο νόμο η κυβέρνηση ποινικοποίησε τη φοροδιαφυγή ακόμη και για ποσά κάτω των 3.000 ευρώ, προκαλώντας την αντίδραση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής που έκρινε ως πιο κατάλληλη την διοικητική κύρωση στις περιπτώσεις αυτές.


ΣΥΝ: Θα γεμίσουν οι φυλακές
«Εάν εφαρμοστεί το μέτρο της φυλάκισης για τη μη απόδοση του ΦΠΑ, θα πρέπει να γεμίσει η Ελλάδα φυλακές», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ με αφορμή την ανακοίνωση μέτρων από την κυβέρνηση για τη μη απόδοση ΦΠΑ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «πρόκειται για ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα που θέλει να μας κάνει να ξεχάσουμε την πραγματικότητα της αύξησης του ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα, της βαθιάς ύφεσης στην αγορά, τη στρεβλή και ταξική φορολογική πολιτική της κυβέρνησης που αφήνει στο απυρόβλητο τους οικονομικά ισχυρούς».


ΔΗΣΥ: Δύο σταθμά
«Σε μια ευνομούμενη δημοκρατία δεν μπορεί να ισχύουν δύο μέτρα και δύο σταθμά» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Δημήτρης Οικονόμου. «Οσοι δεν αποδίδουν τον ΦΠΑ πρέπει να έχουν συνέπειες» τόνισε. «Το κράτος όμως που δεν αποδίδει τον ΦΠΑ στις επιχειρήσεις, ποιο αυτόφωρο θα το αντιμετωπίσει;».
* Και μια αναγκαία διόρθωση: Το σωστό όνομα του δικηγόρου, υποψήφιου προέδρου του ΔΣΑ, που καυτηρίασε τις αυξήσεις σε δικαστικά παράβολα, είναι Δημ. Μουστακάτος.


ΧΡΗΣΤΟΣ ΖΕΡΒΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου