ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Ανοίγουν τα «κλειστά» επαγγέλματα

«Ανοίγουμε ευκαιρίες σε νέους επιστήμονες» είπε ο πρωθυπουργός...





Απελευθερώνονται, με νομοσχέδιο που παρουσιάσθηκε στο υπουργικό συμβούλιο, όλοι οι περιορισμοί κατά την άσκηση οποιουδήποτε επαγγέλματος στη χώρα μας. Στο εξής οι όποιοι περιορισμοί υπάρξουν θα γίνονται λόγω εθνικού ή δημόσιου συμφέροντος... με έκδοση κατά περίπτωση προεδρικών διαταγμάτων.
Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ειδικές ρυθμίσεις για δικηγόρους, φαρμακοποιούς, συμβολαιογράφους, αρχιτέκτονες, πολιτικούς μηχανικούς και ορκωτούς λογιστές.
Το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Αρχή της επαγγελματικής ελευθερίας - κατάργηση αδικαιολόγητων περιορισμών στην πρόσβαση και άσκηση επαγγελμάτων» αναρτήθηκε προς δημόσια διαβούλευση, η οποία θα διαρκέσει μέχρι και την Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2011. Δείτε περισσότερα ΕΔΩ.
Μιλώντας στο υπουργικό ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είπε: «ανοίγουμε ευκαιρίες σε νέους επιστήμονες, να βρουν τον δρόμο και το χώρο και δημιουργούμε τις προϋπόθεσης να μειωθεί το κόστος , να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα και να υπάρξει επιστροφή στην ανάπτυξη» και έκανε λόγο για «ιστορική αλλαγή».
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η κυβέρνηση τολμά να προχωρά στις αλλαγές που χρειάζεται η χώρα και επανέλαβε τη φράση του «αυτή η Ελλάδα, η Ελλάδα με αυτά τα χαρακτηριστικά, τελείωσε πιά».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, εκφράζοντας την ελπίδα ότι και εκείνα θα ανταποκριθούν, επισημαίνοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα έχουν την ευθύνη για τη στάση τους.
Με τους ίδιους χαρακτηρισμούς αναφέρθηκε ο κ. Παπανδρέου και στο νομοσχέδιο με το οποίο προωθούνται αλλαγές στο συνδικαλιστικό και συνεταιριστικό κίνημα των αγροτών, το οποίο, ωστόσο, θα συζητηθεί στην συνεδρίαση του υπουργικού την Πέμπτη.
Από πλευράς ΝΔ ο Χρήστος Σταϊκούρας σημείωσε πως το κόμματος είναι υπέρ του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων, αλλά κατηγόρησε την κυβέρνηση πως το προωθεί «πρόχειρα, με συνοπτικές διαδικασίες, με οριζόντιες και ισοπεδωτικές ρυθμίσεις, χωρίς ουσιαστική διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς, χωρίς συγκεκριμένες μελέτες για κάθε επάγγελμα, με παλινωδίες και αντιφατικές επιλογές. Και, αν είναι δυνατόν, με δημοσκοπήσεις».

Τί αλλάζει για τους δικηγόρους
Μεταξύ άλλων, για το επάγγελμα των δικηγόρων καταργούνται οι γεωγραφικοί περιορισμοί, καταργούνται οι υποχρεωτικές ελάχιστες αμοιβές και το σύστημα προείσπραξης της αμοιβής από το Δικηγορικό Σύλλογο.
Προκειμένου να υπολογίζονται και να εισπράττονται οι νόμιμες κρατήσεις υπέρ ασφαλιστικών ταμείων και τρίτων, διατηρούνται τα ποσά, που ορίζονται σήμερα ως «ελάχιστες αμοιβές», ως ποσά όμως αναφοράς, επί των οποίων υπολογίζονται και εισπράττονται οι εισφορές.

Για τους ορκωτές λογιστές
Καταργείται το ελάχιστο υποχρεωτικό ωρομίσθιο που ισχύει σήμερα.

Για τους συμβολαιογράφους
Προβλέπεται επανακαθορισμός της αναλογικής αμοιβής ώστε να βαίνει μειούμενη όσο αυξάνει η αξία του αντικειμένου της συναλλαγής

Για αρχιτέκτονες και μηχανικούς
Για τα ιδιωτικά έργα: καταργούνται οι ελάχιστες υποχρεωτικές αμοιβές. αταργείται το σύστημα είσπραξης της αμοιβής του Μηχανικού μέσω του ΤΕΕ.
Προκειμένου να διασφαλιστούν οι πόροι των Ασφαλιστικών Ταμείων, διατηρούνται τα ισχύοντα ποσά των ελάχιστων υποχρεωτικών αμοιβών, ως ποσά αναφοράς
Για τις μελέτες δημοσίων έργων: οι συμμετέχοντες στους διαγωνισμούς, υποβάλλουν ελεύθερα την οικονομική προσφορά τους, η οποία μπορεί να είναι και κατώτερη της προεκτιμημένης αμοιβής και σε περίπτωση υπερβολικά χαμηλών προσφορών, η αναθέτουσα αρχή δεν απορρίπτει την προσφορά, αλλά καλεί τον υποψήφιο να δικαιολογήσει το ύψος.

Αντιδράσεις από τους φαρμακοποιούς
Στο μεταξύ, την ώρα που το υπουργικό συμβούλιο έδινε το πράσινο φως στο νομοσχέδιο του Γιώργου Παπακωνσταντίνου που ανοίγει περίπου 160 κλειστά επαγγέλματα, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος κατέθετε στη Βουλή το νομοσχέδιο για το άνοιγμα του επαγγέλματος των φαρμακοποιών.

Προβλέπεται αλλαγή στα πληθυσμιακά κριτήρια, από ένα φαρμακείο ανά 1500 κατοίκους, σε ένα ανά 1000. Τα φαρμακεία θα λειτουργούν και τα απογεύματα της Δευτέρας και της Τετάρτης αλλά και την ημέρα του Σαββάτου, ενώ θα μπορούν να ανοίγουν φαρμακεία σε απόσταση 200 μέτρων από νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας.
Οι εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου χαρακτήρισαν το σχέδιο νόμου ως απαράδεκτο κατασκεύασμα του υπουργείου Υγείας.
Από τις διατάξεις αυτή που φαίνεται να τους ικανοποιεί είναι το άρθρο 36, παράγραφος 1 που αναφέρει χαρακτηριστικά ότι όλοι οι πτυχιούχοι φαρμακοποιοί Έλληνες και πολίτες της Ε.Ε. μπορούν να λαμβάνουν άδεια ίδρυσης φαρμακείου απρόσκοπτα χωρίς κανέναν περιορισμό πλην του πληθυσμιακού ορίου, κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε να ανοίξει φαρμακείο.
Ωστόσο, διαφωνούν μεταξύ άλλων, με το να είναι ανοιχτά τα φαρμακεία τα απογεύματα Δευτέρας και Τρίτης και το Σάββατο, αλλά και με τη δυνατότητα λειτουργίας περισσότερων φαρμακείων σε ακτίνα 200 μέτρων από νοσηλευτικά ιδρύματα κα.
 
ΣΚΑΪ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου