ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Αποχαιρετισμός στο Γιάννη Κωσταντή...










Διαβάστε το κείμενο της Νομ. Επιτροπής Γρεβενών του Κ.Κ.Ε. με το οποίο αποχαιρέτησε τον Γιάννη Κωσταντή που κηδεύτηκε ανήμερα των Χριστουγέννων στο Δοξαρά Γρεβενών. Στις 24 Δεκέμβρη έφυγε από κοντά μας ο παλαίμαχος κομμουνιστής Γιάννης Κωσταντής, τον αποχαιρέτησε εκ μέρους του ΚΚΕ το... μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής. Μακεδονίας σ/φος Μιχάλης Καραμπατζιάς. Η ομιλία του μιλά για τη ζωή και τη δράση ενός μεγάλου αγωνιστή που αποτελεί και μέρος της νεότερης ιστορίας των Γρεβενών:
"ΓΡΕΒΕΝΑ 25-12-2010
ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΑΓΩΝΙΣΤΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ, ΤΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΑΦΙΕΡΩΣΕ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΣΤΑ ΙΔΑΝΙΚΑ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ, ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΚΟΠΗΣ. ΕΝΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΕ ΣΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΙΚΑΙΟΤΕΡΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ.
Ο σύντροφος Γιάννης Κωσταντής μας αφήνει ανεκτίμητη κληρονομιά, την ακλόνητη πίστη για τη νίκη των ιδεών μας, του Κομμουνισμού.
Έμεινε αλύγιστος, ακλόνητος, παράδειγμα για τους νέους επαναστάτες. Αντλούμε δύναμη από τη ζωή και τη δράση του για να φέρουμε σε πέρας τη νέα κοινωνία, το Σοσιαλισμό.
Στις 17 Ιούλη 1955 μίλησε η αδάμαστη ψυχή των κομμουνιστών. 27 βαρυποινίτες φορώντας στραβά το καπελάκι τους, μέρα μεσημέρι, δραπέτευσαν από τις φυλακές των Βούρλων στον Πειραιά, πραγματοποιώντας την πιο μεγάλη, την πιο συναρπαστική, την πιο μυθιστορηματική απόδραση όλων των εποχών στην Ελλάδα. Οι φυλακές των Βούρλων ήταν υψίστης ασφαλείας και πολύ καλά φρουρούμενες. Όλη η ιστορία της επιχείρησης κράτησε περίπου 4-5 μήνες και έγινε κάτω από τραγικά δύσκολες συνθήκες κινδύνου, με μαθηματική ακρίβεια και μυστικότητα.
Ήταν ένα κατόρθωμα τέλεια μελετημένο με υψηλή πιστότητα και γνώση, ολοκληρωμένες τεχνικές προδιαγραφές, βασισμένες σε ένα καλοστημένο σενάριο που υλοποιήθηκε παραδειγματικά.
Οι φυλακισμένοι έσκαψαν σήραγγα μήκους 17,5 μέτρων, την υποστύλωσαν με κάθε τεχνική επάρκεια και την ηλεκτροφώτισαν. Εξαφάνισαν με επιτυχία τα μπάζα και βγήκαν στο σημείο που είχαν προγραμματίσει.
Η απόδραση συγκλόνισε την Ελλάδα. Οι αρχές ασφαλείας έστησαν μπλόκα στους δρόμους και επικήρυξαν τους δραπέτες χωρίς φυσικά κανένα αποτέλεσμα.
Οι 27 δραπέτες φορούν πιτζάμες πάνω από τα καλά τους ρούχα για να μην τα λερώσουν. Ο κλήρος πέφτει σε έναν από αυτούς να μείνει πίσω για να κλείσει τη σήραγγα και να δώσει στους υπόλοιπους τον πολύτιμο χρόνο που χρειάζονται για να φύγουν.


ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ θυμάται ο Γιάννης Κωσταντής που του έτυχε ο κλήρος.
<<Αλλά εγώ είμαι και από αυτούς τους ανθρώπους που είχα αποφασίσει να θυσιαστώ. Στο μυαλό μου είχε φωλιάσει ένα πράγμα : ότι πρέπει να φύγουν αυτοί που είναι άμεσος ο κίνδυνος να τους εκτελέσουν>>.
ΑΥΤΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΣΤΑΝΤΗΣ. ΟΠΩΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΝΩΝΥΜΟΙ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΟΙ ΠΟΥ ΘΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟ-ΜΕΝΟΙ ΤΟ ΛΑΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΙΔΕΕΣ ΤΟΥΣ.
Ο σύντροφος Γιάννης Κωσταντής γεννήθηκε από ΕΑΜίτες γονείς. Ο πατέρας του αναπτύσσει μεγάλη δράση στην περιοχή Γρεβενών-Βοίου. Ο Γιάννης νεαρός ΕΠΟΝίτης συμμετέχει στη δράση βοηθώντας με κάθε τρόπο. Μετά την απελευθέρωση από τους Γερμανούς τα ανεκπλήρωτα ιδανικά, το κυνήγι των παρακρατικών ομάδων και το κάλεσμα του Κόμματος τον βρίσκουν στο Δ.Σ.Ε. Τον Απρίλη του 1947 συλλαμβάνεται και οδηγείται στις φυλακές της Λάρισας, αφού το έκτακτο στρατοδικείο τον καταδικάζει σε 20 χρόνια φυλάκισης.
Πέρασε σχεδόν από όλες τις φυλακές του μετεμφυλιοπολεμικού κράτους και γνώρισε τα πιο σκληρά και απάνθρωπα βασανιστήρια, Κρήτη, Γιούρα, Επταπύργιο, Βούρλα όπου συμμετέχει με επιτυχία στην οργάνωση της απόδρασης μέσα από υπόγεια σήραγγα που κατασκεύασαν οι αγωνιστές πρωτοπόρα στελέχη του ΚΚΕ.
Έμεινε 15 χρόνια στις φυλακές. Το 1967 η χούντα τον στέλνει ξανά στους τόπους εξορίας.
ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΑΚΛΟΝΗΤΟΣ, ΑΛΥΓΙΣΤΟΣ ΔΕΝ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΔΗΛΩΣΗ ΜΕΤΑΝΟΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΗΡΥΞΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΔΑΝΙΚΩΝ ΤΟΥ.
Μετά τη μεταπολίτευση ο Γιάννης Κωσταντής συμμετέχει ενεργά στη δράση του ΚΚΕ στο Νομό Γρεβενών και στην ίδρυση του παραρτήματος ΠΕΑΕΑ. Αναπτύσσει δράση μέχρι το τέλος της ζωής του.
Είναι χαρακτηριστικό ότι πέθανε στα χέρια του Γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής Γρεβενών του ΚΚΕ αφού πρώτα πλήρωσε τις συνδρομές του συμβάλλοντας στην οικονομική εξόρμηση του Κόμματος.
ΑΥΤΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΣΤΑΝΤΗΣ ΓΝΗΣΙΟ ΤΕΚΝΟ ΤΟΥ ΚΚΕ.
ΘΑ ΣΕ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΣΥΝΤΡΟΦΕ ΓΙΑΝΝΗ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΝΙΚΗ.
ΑΘΑΝΑΤΟΣ"
Νομ. Επιτροπή Γρεβενών Κ.Κ.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου