ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

Γρεβενά: Ζέστη από ψευδακακία και ευκάλυπτο!

Τηλεθέρμανση στα Γρεβενά...









Φτηνή θερμική ενέργεια (τηλεθέρμανση) για τους κατοίκους των Γρεβενών, με τη συμπαραγωγή ενέργειας και θερμότητας από βιομάζα, κομίζει μια ιταλική επένδυση στην περιοχή, η οποία μάλιστα αποσκοπεί στο να δημιουργήσει σταδιακά ένα νέο χώρο δραστηριοτήτων για τους κατοίκους, ωθώντας τους στην... καλλιέργεια ψευδακακίας και ευκάλυπτου!
Η ιδιωτική ιταλική εταιρία που θα κατασκευάσει τη μονάδα έχει τη σύμφωνη γνώμη της αυτοδιοίκησης, της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και της Πολιτείας (περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας), ακόμη και των Οικολόγων Πράσινων, οι οποίοι πάντως θέτουν και σειρά προβληματισμών.

Κίνδυνοι (;)
Η όλη επένδυση χαρακτηρίζεται «πράσινη», δεδομένου ότι προωθεί τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ομως, οι Οικολόγοι επισημαίνουν ότι, ακόμη και μια τόσο θετική προοπτική για την περιοχή και επένδυση για τον τόπο, μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους, εξαιτίας των γνωστών παθογενειών της Πολιτείας με τους ανεπαρκείς ελέγχους.
Οι Οικολόγοι στηρίζουν την επένδυση, διότι τηρήθηκε, όπως αναφέρουν, το γράμμα του νόμου, όμως ζητούν αυστηρούς και συνεχείς ελέγχους στις ποσότητες και τη σύνθεση του καυσίμου, από το χωράφι μέχρι την είσοδό του στον καυστήρα, ώστε να διασφαλιστεί ότι θα καίγεται αποκλειστικώς «φυτική βιομάζα».
Αρχικώς, η εταιρία θα εισάγει τη βιομάζα από την Ιταλία με προοπτική σταδιακά οι εισαγόμενες ποσότητες να μειώνονται, καθώς θα αντικαθίστανται από την τοπική παραγωγή στο νομό Γρεβενών ή σε γειτονικές περιοχές, με τελικό στόχο να εξασφαλιστεί ότι το σύνολο της παραγωγής θα είναι εγχώριο.

Με πλοία και φορτηγά
Σύμφωνα με τους Οικολόγους, οι εισαγόμενες ποσότητες βιομάζας θα μεταφέρονται με πλοία και φορτηγά από την Ιταλία. Οι επενδυτές αναφέρουν ότι η βιομάζα θα είναι καλλιεργούμενη ψευδακακία και ευκάλυπτος με θερμογόνο δύναμη καυσίμου 2.700 και 4.250 kcal/kg αντίστοιχα, οι στρεμματικές αποδόσεις ανά έτος είναι 23 και 58 GJ αντίστοιχα και ο βαθμός απόδοσης για συμπαραγωγή είναι 85%. Οι εκτάσεις που πρέπει να καλλιεργούνται στην Ιταλία γι' αυτές τις ποσότητες είναι περίπου 24.000 στρ. ευκάλυπτου ή 61.000 στρ. ψευδακακίας ή κάτι ενδιάμεσο για μίγμα των δύο, σημειώνουν οι Οικολόγοι. «Πρόκειται για πολύ μεγάλες εκτάσεις οι οποίες πρέπει να καλλιεργηθούν στα Γρεβενά (όπως ευελπιστούν οι επενδυτές), ώστε το καύσιμο σταδιακά να είναι εγχώρια βιομάζα», τονίζουν.

Οχι απόβλητα!
Μέχρι να γίνει αυτό, μεγάλο μέρος των εσόδων της εταιρίας (υπολογίζονται σε 19 εκατ. ευρώ το χρόνο) θα πηγαίνει στο εξωτερικό. Το μείζον θέμα για τους Οικολόγους είναι η διασφάλιση της καύσης μόνο βιομάζας.
«Οι επενδυτές διαβεβαιώνουν σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να κάψουν σκουπίδια ή άλλα απόβλητα, τα οποία εκλύουν επικίνδυνους ρύπους στην ατμόσφαιρα, διοξίνες κ.ά. Ισχυρίζονται, μάλιστα, ότι και να θέλουν δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν άλλη πρώτη ύλη, γιατί ο καυστήρας είναι σχεδιασμένος αποκλειστικά για φυτική βιομάζα προκαθορισμένης σύνθεσης. Ομως, από την περιγραφή της μονάδας προκύπτει ότι μπορούν να καούν και άλλα υλικά, πλην της φυτικής βιομάζας. Είναι βαριά κατασκευή, με υψηλό βαθμό διαθεσιμότητας που μπορεί να καίει τα πάντα! Από... στύλους της ΔΕΗ έως εντελώς ακατέργαστα σκουπίδια. Οι επενδυτές είναι στα χαρτιά τους εντάξει και δε θέλουμε να τους αδικήσουμε. Ομως στο θέμα της σύνθεσης του καυσίμου θα μας επιτρέψουν να είμαστε ''με το όπλο παρά πόδα'', ώστε να αποτρέψουμε κάθε πιθανότητα χρήσης απορριμμάτων ή αποβλήτων αντί για φυτική βιομάζα», τονίζουν.
Ο σύλλογος «Ποιότητα Ζωής» των Γρεβενών γνωστοποίησε τους φόβους του για την έκλυση επικίνδυνων αερίων κατά την καύση. «Η εταιρία, σε σχετική μας ερώτηση, απάντησε ότι οι εκπομπές μονοξειδίου του άνθρακα, οξειδίων του αζώτου, αιθάλης και σκόνης θα είναι κάτω από τα 100 mg, χωρίς όμως να μας δώσει συγκεκριμένες συγκεντρώσεις και ποσότητες ανά ρύπο», σημειώνουν οι Οικολόγοι.
Ωστόσο, το τελικό «ναι» στην επένδυση, καθώς και η προτροπή τους στην τοπική αυτοδιοίκηση να αναλάβει ανάλογες πρωτοβουλίες στο χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι ενδεικτικά της αξίας της επένδυσης.

ΤΑΣΟΣ ΤΑΣΙΟΥΛΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου