ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Κώστας Σκανδαλίδης: Αλλαγές για τις αγροτικές οργανώσεις προβλέπει το νέο νομοσχέδιο








Ανατρέπει το κατεστημένο δεκαετιών στο συνεταιριστικό κίνημα της χώρας με το νομοσχέδιο που πρόκειται σύντομα να φέρει σε δημόσια διαβούλευση ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ.Κώστας Σκανδαλίδης. Διαμορφώνονται τρεις... τύποι οργανώσεων - μεταξύ των οποίων κι οι ομάδες παραγωγών - ενώ η ΠΑΣΕΓΕΣ από συνομοσπονδία, τριτοβάθμια συνεταιριστική οργάνωση, μετατρέπεται σε συντονιστική οργάνωση τους κι η εκλογή των μελών της γενικής της συνέλευσης γίνεται με καθολική ψηφοφορία, ανά περιφέρεια, όλων των μελών των τριών μορφών οργάνωσης.
Ειδικότερα ο κ. Σκανδαλίδης παρουσίασε σε συνέντευξη τύπου τους βασικούς άξονες που θα περιλαμβάνει το νέο νομοσχέδιο. Η νέα δομή του συνεταιριστικού κινήματος θα περιλαμβάνει τις:
- Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις (ΑΣΟ) - πρόκειται για όλες τις συνεταιριστικές οργανώσεις, πρωτοβάθμιες ή δευτεροβάθμιες και θα λειτουργούν με τους ίδους κανόνες.
- Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (ΑΕΣ), έτσι θα ονομάζονται οι κάθε μορφής συνεταιριστικές ενώσεις, κοινοπραξίες συνεταιρισμών και συνεταιριστικές εταιρίες, που συγκροτούνται από παραγωγούς ή και συνεταιρισμούς και θα έχουν τη μορφή κεφαλαιουχικής εταιρείας (ΑΕ ή ΕΠΕ) και θα λειτουργούν ανεξάρτητα από τους συνεταιρισμούς.
- Ομάδες Παραγωγών (ΟΠ) θα είναι όσες πληρούν τοι κοινοτικό κανονιστικό πλαίσιο, τους περιορισμούς και τις οριοθετήσεις του, ανεξαρτήτως νομικής μορφής, θα αποκτήσουν πρόσβαση σε κίνητρα καθώς και σε χρηματοδοτήσεις από διαχειριστικά ή άλλα επιχειρησιακά προγράμματα.
Παράλληλα η ΠΑΣΕΓΕΣ μετατρέπεται σε Πανελλήνια Ενωση Συλλογικών Αγροτικών Οργανώσεων (ΠΕΣΑΓΟ) και θα αποτελεί την συντονιστική οργάνωση των τριών προαναφερόμενων τύπων κι η εκλογή των μελών της γενικής της συνέλευσης, που αποτελεί το ορυφαίο όργανο, γίνεται κατά αυτοδιοικητική περιφέρεια, με καθολική ψηφοφορία όλων των παραγωγών αγροτικών προιόντων, οι οποίοι είναι μέλη των οργανώσεων που ανήκουν στην περιφέρεια.
Επίσης στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συγκροτείται εθνικό μητρώο συλλογικών αγροτικών οργανώσεων κι οι τρείς κατηγορίες οργανώσεων καταχωρούνται σ΄αυτό με πολύ συγκεκριμένα και διαφορροποιημένα μεταξύ τους κριτήρια. Με βάση αυτά τα κριτήρια αξιολογούνται σε ενεργές και μη ενεργές. Στο υπουργείο ιδρύεται εποπτική αρχή για τη λειτουργία του μητρώου και της εποπτείας ως αυτοτελής διοικητική μονάδα συνεπικουρούμενη από το εποπτικό συμβούλιο, στο οποίο συμμετέχουν υπηρεσιακοί, ειδικοί επιστήμονες και εκπρόσωποι των συλλογικών αγροτικών οργανώσεων.
Για τις Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις (ΑΣΟ) προβλέπεται η άμεση εκλογή των οργάνων τους με καθολική ψηφοφορία των μελών τους, ελάχιστο εταιρικό κεφάλαιο 60.000 ευρώ, αποτελεσματική συνεταιριστική και εταιρική διακυβέρνηση, οικονομική βιωσιμότητα με βάση τον κύκλο εργασιών και τα περιουσιακά στοιχεία, όροι και προϋποθέσεις διαφάνειας. εκπαίδευση των παραγωγών και η αξιολόγηση τους θα γίνεται σε ετήσια βάση. Αξίζει να σημειωθεί ότι μη ενεργές ΑΣΟ για δυο συνεχή έτη οδηγούνται σε αναγκαστική εκκαθάριση και διαγράφονται από το Μητρώο.

Θα προβλέπεται ακόμη ότι εντός τριών μηνών από τη δημοσίευση του νόμου, οι ΑΣΟ θα προσκομίσουν τα απαιτούμενα στοιχεία στην Εποπτική Αρχή για την εγγραφή στο Μητρώο. Σε περίπτωση που δεν προσκομίσουν τα στοιχεία, δεν αναγνωρίζονται. Και οι αρχικά καταχωρούμενες ως μη ενεργές, σε περίπτωση που δεν συγχωνευθούν με ενεργές ΑΣΟ ως τις 31 Δεκεμβρίου 2011, θα οδηγηθούν σε αναγκαστική εκκαθάριση.

Για τις διεπαγγελματικές οργανώσεις θα έχουν την μορφή αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας, θα είναι συγκροτημένες ανά προιόν - και σε ειδικές μόνο περιπτώσεις κατά κλάδο ή ομάδα ομοειδών προιόντων - και θα συμμετέχουν εκπρόσωποι παραγωγών, συνεταιρισμών, αγροτικών εταιρικών συμπράξεων, ομάδων παραγωγών, εμπόρων αγροτικών προιόντων, και εφοδίων, μεταποιητών, συσκευαστών, μεταφορέων, πανεπιστημόων και ερευνητικών κέντρων. Και θα δοθεί η δυνατότητα στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση να συστήνει αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία με την επωνυμία «Διατροφική Σύμπραξη» ώστε να ενισχύεται το «καλάθι προιόντων» της Περιφέρειας και να προωθείται η διαπραγματευτική θέση των παραγωγών και των οργανώσεων τους με φορείς εμπορίας και μεταποίησης.
Επίσης θεσμοθετείται η συμβολαιακή γεωργία προκειμένου να προστατευθούν οι παραγωγοί και να ενισχυθεί η διαπραγματευτική τους θέση, το συμβόλαιο θα έχει τη νομική μορφή γραπτής σύμβασης, θα περιλαμβάνει τοείδος και τον όγκο των προιόντων, ρήτρες και τρόπο καταγγελίας της σύμβασης, ποινές και διοικητικές κυρώσεις. Ενώ επίπεδο Περιφέρειας πρόκειται να ιδρυθεί Δημοπρατήριο Αγροτικών Προιόντων, με την μορφή ΑΕ, στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας θα συμμετέχουν η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, οι συλλογικές αγροτικές οργανώσεις και έμποροι αγροτικών προιόντων και εφοδίων, καθώς και ενδιαφερόμενοι ιδιώτες με ποσοστό που δεν θα υπερβαίνει το 49%.
Εν τω μεταξύ οκ. Σκανδαλίδης θέλοντας να τονίσει την κρίση που περνά ο αγροτικός τομέας - και την συρρίκνωση του - ανέφερε πως σύμφωνα με τα στοιχεία της Αγροτικής Τράπεζας από τις 28 συνεταιριστικές επιχειρήσεις με πωλήσεις άνω των 12 εκατ. ευρώ ετησίως, μόνο οι 12 έχουν θετικές προοπτικές κι από τις 65 επιχειρήσεις με πωλήσεις ως 12 εκατ. ευρώ, μόνο οι 27 έχουν θετικές προοπτικές. Σήμερα υπάρχουν 6.200 πρωτοβάθμιοι συνεταιρισμοί, 115 Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, 22 Κοινοραξίες, 11 συνεταιριστικές εταιρείες και 7 κεντρικές συνεταιριστικές οργανώσεις. Θέλοντας οι υπηρεσίες του υπουργείου να κάνουν απογραφή της κατάστασης που επικρατεί ζήτησε από όλους στοιχεία - έστειλε προσωπική επιστολή πέντε φορές οίδιος ο υπουργός - και από τις 115 ΕΑΣ απάντησαν οι 80 καταγράφηκαν 3.266 συνεταισισμοί από τους οποίους οι 1.000 τον προηγούμενο χρόνο είχαν μηδενικό κύκλο εργασιών. Για την κατάσταση που επικρατεί στο συνεταιριστικό κίνημα απέδωσε ευθύνες στην πολιτική εξουσία στο σύνολο της, κάνοντας λόγο για υπερβάλλοντα κομματισμό και κρατισμό, έλειψη ελέγχου κι όπως τόνισε δεν υπάρχει αυθεντική εκπροσώπηση των παραγωγών. Αντιθέτως μετην επικρατούσα κατάσταση είπε - επικαλούμενος την Grand Thorton - ότι η πρωτογενής παραγωγή και η μεταποίηση αγροτικών προιόντων είναι ο τρίτος σε σπουδαιότητα τομέας για επενδύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου