ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Μέγαρο Μαξίμου - Οι μυστικές συσκέψεις για την τομή στην Παιδεία - Ποια νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια συγχωνεύονται ή καταργούνται σε όλη τη χώρα...




Μυστικές συσκέψεις Αμερικανών «σοφών» έγιναν τις προηγούμενες ημέρες στο Μέγαρο Μαξίμου για να «ντύσουν» τις επικείμενες αλλαγές στα σχολεία. Την περασμένη Παρασκευή η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας σύσσωμη, παρουσία του υπουργού Πολιτισμού κ. Π. Γερουλάνου, συμμετείχε σε σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου... να αναζητηθούν οι τρόποι εφαρμογής του τεράστιου προγράμματος μετάβασης των ελληνικών σχολείων στην ψηφιακή εποχή.
Παρακαθήμενοι του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου ήταν αμερικανοί, βέλγοι και άγγλοι καθηγητές Πανεπιστημίου που ειδικεύονται σε θέματα νέων ψηφιακών βιβλιοθηκών και διάδοσης της γνώσης μέσω Internet, ένας κροάτης επιχειρηματίας ειδικός στις υπηρεσίες αυτοματισμού και μια ελληνοαμερικανίδα καθηγήτρια. Από την πλευρά των Ελλήνων συμμετείχαν εκτός του Πρωθυπουργού και του κ. Γερουλάνου, η υπουργός Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου, η αναπληρώτρια υπουργός κυρία Φώφη Γεννηματά, η υφυπουργός κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου, ο υφυπουργός κ. Γ. Πανάρετος και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου κ. Βασ. Κουλαϊδής.
Εξ αυτών, ο μόνος που δεν μίλησε παρά ελάχιστα, παρά την στοχοπροσήλωσή του στο αγγλοσαξονικό πρότυπο εκπαίδευσης, ήταν ο αρμόδιος για θέματα ανώτατης εκπαίδευσης κ. Πανάρετος. Και αυτό γιατί η εισαγωγή των νέων τεχνολογιών στον χώρο των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ είναι μια προοπτική που μοιάζει πολύ μακρινή και οι ξένοι εμπειρογνώμονες δεν είχαν κανένα ενδιαφέρον να ακούσουν γιατί τα ελληνικά πανεπιστήμια δεν θέλουν να... εκσυγχρονιστούν. Η σύσκεψη έγινε στα αγγλικά και κράτησε πέντε ώρες.
Η Ελλάδα μπροστά από την Αμερική
Υπάρχει ένα θέμα στο οποίο η αμερικανική κυβέρνηση βρίσκεται πίσω από την ελληνική. Το θέμα της «ψηφιακής» εποχής στην εκπαίδευση. Τουλάχιστον στον σχεδιασμό της. Στη σύσκεψη που έγινε οι αμερικανοί προσκεκλημένοι του κ. Παπανδρέου δήλωσαν ότι είμαστε η πρώτη χώρα που σχεδιάζει να εφαρμόσει αυτή την πολιτική σε όλες της βαθμίδες της εκπαίδευσης και να εισαγάγει ως και «ψηφιακά βιβλία» (e readers) στα ελληνικά σχολεία. Βέβαια, στο ερώτημα πώς μπορεί να υποστηριχθεί οικονομικά ένα τέτοιο εγχείρημα, στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού αναφέρει ότι τελικά το κόστος δεν είναι απαγορευτικό. Και αυτό γιατί η ανατύπωση όλων των σχολικών βιβλίων ανά δύο χρόνια λόγω διορθώσεων ή αλλαγών που συχνά γίνονται φέρνει στο κράτος ένα τεράστιο κόστος. «Αν τελικά ένα επόμενο βήμα ήταν η χρησιμοποίηση ψηφιακών βιβλίων στις σχολικές τάξεις, η απόσβεση του κόστους τους θα μπορούσε να γίνει μέσα σε δύο ή τρία χρόνια» συνεχίζει ο συνομιλητής μας.
Οπως αναφέρουν οι πληροφορίες του «Βήματος», ο Πρωθυπουργός υποδεχόμενος τους προσκεκλημένους του δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν θέλει μόνο να ξεπεράσει την οικονομική κρίση αλλά και να αναδειχθεί σε μια πρωτοπόρο χώρα σε κρίσιμα θέματα όπως η παιδεία και η σύνδεσή της με τις νέες τεχνολογίες. Οι αμερικανοί καθηγητές απάντησαν σε αυτό ότι ήδη και η κυβέρνηση των ΗΠΑ θέλει να προχωρήσει στην ίδια κατεύθυνση και συνεχάρησαν τους εκπροσώπους της Ελλάδας επειδή είναι η πρώτη χώρα που προωθεί ως άμεση πολιτική της τη σύνδεση εκπαίδευσης και τεχνολογίας. «Είσαστε πολύ μπροστά σε σχέση με άλλες χώρες» δήλωσε αμερικανός εκπαιδευτικός αναφερόμενος στα βήματα που έχει κάνει στο θέμα η χώρα μας.
Οι έλληνες εκπαιδευτικοί και το Internet
Αυτό για το οποίο έδειξε κυρίως ενδιαφέρον ο κ. Παπανδρέου ήταν η πιλοτική εφαρμογή του γιγαντιαίου προγράμματος του «ψηφιακού σχολείου» και η σταδιακή εισαγωγή των «ψηφιακών βιβλίων» στην εκπαίδευση συμπληρωματικά προς τα συμβατικά βιβλία. Νούμερο ένα θέμα αυτή τη στιγμή στις σκέψεις του κ. Παπανδρέου, όπως αυτές αποτυπώθηκαν στη σύσκεψη, είναι η αναζήτηση εκπαιδευτικών-ακτιβιστών που να έχουν αναπτύξει δικά τους προγράμματα ή να εφαρμόζουν ήδη με πρωτοβουλία τους στην τάξη καινοτόμα προγράμματα. Πρόκειται για το κίνημα «από τη βάση προς τα πάνω» που πρεσβεύει την αρχή ότι στα θέματα ψηφιακού υλικού οι μεγάλες αλλαγές μπορούν να έρθουν κυρίως από κάτω. Με τη συνεννόηση και συνεργασία καθηγητών μεταξύ τους για την ανάπτυξη νέων προγραμμάτων που θα αξιοποιηθούν στη συνέχεια ως «δημοκρατικό εργαλείο ανάπτυξης» όπως είπε ο κ. Παπανδρέου.
Ο Πρωθυπουργός υποστήριξε την άποψη ότι πρέπει να δίνουμε στον πολίτη τα εργαλεία ώστε να μπορεί να αποφασίζει και να εφαρμόζει μόνος του προγράμματα που θα κάνουν πιο εύκολη τη ζωή του. Σε αυτή την κατεύθυνση, αν κάποιος δώσει στους έλληνες μαθητές αντίστοιχα ερεθίσματα, είναι πιθανόν να προκύψουν πολλές μικρές ιδιοφυΐες. Οι λίγοι που έχουν την έμπνευση πρέπει να αναπτύσσουν το υλικό και να το μοιράζονται με τους άλλους, είναι μια από τις αρχές που διατυπώθηκαν. Στη διάρκεια της σύσκεψης έγινε μεγάλη συζήτηση για το πώς αλλάζουν τα συστήματα παιδείας παγκοσμίως και για τους τρόπους με τους οποίους θα δοθεί η δυνατότητα και στους ίδιους τους μαθητές να κάνουν κάτι μόνοι τους και να προχωρήσουν στην αξιοποίηση πρωτοποριακών ιδεών.
Πάντως, οι προσκεκλημένοι του Πρωθυπουργού συμφώνησαν στο ότι θα ήταν απίστευτη πρόοδος για ένα εκπαιδευτικό σύστημα να μπορέσει σε αυτή τη φάση να δώσει έστω και σε πιλοτικό επίπεδο στους μαθητές συσκευές όπως τα «ψηφιακά βιβλία». Εκτενής συζήτηση έγινε και για το τι σημαίνει σήμερα να είσαι εκπαιδευτικός, καθώς όπως δήλωσαν οι εκπρόσωποι του υπουργείου Παιδείας, ο δάσκαλος και ο καθηγητής έχουν χάσει σήμερα τον έλεγχο στη διδασκαλία τους.
Αλλαγή υποδομών
Στο σημείο αυτό η υπουργός Παιδείας κυρία Διαμαντοπούλου περιέγραψε το πρόγραμμα που σχεδιάζεται για την αλλαγή των υποδομών στα σχολεία, τη σταδιακή αλλαγή του εκπαιδευτικού υλικού και την προσπάθεια αξιοποίησης των εμπνευσμένων δασκάλων και καθηγητών. Για αρκετή ώρα μίλησε στη διάρκεια της σύσκεψης η υφυπουργός Παιδείας κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου, η οποία και αναφέρθηκε εκτενώς στη λειτουργία των σχολείων στη χώρα μας και στο πρόγραμμα του Νέου Σχολείου που σχεδιάζει η κυβέρνηση.
Ο κ. Γερουλάνος από την πλευρά του, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, αναφέρθηκε στο εκτεταμένο σχέδιο ψηφιοποίησης αρχειακού υλικού που βρίσκεται σε εξέλιξη στο υπουργείο Πολιτισμού. Ο αμερικανός εμπειρογνώμονας κ. Μπρούστερ Κέιλ, που ασχολείται με την ψηφιοποίηση βιβλιοθηκών, αναφέρθηκε στην ανάγκη της χώρας μας να διαχειριστεί πολιτικά τον πολιτιστικό της πλούτο και να τον «ανοίξει» μέσω της τεχνολογίας στον υπόλοιπο κόσμο. Πάντως, τα δύο θέματα στα οποία αναφέρθηκε εκτεταμένα ο Πρωθυπουργός στη διάρκεια της σύσκεψης ήταν η κοινωνική δικαιοσύνη στον χώρο της παιδείας μέσω της αξιοποίησης των δασκάλων και των καθηγητών και η αποκέντρωση του συστήματος της εκπαίδευσης. 

Καλλικράτης στα σχολεία

Μεγάλο σχέδιο συγχωνεύσεων, καταργήσεων σχολείων, αλλά και επανιδρύσεων σε περιπτώσεις που θα κριθεί απαραίτητο αλλάζει ριζικά τον «χάρτη» της Εκπαίδευσης από την επόμενη σχολική χρονιά. Μονοθέσια, διθέσια και τριθέσια σχολεία θα είναι τα πρώτα που θα κλείσουν, ενώ συγχωνεύσεις αναμένονται και σε λυκειακές τάξεις αλλά και σε σχολικές μονάδες που λειτουργούν στην ίδιο χώρο. Το ποσοστό των σχολείων που θα βάλουν «λουκέτο» δεν είναι ξεκάθαρο, αλλά οι ομοσπονδίες των δασκάλων και των καθηγητών που αντιδρούν στο σχέδιο του υπουργείου Παιδείας το ανεβάζουν στο 30% των σχολείων που λειτουργούν πανελλαδικά. Βέβαια, από τη διαδικασία αυτή εξαιρούνται οι απομακρυσμένες, ορεινές και νησιωτικές περιοχές της χώρας.
Τα κριτήρια, όπως αναφέρει το υπουργείο Παιδείας, δεν είναι οικονομικά αλλά παιδαγωγικά. Οι περιπτώσεις μαθητών που φοιτούν σε σχολεία με περισσότερους... δασκάλους από μαθητές, είναι συχνές. Οπως έχουν διαπιστωθεί περιπτώσεις σχολείων που λειτουργούσαν σε διπλανά κτίρια με λιγότερους από 60 μαθητές το καθένα αλλά δύο διευθυντές και δυσανάλογα μεγάλο διοικητικό προσωπικό.
Ο «Καλλικράτης» στην Εκπαίδευση προκαλεί βέβαια αντιδράσεις τόσο στους τοπικούς «άρχοντες» όσο και στις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες της χώρας (ΟΛΜΕ και ΔΟΕ) που ξεκινούν σειρά κινητοποιήσεων για το θέμα.
«Οι περιπτώσεις σχολείων που λειτουργούν μόνο και μόνο για να δικαιολογούνται θέσεις διευθυντών και ρουσφέτια τοπικών αρχόντων δεν είναι μία ή δύο»
έλεγε από την άλλη πλευρά στο «Βήμα» ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Παιδείας.
Τι γίνεται όμως στις Περιφέρειες της χώρας; Τα στοιχεία που εξασφάλισε «Το Βήμα» δίνουν μια πρώτη εικόνα των σχολείων που πρόκειται να κλείσουν και των αιτημάτων που έχουν διατυπωθεί σε απόρρητα έγγραφα προς την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. ?
Περίπτωση πρώτη
Νηπιαγωγείο Πετραλώνων, Ν. Χαλκιδικής στη Θεσσαλονίκη
Μαθητές: 10 παιδάκια (3 νήπια και 7 προνήπια)
Προτείνεται συνένωση με το 1ο ή το 2ο Νηπιαγωγείο Τρίγλιας όπου λειτουργούν με δύο τμήματα το καθένα (τέσσερα τμήματα) με 16 νήπια και 14 προνήπια (δύο τμήματα) και 20 νήπια και 19 προνήπια (δύο τμήματα) αντίστοιχα. Στο 1ο Τρίγλιας λειτουργεί και ολοήμερο τμήμα με μία επιπλέον νηπιαγωγό. Οπως λένε στελέχη και εκπαιδευτικοί της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης της περιοχής, αν συγχωνευθούν τα σχολεία θα λειτουργήσει ολοήμερο νηπιαγωγείο με το νέο αναμορφωμένο πρόγραμμά του, κάτι που δεν μπορεί να γίνει σήμερα καθώς δεν συμπληρώνεται ο απαιτούμενος αριθμός φοίτησης νηπίων.
Περίπτωση δεύτερη
Περιφερειακή Διεύθυνση Ηπείρου
- Προτείνεται συγχώνευση του μονοθέσιου δημοτικού σχολείου Κόντσικας (5 μαθητές) με το 1ο τριθέσιο δημοτικό σχολείο Μαρμάρων (με 29 μαθητές) που απέχει περίπου 4 χιλιόμετρα.
- Συγχώνευση του μονοθέσιου δημοτικού σχολείου Πωγωνιανής (6 μαθητές) με το διθέσιο δημοτικό σχολείο Δελβινακίου (21 μαθητές) που απέχει περίπου 4 χιλιόμετρα.
- Συγχώνευση του μονοθέσιου δημοτικού σχολείου Βασιλικής (10 μαθητές) με το πενταθέσιο δημοτικό σχολείο Λογγάδων (51 μαθητές) που απέχει περίπου 4 χιλιόμετρα.
Περίπτωση τρίτη
Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση του νομού Ιωαννίνων
- Προτείνεται συγχώνευση του Γυμνάσιου Λογγάδων (24 μαθητές) με το Γυμνάσιο Κουστελιού (108 μαθητές) που απέχει περίπου 8 χιλιόμετρα.
- Συγχώνευση του Γυμνασίου Παναγιάς (15 μαθητές) με το Γυμνάσιο Φιλιππιάδας (200 μαθητές) που απέχει περίπου 10 χιλιόμετρα.
Περίπτωση τέταρτη
Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Νομού Αρτας
- Προτείνεται συγχώνευση του Γυμνασίου Αστροχωρίου (15 μαθητές) με το Γυμνάσιο Ανω Καλεντίνης (35 μαθητές) που απέχει περίπου 10 χιλιόμετρα.
Περίπτωση πέμπτη
Περιφερειακή Διεύθυνση Πελοποννήσου (Νομού Αργολίδας)
- Προτείνεται συγχώνευση δημοτικού σχολείου Μάνεση με 5 μαθητές με το εξαθέσιο σχολείο Αγ. Τριάδας που απέχει 3 χιλιόμετρα.
- Συγχώνευση του δημοτικού σχολείου Προσύμνης με 5 μαθητές με το τετραθέσιο σχολείο Ινάχου που απέχει 4 χιλιόμετρα.
- Συγχώνευση του Γυμνασίου Αγίου Δημητρίου με 20 μαθητές με το Γυμνάσιο Λυγουριού που απέχει 7 χιλιόμετρα.
Περίπτωση έκτη
Περιφερειακή Διεύθυνση Νομού Κορινθίας
- Προτείνεται η συγχώνευση του 6ου και 9ου Δημοτικού Σχολείου Κορίνθου που είναι συστεγαζόμενα με 90 μαθητές το καθένα.
- Συγχώνευση του διθέσιου δημοτικού σχολείου Αγγελοκάστρου με 20 μαθητές με το εξαθέσιο σχολείο Σοφικού από το οποίο απέχει 8 χιλιόμετρα.
- Συγχώνευση του Γυμνασίου Περαχώρας με 30 μαθητές με το Γυμνάσιο Λουτρακίου που απέχουν 10 χιλιόμετρα μεταξύ τους.
- Συγχώνευση του Γυμνασίου Παναριτίου με 13 μαθητές με το 2ο Γυμνάσιο Ξυλοκάστρου που απέχουν 20 χιλιόμετρα μεταξύ τους.
- Συγχώνευση του Επαγγελματικού Λυκείου Ξυλοκάστρου με 40 μαθητές με το Επαγγελματικό Λύκειο Κιάτου που απέχουν μεταξύ τους 15 χιλιόμετρα.
Περίπτωση έβδομη
Περιφερειακή Διεύθυνση Κρήτης (Χανιά)
- Στο μονοθέσιο δημοτικό σχολείο Σφηναρίου φοιτούν τέσσερις μαθητές. Προτείνεται να μεταφέρονται στο εξαθέσιο δημοτικό σχολείο Πλατάνου, όπου φοιτούν και άλλα παιδιά του χωριού.
- Στο μονοθέσιο δημοτικό σχολείο Καληδονίας φοιτούν τρεις μαθητές. Προτείνεται να μεταφέρονται στο δωδεκαθέσιο δημοτικό σχολείο Κολυμβαρίου, όπου φοιτούν και άλλα παιδιά του χωριού.
- Στο μονοθέσιο δημοτικό σχολείο Καλαθενών φοιτούν οκτώ μαθητές και προτείνεται να μεταφέρονται στο εξαθέσιο 2ο δημοτικό σχολείο Κισσάμου.
(Για όλες αυτές τις μεταφορές των μαθητών υπάρχει συνεννόηση με το ΚΤΕΛ Χανίων, το οποίο προτίθεται τις αναλάβει.)
Ηράκλειο
Προτείνονται οι καταργήσεις των σχολείων:
- Νηπιαγωγείο Λαρανίου που βρίσκεται σε αναστολή τα σχολικά έτη 2008 -2009, 2009-2010 και 2010-2011 λόγω έλλειψης μαθητών.
- Νηπιαγωγείο Τσαγκαρακίου που βρίσκεται σε αναστολή από το 2008 λόγω έλλειψης μαθητών.
Ακόμη, προτείνεται σε συνεργασία με τους νέους καλλικρατικούς δήμους η αναστολή της λειτουργίας λόγω έλλειψης μαθητικού δυναμικού των σχολείων:
- Μονοθέσιο δημοτικό σχολείο Πλώρας του 4ου Γραφείου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου.
- Μονοθέσιο δημοτικό σχολείο Πρεβελιανών του 1ου Γραφείου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου.
- Μονοθέσιο δημοτικό σχολείο Πυργού του 4ου Γραφείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου.
- Τριθέσιο δημοτικό σχολείο Κυπαρίσσου του 1ου Γραφείου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου.
- Τρίτο πενταθέσιο δημοτικό σχολείο Ηρακλείου της Πρωτοβάθμιας Διεύθυνσης Ηρακλείου.
- Μονοθέσιο δημοτικό σχολείου Τουρλωτής.
- Μονοθέσιο δημοτικό σχολείο Λιμνών.
- Μονοθέσιο νηπιαγωγείο Καβουσίου.

Στόχοι που έχει θέσει το υπουργείο Παιδείας
- Ενας δάσκαλος ανά τάξη και εκπαιδευτικοί για κάθε μάθημα ειδικότητας στα δημοτικά.
- Ενταξη νέων μαθημάτων στο ωρολόγιο πρόγραμμα όλων των σχολείων (ξένη γλώσσα - πρώτη και δεύτερη, θεατρική αγωγή, εικαστικά, πληροφορική και φυσική αγωγή), κάτι που δεν είναι εύκολο σε ολογοθέσια σχολεία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου