ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Αλλάζει όνομα ο Δήμος Νεστορίου - Πάνδημο αίτημα να μετονομαστεί σε Δήμο Γράμμου

Ο δήμαρχος Χρήστος Γκοσλιόπουλος προβάλει γεωγραφικούς, ιστορικούς, πολιτισμικούς και αναπτυξιακούς λόγους...







Εκεί που πιστεύαμε οτι έχει οριστικοποιηθεί ο «Καλλικράτης» και η αυτοδιοίκηση προσπαθεί να εγκλιματισθεί στις συνθήκες του νέου αυτοδιοικητικού τοπίου, στον ορεινό δήμου Νεστορίου της Καστοριάς ζητούν την μετονομασία σε δήμο Γράμμου... 
«Για λόγους γεωγραφικούς, ιστορικούς, πολιτισμικούς, αναπτυξιακούς, αλλά και για λόγους αναγνωρισιμότητας, προτείνουμε ο σημερινός δήμος Νεστορίου να μετονομαστεί σε δήμο Γράμμου», αναφέρεται στην ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Όπως δήλωσε στον «Πτολεμαΐο» ο δήμαρχος του «Καλλικρατικού» δήμου Νεστορίου Χρήστος Γκοσλιόπουλος ο οποίος να σημειωθεί ήταν δήμαρχος και του «Καποδιστριακού» δήμου Νεστορίου, υπάρχει ένα κοινό διαχρονικό αίτημα των φορέων και όλων των κατοίκων της περιοχής για την μετονομασία του δήμου». Υπενθύμισε ότι δύο φορές στο παρελθόν, μία τον Ιούλιο του 2008 και μία τον Ιανουάριο του 2010, ο «Καποδιστριακός» δήμος Νεστορίου με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και με τη σύμφωνη γνώμη όλων των δημοτικών παρατάξεων, πρότεινε ο νέος δήμος που θα προέκυπτε από την επικείμενη διοικητική μεταρρύθμιση να ονομαστεί δήμος Γράμου. Επίσης, κατά τη διάρκεια συζήτησης του σχεδίου «Καλλικράτης» στη Βουλή, οι δύο δήμαρχοι και ισάριθμοι κοινοτάρχες των ΟΤΑ που συνενώνονταν, υπόγραψαν κοινό υπόμνημα, με τη σύμφωνη γνώμη όλων των δημοτικών και κοινοτικών συμβουλίων, ζητώντας από τη Βουλή να ψηφίσει τον νέο ορεινό δήμο με την ονομασία δήμος Γράμμου.
Ο δήμος Νεστορίου είναι ένας νέος ορεινός «Καλλικρατικός» δήμος που βρίσκεται στην βορειοδυτική πλευρά του νομού Καστοριάς. Έχει έκταση 653.030 τ.μ. και το μεγαλύτερο μέρος καταλαμβάνει το ορεινό σύμπλεγμα του Γράμμου. Ο πληθυσμός του είναι 3.542 κάτοικοι και έχει δώδεκα τοπικές κοινότητες και είκοσι τέσσερις οικισμούς. Η περιοχή του δήμου έχει κοινά φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά που σχετίζονται με τον Γράμο, όπως η ορεινότητα, η μεγάλη δασοκάλυψη, η πλούσια πανίδα, τα άφθονα επιφανειακά νερά του Αλιάκμονα, του Σαρανταπόρου και των λιμνών Γκιστόβα και Αρρένων που βρίσκονται σε υψόμετρο 2.520 μ., καθώς και το εντυπωσιακό ανάγλυφο με τις βραχώδεις κορυφές, τα οροπέδια και τις χαράδρες που δικαίως προσδίδουν στον Γράμμο τον τίτλο του ομορφότερου βουνού της Ελλάδας. Άλλωστε, λόγω της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας και της πολυπίκοιλης πανίδας και χλωρίδας ο Γράμμος ανήκει στο δίκτυο των προτεινόμενων περιοχών στο πρόγραμμα «Natura 2000», ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία για την μετατροπή του Γράμου σε εθνικό πάρκο.
Επίσης, οι ασχολίες και οι οικονομικές δραστηριότητες των κατοίκων συνδέονται άμεσα με τον Γράμμο, καθώς κατά κύριο λόγο οι κάτοικοι ασχολούνται με την υλοτομία, την κτηνοτροφία και την εξειδικευμένη γεωργία και τον εναλλακτικό τουρισμό που τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται ραγδαία.
Ακόμη, οι ιστορικοί λόγοι αποτελούν το «μεγάλο ατού» της δημοτικής αρχής, καθώς σύμφωνα με τον Χ. Γκοσλιόπουλο «ο Γράμμος ανέκαθεν αποτελούσε ενιαία ιστορική και πολιτισμική ενότητα από την εποχή της τουρκοκρατίας έως σήμερα», καθώς: είναι το βουνό από το οποίο ξεκίνησε το 1940 ο ελληνοϊταλικός πόλεμος και στο οποίο γράφτηκε το 1949 η τελευταία πράξη του δράματος του εθνικού διχασμού. Εξ αιτίας αυτών των ιστορικών γεγονότων ο Γράμος ως όνομα και ως συμβολισμός είναι γνωστός σ ολόκληρη την Ελλάδα, αλλά και εκτός συνόρων. «Επειδή λοιπόν ο Γράμμος είναι συνυφασμένος με την ιστορία μας, με το παρόν και το μέλλον του τόπου μας, με την ίδια μας τη ζωή, επειδή αποτελεί το συγκριτικό αναπτυξιακό πλεονέκτημα, ζητούμε από την επιτροπή τοπωνυμιών του υπουργείου Εσωτερικών την μετονομασία του δήμου Νεστορίου σε δήμο Γράμμου», υπογράμμισε ο δήμαρχος.
Ως προς το διαδικαστικό μέρος, η απόφαση του δήμου Νεστορίου εστάλη στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας. Μετά την έγκρισή της θα σταλεί στο Συμβούλιο Τοπωνυμιών, για να ακολουθήσει απόφαση υπουργού και έκδοση προεδρικού διατάγματος.




ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ

ΥΓ ΑΕΤΟΣ4: Στο παραπάνω ρεπορτάζ του ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΥ του κ.Βήττα, είδαμε το όνομα  Γράμμος γραμμένο με ένα "μ" και το αλλάξαμε στο πιο διαδεδομένο: Γράμμος. Ελπίζουμε να πράξαμε σωστά και να έχουμε εμείς δίκιο...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου