ΑΕΤΟΣ Grevena Γρεβενά : Γερμανία: Νόθευαν τις ζωοτροφές για να γλυτώσουν χρήματα... - Ελλάδα: Ακίνδυνα τα ελληνικά αυγά λένε οι παραγωγοί...

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Αναζήτηση

To Φροντιστήριο των Επιτυχιών στα Γρεβενά

Σάββατο, 8 Ιανουαρίου 2011

Γερμανία: Νόθευαν τις ζωοτροφές για να γλυτώσουν χρήματα... - Ελλάδα: Ακίνδυνα τα ελληνικά αυγά λένε οι παραγωγοί...


Περισσότερες από 4.700 φάρμες, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων βρίσκονται στην Κάτω Σαξονία, έχουν κλείσει στη Γερμανία, καθώς συνεχίζονται οι έρευνες για τη μόλυνση πουλερικών και αβγών από διοξίνη... To γερμανικό υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε ότι υπάρχουν ενδείξεις εγκληματικής ενέργειας."Σύμφωνα με τις ως τώρα υφιστάμενες ενδείξεις, φαίνεται πως υπήρξαν πολλές εγκληματικές δραστηριότητες", ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου. Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε ότι λίπη για βιομηχανική χρήση ανακατεύθηκαν με ακριβότερα λίπη που προορίζονται για ζωοτροφές
"Σε τέτοιες ποσότητες, δεν μπορεί να πρόκειται για λάθος", δήλωσε ο Κόνραντ Σολτς, εκπρόσωπος των αρχών της Κάτω Σαξονίας.
Στις εγκαταστάσεις που επιβλήθηκε προσωρινή αναστολή λειτουργίας περιλαμβάνονται πτηνοτροφικές μονάδες αλλά και φάρμες εκτροφής χοίρων, καθώς υπάρχει φόβος πως οι μολυσμένες με διοξίνη ζωοτροφές έφτασαν και εκεί.
Οι ομοσπονδιακές αρχές εντείνουν τις έρευνες με εκπροσώπους τους να τονίζουν πως όλες οι ύποπτες φάρμες θα ελεγχθούν και εφόσον δεν βρεθούν στοιχεία για μόλυνση από την επικίνδυνη ουσία θα επιτραπεί η επαναλειτουργία τους.
Στο μεταξύ η υπόθεση λαμβάνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις εμπλέκοντας και άλλες χώρες. Η Κομισιόν επιβεβαίωσε χθες πως αριθμός αβγών που ενδεχομένως είχαν επιμολυνθεί εξήχθη, μέσω Ολλανδίας, στη Βρετανία. Συνολικά πρόκειται για 14 τόνους αβγών που χρησιμοποιήθηκαν ως πρώτες ύλες για την παραγωγή γλυκισμάτων, μαγιονέζας και άλλων τροφίμων.
Από την πλευρά της η Harles and Jentzsch, η εταιρεία που διέθεσε τις επικίνδυνες ζωοτροφές στις φάρμες, κάνει μεν λόγο για μεμονωμένο γεγονός αλλά, όπως θα περίμενε κανείς, δεν είναι αισιόδοξη για το μέλλον της. "Μάλλον θα κλείσουμε" δήλωσε σε εφημερίδα της Βεστφαλίας εκπρόσωπος της εταιρείας. Το υπουργείο Γεωργίας της Γερμανίας προειδοποιεί για την επιβολή αυστηρών κυρώσεων, ενώ την αποζημίωση των μελών της που έχουν πληγεί από τα υποχρεωτικά "λουκέτα" ζητεί η ένωση των Γερμανών αγροτών και κτηνοτρόφων.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο ΕΦΕΤ διενεργεί ήδη δειγματοληπτικούς ελέγχους σε όλη την Ελλάδα προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν και στη χώρα μας ύποπτες παρτίδες επιμολυσμένων με διοξίνη προϊόντων.

Ακίνδυνα τα ελληνικά αυγά λένε οι Ελληνες παραγωγοί

 
Την προτροπή να συνεχίσουν απρόσκοπτα την κατανάλωση ελληνικών αυγών απευθύνει στους Έλληνες καταναλωτές η Ένωση Αυγοπαραγωγών Ελλάδος (ΕΑΕ), διευκρινίζοντας ότι το πρόβλημα με την επιμόλυνση κτηνοτροφικών προϊόντων, που προκλήθηκε στη Γερμανία από ζωοτροφές με διοξίνες, αφορά μόνον τα προϊόντα, που παρήχθησαν στη χώρα αυτή. Η ΕΑΕ αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ότι δεν εισάγονται φρέσκα αυγά από τη Γερμανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου