ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης Παπακωνσταντίνου για το Επικαιροποιημένο Μνημόνιο Ν4- Πουθενά κουβέντα για τα 50 δις...





«Η πορεία μας από εδώ και στο εξής εξαρτάται και από τις αποφάσεις που θα ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο» δήλωσε πριν από λίγο ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου παρουσιάζοντας τις επικαιροποιημένες προβλέψεις του μνημονίου. Όπως αναγνώρισε: «Η ύφεση ήταν το 2010 υψηλότερη από... ό,τι πιστεύαμε, έφτασε στο 4,5% αντί για 4%».
Διατηρεί το στόχο για μείωση του ελλείμματος στο 7,4% του ΑΕΠ για το 2011 το υπουργείο Οικονομικών, στο τρίτο επικαιροποιημένο μνημόνιο, που δόθηκε πριν από λίγο στη δημοσιότητα. Γίνεται, όμως, αναφορά για πιθανούς κινδύνους, που μπορεί να αντιμετωπιστούν στην πορεία ως προς την επίτευξη αυτού του στόχου και οι οποίοι εκτιμώνται σήμερα σε περίπου 0,75% του ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει ότι αναγνωρίζεται πιθανή απόκλιση, η οποία μπορεί να οδηγήσει το έλλειμμα να κλείσει φέτος στο 8,2% του ΑΕΠ.

Αναφέρεται, επίσης, ότι απαιτούνται παρεμβάσεις ύψους 8% του ΑΕΠ για την περίοδο 2012-2014, για τις οποίες θα υπάρξει δημόσια διαβούλευση, ώστε το συγκεκριμένο πρόγραμμα να παρουσιαστεί στο τέλος Μαρτίου.
Προβλέπεται ύφεση 3% και πληθωρισμός 2,5%, καθώς και μείωση στο 8% του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών για το 2011.

Αναφερόμενος στα μέτρα που θα απαιτηθούν τόνισε ότι «πέραν των παρεμβάσεων 8% του ΑΕΠ για την περίοδο 2012- 2014 η κυβέρνηση θα εντάξει στο σχέδιο και πρόσθετες παρεμβάσεις, όπως επί παραδείγματι στο μισθολόγιο του Δημοσίου» και κατηγόρησε τη ΝΔ λέγοντας ότι είναι «ακατανόητη η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η άρνησή της να έλθει στο τραπέζι το διαλόγου, κάτι που αποτελεί συνταγματική της υποχρέωση».
«Οι οποιεσδήποτε περαιτέρω παρεμβάσεις θέλουμε να έρχονται από την πλευρά των δαπανών και δεν μιλάω για περικοπές μισθών και συντάξεων. Σε μια χώρα, όπου το φορολογικό σύστημα έχει παθογένειες, όπως το δικό μας, δεν μπορείς να ανατρέψεις τα πάντα σε έξι ή δώδεκα μήνες. Η εμπειρία δείχνει ότι αυτό θέλει 18 με 24 μήνες» τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου. Οι αυξήσεις στους φόρους που έγιναν το 2010 δεν μπορούν να συνεχίζονται, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών συμπηρώνοντας πως «ο,τιδήποτε γίνεται θα προέρχεται από τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής».
Επεσήμανε δε ότι είναι προφανές πως η Ελλάδα θα βγει από την κρίση, σημειώνοντας «απλώς ο ρυθμός εξόδου, η ευκολία ή η δυσκολία του δρόμου εξαρτάται από το ευρύτερο πλαίσιο».
Τα τελικά νούμερα για το ελλείμματος για το 2010 θα ανακοινωθούν 2010 τον Απρίλιο
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ

Στο ίδιο κείμενο, γίνεται αναφορά για ενίσχυση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας για την περίοδο 2012-2015, καθώς και για μεγιστοποίηση των εσόδων από αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας την περίοδο 2011 – 2015. Η αναφορά των 50 δισ δεν υπάρχει στο κείμενο, γιατί ο στόχος αυτός υπερβαίνει το πρόγραμμα και είναι στόχος που έχει θέσει η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση έχει θέσει στόχο για έσοδα από αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας, που να φτάνει τα 50 δισεκ. ευρώ και παραπέρα.” Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών ο στόχος για ποσό 15 δισ. ευρώ από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας έως το 2012 αλλάζει και μετατίθεται για το 2013.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ –ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

Επίσης ο υπουργός ζήτησε την σταδιακή απεξάρτηση των τραπεζών από την ΕΚΤ και την μείωση του μισθολογικού και λετουργικού και λειτουργικού τους κόστους. «Θα αφορά κυρίως τα υψηλά μισθολογικά κλιμάκια» διευκρίνισε ο υπουργός.
Απατώντας σε σχετικό ερώτημα, ο υπουργός Οικονομικών ανάφερε οι εξελίξεις σε άλλες χωρες και η αναθεώρηση των στοιχείων από την Eurostat το φθινόπωρο του 2010 δεν επέτρεψεαν την ταχεία αποκλιμάκωση των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων με αποτέλεσμα να παραμένουν αμφιβολίες μεταξύ των διεθνών επενδυτών για τη δυνατότητα της Ελλάδας να εξυπηρετήσει το χρέος της, τις οποίες η Ελλάδα δεν συμμερίζεται. Επίσης ανέφερε ότι στο μνημόνιο δεν υπάρχει ρητή αναφορά για συγχωνεύσεις, αλλά γενικότερη αναφορά για μείωση λειτουργικού κόστους και κυρίως μειώσεις που αφορούν στα υψηλότερα κλιμάκια.
Σε ό,τι αφορά την Αγροτική Τράπεζα ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι υπάρχει σε εξέλιξη σχέδιο αναδιάρθρωσης, το οποίο περιλαμβάνει και αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην οποία το Δημόσιο προφανώς θα συμμετάσχει. Επιπλέον τόνισε πως παραμένει ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει τη μείωση της συμμετοχής της στις κρατικές τράπεζες, αλλά δεν έχει λάβει ακόμα καμία απόφαση.
ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ
Για την επιμήκυνση σημείωσε πως αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό βήμα, γιατί διευκολύνει πάρα πολύ την περίοδο 2014-2015. Το αν αρκεί ή όχι, εξαρτάται από το πώς θα το αντιμετωπίσουν οι αγορές. «Εμείς ζητάμε την κατανόηση των αγορών ότι η Ελλάδα θα είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της, βάζοντας στο τραπέζι θέματα, όπως μείωση επιτοκίου και επαναγορά ομολόγων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ΥΠΟΙΚ.
- Συρρίκνωση του ελλείμματος από το 9,4% στο 7,4% του ΑΕΠ
- Αναμένεται ύφεση 3% το 2011
- Πληθωρισμος 2,5% σε ετήσια βάση
- Παρεμβάσεις 8% του ΑΕΠ την περίοδο 2012-14
- Απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.
- Καταγραφή χαρτοφυλακίου συμμετοχών Δημοσίου και εμπορικά αξιοποιήσιμων ακιμήτων με στόχο «μεγιστοποίηση εσόδων από αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας την περίοδο 2011-2015».

Στο κείμενο που μοίρασε το υπουργείο δεν υπάρχει αναφορά στα 50 δισ. ευρώ.
- Ασφαλιστικό: Ολοκλήρωση μελέτης για τα επικουρικά ταμεία, «παρεμβάσεις στα ελλειμματικά»
- Ψήφιση φορολογικού νομοσχεδίου, σχέδιο δράσης για την φοροδιαφυγή
- Εγγυήσεις 30 δισ. ευρώ στις τράπεζες
- Δράσεις για τη μείωση του μισθολογικού κόστος στις τράπεζες, αναδιάρθρωση ΑΤΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου