ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Σε μαύρα μεσάνυχτα παραμένει το Δημόσιο - Το κράτος αγνοεί τι μισθούς δίδει σε 504.274 υπαλλήλους του «στενού» Δημοσίου...








Αγνοεί δηλαδή το συνολικό μισθολογικό κόστος που επωμίζεται ο Έλληνας φορολογούμενος ή αν υπάλληλοι λαμβάνουν επιδόματα και παροχές που δεν αναλογούν στα προσόντα τους. Αιτία είναι η καθυστέρηση στην ενεργοποίηση της.. Ενιαίας Αρχής Πληρωμών. Από το Νοέμβριο του 2010 θα έπρεπε οι 768.009 υπάλληλοι που απογράφησαν τον Ιούλιο του 2010 να πληρώνονται αποκλειστικά και μόνο από μία αρχή, του Γενικού Λογιστηρίου, και από ένα τραπεζικό λογαριασμό. Στο τέλος του Φεβρουαρίου θα ακολουθούσαν και οι υπάλληλοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα οι οποίοι θα είχαν ολοκληρώσει την απογραφή τους έως το Δεκέμβριο.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών όμως έως τις 3 Φεβρουαρίου μόνο 263.735 υπάλληλοι είχαν ενταχθεί στο «ενιαίο» αυτό σύστημα. Ακόμη 291.705 έχουν μεν δώσει πλήρη στοιχεία αλλά αυτά δεν έχουν «εκκαθαριστεί» από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών για να μπουν στη λίστα. Προβλήματα και λάθη υπάρχουν στις υπόλοιπες 212.569 μισθοδοσίες που ακυρώθηκαν και εκκρεμούν.
Με άλλα λόγια για 504.274 εργαζόμενους το κράτος δεν γνωρίζει τι δίνει. 
Το «μποτιλιάρισμα» εμποδίζει και την επόμενη «φάση» της απογραφής, αυτή του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Εχει ειδική σημασία, καθώς σε ΔΕΚΟ και άλλους φορείς γενικής κυβέρνησης εκφράζονται -και από κυβερνητικής πλευράς- οι μεγαλύτερες ενστάσεις για υψηλές αμοιβές, οι οποίες για μία ακόμη φορά επιχειρείται να περικοπούν «οριζόντια».

Αδιαφάνεια
Στελέχη του δημόσιου τομέα εξηγούν ότι η καθυστέρηση επιτείνει την αδιαφάνεια και έχει πολύ μεγάλες επιπτώσεις. Υπάρχουν, λένε, ομάδες εργαζομένων σε υπουργεία ή και σε ΔΕΚΟ που δεν δικαιούνται επιδόματα και λαμβάνουν μόνο το μισθό τους από μία πηγή. Αυτοί πολλές φορές φαίνονται πιο «προνομιούχοι» από άλλους εργαζόμενους οι οποίοι μπορεί να λαμβάνουν αποδοχές κάθε είδους από δύο και τρεις διαφορετικές πηγές (και άλλους τραπεζικούς λογαριασμούς) με αποτέλεσμα να δημιουργείται σύγχυση και αδικία, καθώς εμφανίζονται να έχουν χαμηλότερες αποδοχές από αυτές που πραγματικά εισπράττουν. Ενδεικτικά, πληρωμές μισθών άνω των 200 εκατ. ευρώ το χρόνο γίνονται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Πολλά ακόμα χρήματα προέρχονται από ταμεία και ειδικούς λογαριασμούς, ή απευθείας από τις ΔΟΥ.
Η κυβέρνηση, μην έχοντας εικόνα των πραγματικών απολαβών-προσόντων αναγκάστηκε και τον Δεκέμβριο να κόψει οριζόντια μισθούς σε ΔΕΚΟ και φορείς (ακόμη το μέτρο δεν έχει εφαρμοσθεί σε όλους). Τα ίδια στελέχη εξηγούν ότι αν δεν επιταχυνθεί η διαδικασία μπορεί να οδηγηθεί η κυβέρνηση και σε τρίτο κύμα αδικιών με το ενιαίο μισθολόγιο.
Σημειώνεται ότι έως το τέλος Ιανουαρίου σύμφωνα με το μνημόνιο το υπουργείο Οικονομικών μαζί με το υπουργείο Εσωτερικών θα έπρεπε να είχαν ολοκληρώσει τα πάντα για τη δημιουργία της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών. Επίσης, έως το τέλος του Ιανουαρίου θα έπρεπε το υπουργείο Οικονομικών να ετοιμάσει αλλά και να δημοσιεύσει «έκθεση σε συνεργασία με την Ενιαία Αρχή Πληρωμών για τη διάρθρωση και το ύψος των αμοιβών καθώς και τον όγκο και τη δυναμική της απασχόλησης στη γενική κυβέρνηση».
Η έκθεση θα παρουσίαζε το σχέδιο κατανομής του ανθρώπινου δυναμικού στο δημόσιο τομέα για την περίοδο μέχρι το 2013. Θα καθόριζε τα σχέδια για την ανακατανομή εξειδικευμένου προσωπικού στη φορολογική διοίκηση, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στην Επιθεώρηση Εργασίας, στις ρυθμιστικές αρχές, καθώς και στην Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού. Ομως, έκθεση δεν υπάρχει, αφού η λίστα δεν είναι έτοιμη.

Το... τέρας
Για το πρόβλημα αρμόδια στελέχη επικαλούνται τεράστιο όγκο εργασίας. Η καταγραφή μέχρι στιγμής έχει φέρει στην επιφάνεια (και η μέτρηση συνεχίζεται) ένα τερατώδες σύστημα καταβολής εισφορών και πληρωμής κάθε είδους επιδομάτων:
*Συνολικά αποδοχές δίδονται μέσω 209 διαφορετικών κωδικών (μόνο στην κεντρική κυβέρνηση). Περιλαμβάνουν, πέρα από το βασικό μισθό, χρονοεπίδομα, εξομάλυνση, οικογενειακή παροχή, κίνητρο απόδοσης, θέσης ευθύνης, προσωπική διαφορά, μεταπτυχιακών σπουδών, εξωδιδακτικής απασχόλησης, προβληματικών και παραμεθόριων περιοχών, αποφοίτων Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, έξοδα κίνησης, πληροφορικής, ρουχισμού, οικονομικό κίνητρο, ειδικές αποζημιώσεις, έξοδα παράστασης, για συνέδρια, για εφημερίες, επιδόματα τροφής, υπερωρίες, επιδόματα γάλακτος κ.λπ.
*Οι κρατήσεις γίνονται από 523 φορείς που σε κάποιες περιπτώσεις ενδεχομένως να δίδουν και παροχές (τράπεζες, επιμελητήρια, συνομοσπονδίες, σύλλογοι και ενώσεις υπαλλήλων, ειδικοί λογαριασμοί αρωγής, συνεταιρισμοί κ.λπ.). 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου