ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Ποιοί αγρότες μπορούν να ενταχθούν στα μεγάλα σχέδια βελτίωσης









Σπαζοκεφαλιά παραμένει για τους περισσότερους αγρότες, ακόμη και τους γεωπόνους, η διαδικασία ένταξης στα μεγάλα σχέδια βελτίωσης, ύψους 285 εκατομμυρίων ευρώ, μολονότι ξεκινά από σήμερα ηλεκτρονικά η υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα μεγάλων αγροτικών επενδύσεων και λήγει στις... 18 Απριλίου.
Αγροτοσυνδικαλιστές από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και γεωπόνοι της ΠΑΣΚ Λάρισας, πριν από λίγες ημέρες είχαν ξιφουλκήσει κατά της προβλεπόμενης διαδικασίας, επισημαίνοντας ότι είναι εξαιρετικά περίπλοκη, αφήνει πολλούς αγρότες εκτός νυμφώνος και τους συνεταιρισμούς στον αέρα.
Πηγές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης τους διαβεβαίωσαν πως θα υπάρξουν βελτιώσεις. Από την Κομισιόν εξαρτάται αν θα αυξηθεί η προκαταβολή από 20% σε 50%, με την προϋπόθεση ότι κατατίθεται εγγυητική επιστολή από την πλευρά του δικαιούχου μέσω τράπεζας.
Αλλος βραχνάς για τους αγρότες, πέρα από το στενό χρονοδιάγραμμα, είναι η ελληνική γραφειοκρατία σε ό,τι αφορά την έκδοση αδειών εγκατάστασης για ένταξη στο πρόγραμμα, καθώς συχνά καθυστερούν από ένα ώς και τέσσερα χρόνια. Σ' όλα αυτά έρχεται να προστεθούν η έλλειψη ρευστότητας και η δανειοδότηση με το σταγονόμετρο από τις τράπεζες.
Επισημάνσεις για τα σχέδια βελτίωσης από πλευράς ΠΑΣΕΓΕΣ έκανε χθες ο Μιχάλης Σμύρης, ενώ από την Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης μίλησαν οι: Θύμιος Τσιατούρας και Γιώργος Πούμπουρας.
Το πρόγραμμα θέτει περιορισμούς κυρίως για τη μηδική, ενώ δεν επιδοτείται η αγορά ζώων και ΦΠΑ για την αγορά γεωργικών μηχανημάτων-κατασκευών. Περιορισμοί μέχρι του ποσού των 50.000 ευρώ υπάρχουν για τα οπωροκηπευτικά, ενώ παρατηρείται διχογνωμία στο ζαχαρότευτλο.

Παλιοί και νέοι
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενταχθούν σε παραπάνω από ένα σχέδια βελτίωσης. Στα προγράμματα ύψους ως 500.000 ευρώ μπορούν να ενταχθούν:
* Νέοι και παλιοί αγρότες, ηλικίας 18-60 ετών, αρχηγοί και νόμιμοι κάτοχοι γεωργικών εκμεταλλεύσεων, που ασχολούνται με τη γεωργία τουλάχιστον ένα χρόνο.
* Αγρότες ενδιαφερόμενοι για εκσυγχρονισμό των γεωργοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων: αγορά γεωργικών μηχανημάτων (όχι μεταχειρισμένων), κτιρίων, αποθηκών, μηχανημάτων εξοικονόμησης νερού, ακόμη και αγορά ανθοκομικού-μελισσοκομικού αυτοκινήτου.
* Οσοι επιδιώκουν ν' ασχοληθούν με ενεργειακά φυτά και την παραγωγή βιομάζας (λ.χ. χρήση κοτσανιών) ή με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για την εκμετάλλευσή τους.
* Οσοι ασχολούνται με πολυετείς φυτείες (όχι χρήση σπόρου), δηλαδή κυρίως δενδροκαλλιέργειες.
* Καπνοπαραγωγοί που ενεργοποίησαν δικαιώματα για τον καπνό το 2009.
* Νομικά πρόσωπα.
* Οσοι ενδιαφέρονται για καθετοποίηση της παραγωγής τους.
* Νέοι-παλιοί γεωργοί μπορούν να επιδοτηθούν με 75% εφόσον ζουν σε μικρά νησιά.
* Νέοι γεωργοί επιδοτούνται με 60% εφόσον ζουν σε ορεινές, μειονεκτικές, επιβαρημένες με νιτρικά ή προστατευόμενες περιοχές NATURA, ενώ οι υπόλοιποι δικαιούχοι είναι στο 50%.
* Στις υπόλοιπες περιοχές νέοι γεωργοί επιδοτούνται με 50% και οι υπόλοιποι δικαιούχοι με 40%.
**Εξι μήνες παραμένουν απλήρωτοι οι ροδακινοπαραγωγοί, τονίζει ο γραμματέας Αγροτικού Ν.Δ. και κοσμήτορας της Βουλής, Γιώργος Καρασμάνης. Χαρακτηρίζει «μνημείο προχειρότητας» την απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών, για παροχή εγγύησης του Δημοσίου σε δάνεια προς ιδιωτικές-συνεταιριστικές βιομηχανίες για το ροδάκινο.


ΑΝΝΑ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου