ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Το «ποτάμι» των γυναικών πνίγει τον Μπερλουσκόνι

Το προκλητικό παιχνίδι του πρωθυπουργού με τις Ιταλίδες απειλεί να βάλει τέρμα στην πολιτική παντοκρατορία του
 





ΕΙΝΑΙ νεαρές και ηλικιωμένες.Φτωχές και πλούσιες. Μετανάστριες και βέρες Ιταλίδες. Εργαζόμενες και άνεργες. Γιαγιάδες, μητέρες, κόρες. Την περασμένη Κυριακή ένα εκατομμύριο γυναίκες διαδήλωσαν σε 230 πόλεις της Ιταλίας και 30 πόλεις του εξωτερικού. Απαίτησαν σεβασμό, αξιοκρατική πολιτική εκπροσώπηση και την άμεση παραίτηση του πρωθυπουργού Σίλβιο... Μπερλουσκόνι, ο οποίος θα δικαστεί από τρεις γυναίκες δικαστικούς στις 6 Απριλίου για σεξ με ανήλικη και κατάχρηση εξουσίας. Δεν είναι παλιομοδίτικος φεμινισμός. Είναι μια κραυγή για τη γυναικεία αξιοπρέπεια που είχε να ακουστεί τόσο μαζικά στην Ιταλία από τη δεκαετία του ΄60.
«Ηξερε ότι ήμουν ανήλικη,του το είπα.Μου έδωσε 50.000 ευρώ και κανόνισε να μείνω σε ένα διαμέρισμα μαζί με άλλα κορίτσια» . Η 18χρονη (άρτι ενηλικιωθείσα) μαροκινή χορεύτρια Ρούμπι Καρίμα «έκαψε» τον 74χρονο πρωθυπουργό καταθέτοντας στους εισαγγελείς του Μιλάνου. Το «ωραίο φύλο», αντικείμενο του πόθου του, απειλεί να γίνει η Νέμεσή του.
Με κεντρικό σύνθημα το «Αν όχι τώρα, πότε;» και «Πάνω από όλα η αξιοπρέπεια», οι Ιταλίδες ένωσαν τις φωνές τους. Περισσότερες από 500.000 στη Ρώμη, περισσότερες από 100.000 στο Μιλάνο. «Θέλουμε οι γυναίκες υπουργοί να βγαίνουν από ένα σπουδαίο πανεπιστήμιο και όχι από το κρεβάτι του Καβαλιέρε» δήλωσε η συγγραφέας Αλεξάνδρα Μποκέτι. «Με λένε Τζούλια,είμαι 40 ετών και δεν θέλω η κόρη μου να μεγαλώνει σε μια χώρα όπου ο πρωθυπουργός βάζει στο Κοινοβούλιο τις “συνοδούς” του» είπε μία από τις διαδηλώτριες. Η ηγουμένη του ιεραποστολικού τάγματος «Κονσολάτα» έκανε πολλές από τις παριστάμενες να δακρύσουν όταν μίλησε για τις «νέες σκλάβες» και για το άθλιο εμπόριο του γυναικείου σώματος. «Διαδηλώνω διότι ξέρω τι σημαίνει να σε αγγίζει ερωτικά κάποιος που θα μπορούσε να είναι παππούς σου» έγραφε ένα πλακάτ. 



Και όμως, για πολλές Ιταλίδες τα προβλήματα της καθημερινής ζωής και οι πολιτικές που νιώθουν ότι τις καταδικάζουν σε ένα αβέβαιο μέλλον είναι αυτά που τις κατέβασαν στον δρόμο. «Είμαι εδώ γιατί είμαι άνεργη και περιμένωπαιδί» δηλώνει κάποια. «Ηρθα επειδή έχω τρία παιδιά που πηγαίνουν σε τρία διαφορετικά σχολεία,έναν σύζυγο που δουλεύει με κυλιόμενο ωράριο, τα σουπερμάρκετ είναι κλειστά όταν σχολάω από το γραφείο και κανείς δεν δείχνει να ενδιαφέρεται για τέτοια “μικροπράγματα”» φωνάζει κάποια άλλη. Ο γυναικείος αντίλογος ήταν ελάχιστος. Τον άχαρο αυτόν ρόλο έπαιξε κυρίως η υπουργός Παιδείας της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι Μαριαστέλα Τζελμίνι. «Κατέβηκαν στους δρόμους οι σικ ριζοσπάστριες,οι σνομπ ηρωίδες της Αριστεράς» είπε πικρόχολα. Την περιέλαβαν οι διαδηλώτριες, τη διαψεύδουν και οι δημοσκοπήσεις: έξι στους δέκα Ιταλούς, άνδρες και γυναίκες, δηλώνουν ότι θέλουν να δουν τον «μπερμπάντη» πρωθυπουργό να παραιτείται. Οχι μόνο για τα οργιώδη πάρτι με ανήλικες ή κολ γκερλ αλλά και για την κατάσταση της ιταλικής οικονομίας, η οποία πάει από το κακό στο χειρότερο. Η Ρούμπι, πρώην ευνοούμενή του και πέτρα του νέου «ροζ» σκανδάλου, απειλεί να στερήσει από τον Καβαλιέρε αυτό που ποθεί περισσότερο στη ζωή: την εξουσία. «Ο Σίλβιο με συμβούλευσε, για να είμαστε καλυμμένοι, να πούμε ψέματα ότι ήμουν ανιψιά του αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ» κατέθεσε η μαροκινή χορεύτρια.
Αν καταδικαστεί ο Μπερλουσκόνι, κινδυνεύει με 15 χρόνια κάθειρξη και χάνει το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Σαν από ειρωνεία της τύχης, την τύχη του σε σχέση με το «Ρούμπι-γκέιτ» θα κρίνουν από έδρας τρεις γυναίκες. Το επόμενο ραντεβού των Ιταλίδων με αίτημα την παραίτηση του μεγιστάνα ορίστηκε για τις 8 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.
Καθόλου τυχαίο.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ «Υποτιμά την ευφυΐα και τις ικανότητές μας»


 Η ηθοποιός Λουνέτα Σαβίνο εξηγεί στο «Βήμα» για ποιον λόγο βρέθηκε στη μεγάλη διαδήλωση της Ρώμης να «παίζει» αποσπάσματα από το γνωστό θεατρικό έργο της Αμερικανίδας Ιβ Ενσλερ «Αιδοίων μονόλογοι».
- Τι έβγαλε ένα εκατομμύριο Ιταλίδες στους δρόμους;
«Η παλιά αντίληψη για την προσβλητική “χρήση” της γυναίκας. Οι γυναίκες έχουν σημειώσει μεγάλη κοινωνική πρόοδο, δεν τους αναγνωρίζεται όμως. Ελάχιστες βρίσκονται ψηλά στη θεσμική και εργασιακή ιεραρχία. Η φωνή μας δεν ακούγεται τόσο δυνατά. Αυτό που μας προσβάλλει περισσότερο είναι η γυναίκα ως αντικείμενο συναλλαγής. Η επίθεση του Μπερλουσκόνι δεν είναι σωματική, δεν κακοποιεί τις γυναίκες, αλλά υποτιμά την ευφυΐα και τις ικανότητές τους».
- Τι σκέφτεστε για τις γυναίκες υπουργούς που καταδίκασαν τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας; «Ορισμένες είναι πανέξυπνες. Ωστόσο δεν εκλογικεύουν με το μυαλό ή με την καρδιά, αλλά με καθαρά πολιτικά κριτήρια. Γι΄ αυτό η αντίδρασή τους με κάνει ειλικρινά να γελάω. Είναι γελοία. Πρόκειται για την αντίδραση αδύναμων γυναικών».
- Τελικά διαδήλωσαν μόνον οι «αριστερές», όπως υποστήριξε ο Μπερλουσκόνι; «Οχι βέβαια! Η δικηγόρος Τζούλια Μποντζιόρνο ήταν από τις βασικές ομιλήτριες στη Ρώμη και όμως ανήκει στο ακροδεξιό κόμμα του Τζιανφράνκο Φίνι. Η καινοτομία και η επιτυχία μας ήταν τόσο μεγάλη ακριβώς επειδή τόσο πολλές γυναίκες, αλλά και άνδρες, αριστεροί, κεντρώοι και δεξιοί, αποφάσισαν να δείξουν ότι νιώθουν ντροπή για όσα συμβαίνουν».

 
ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου