ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών των Γρεβενών για τις συγχωνεύσεις - καταργήσεις Σχολικών Μονάδων...


  






Το τελευταίο διάστημα, προωθείται σχέδιο εκτεταμένων συγχωνεύσεων - καταργήσεων σχολικών μονάδων με μοναδικό στόχο τη δήθεν εξοικονόμηση πόρων από τις λειτουργικές δαπάνες των μικρών... και των μεσαίων σχολικών μονάδων. Το Δ.Σ. του Συλλόγου δασκάλων και Νηπιαγωγών Νομού Γρεβενών μετά από πλειοψηφική απόφαση του, εκφράζει την εντονότατη ανησυχία του για τις επιχειρούμενες αλλαγές.  Χωρίς να αγνοεί την ανάγκη συζήτησης για διορθωτικές κινήσεις που αφορούν στις ακραίες περιπτώσεις, που τυχόν υπάρχουν.  Διαφωνεί  με τις   συγχωνεύσεις - συνενώσεις σχολικών μονάδων που σχεδιάζονται από το Υπουργείο Παιδείας (σύμφωνα με τις διαστάσεις που το ίδιο έχει δώσει στο γεγονός) και που βρίσκουν απόλυτα αντίθετη την εκπαιδευτική κοινότητα, αφού ως μοναδικό τους αποτέλεσμα θα έχουν την υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης.
Αναφέρουμε λοιπόν κάποια κριτήρια που  αγνοούνται:
1ο  Η μείωση του ανώτατου αριθμού μαθητών ανά τμήμα.
Δεν μπορεί να μιλάμε για παιδαγωγικά κριτήρια και αντί να μειώνεται ο αριθμός μαθητών ανά τμήμα να αυξάνεται. Το στρίμωγμα των μαθητών σε πληθωρικά τμήματα, ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα πρόβλημα που θα οξυνθεί από την κατάργηση σχολικών μονάδων ή την συγχώνευσή τους , αλλά και την  μετακίνηση σε σχολεία τα οποία δεν έχουν τις απαιτούμενες υποδομές. Η κατάργηση των αντισταθμιστικών δράσεων (κατάργηση των τμημάτων ένταξης και τάξεων υποδοχής) είναι όπως φαίνεται μερικά από τα «παιδαγωγικά» κριτήρια του Υπουργείου, αλλά η  ίδρυση σχολείων   που δεν θα πληρούν ούτε καν τα στοιχειώδη, τόσο από άποψη υποδομών όσο και από άποψη εργασιακών σχέσεων και συνθηκών εργασίας (εκπαιδευτικών και μαθητών).
  2ο Η κτιριακή και υλικοτεχνική υποδομή - υποχρηματοδότηση        Σχολικών Επιτροπών.
Καμία συζήτηση  για νέες σχολικές μονάδες και εκσυγχρονισμό των υπαρχουσών. Σχολικά κτίρια , χωρίς γυμναστήρια, αίθουσες Υπολογιστών  και μουσικής , με  σχολικές  μονάδες που δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τα απαραίτητα λειτουργικά έξοδα.
3ο       Το κόστος για το μαθητή.
Η συγχώνευση σχολείων θα έχει σα συνέπεια όχι μόνο το χάσιμο χρόνου αλλά και τη μεγάλη ταλαιπωρία των μικρών μαθητών οι οποίοι θα αναγκάζονται πολλές φορές να διανύουν μεγάλες αποστάσεις για να φτάσουν στο σχολειό και στη συνέχεια στο σπίτι τους.
     Με παιδαγωγικά κριτήρια θα πρέπει η πολιτική ηγεσία , να δείξει τον απαιτούμενο σεβασμό στους μικρούς μαθητές και όχι να επιβαρύνει λόγω συχνών μετακινήσεων το πρόγραμμά τους αλλά και τη σχολική τους επίδοση.
4ο  Η ασφάλεια και η σωματική ακεραιότητα των μαθητών.
Το κακό οδικό δίκτυο ιδιαίτερα στις ορεινές περιοχές του Νομού μας, καθώς και οι ειδικές κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν, πέρα από την καθημερινή ταλαιπωρία εγκυμονούν κινδύνους ατυχημάτων.
5ο Το ελάχιστο όφελος από την εξοικονόμηση πόρων που επιβάλλει την πολιτική των συγχωνεύσεων σχολικών μονάδων.
Είναι γνωστό το μέγεθος της  σπατάλης του δημόσιου χρήματος στον τομέα της σχολικής μεταφοράς κάτι για το οποίο φυσικά δε φταίνε οι εκπαιδευτικοί. Και αναμένεται αύξηση της σπατάλης αυτής αφού θα προκύψουν  περισσότερες μετακινήσεις από τις συγχωνεύσεις των σχολείων.
Σε αντίθεση , θα έπρεπε να τίθενται ως ζητήματα αιχμής, η πολύπλευρη στήριξη των εκπαιδευτικών προκειμένου να ασκήσουν το εκπαιδευτικό τους έργο, η ενίσχυση των μαθητών (π.χ. με αντισταθμιστικές δράσεις), η επίλυση σοβαρών προβλημάτων υλικοτεχνικής και κτιριακής υποδομής των σχολείων και γενικότερα η αύξηση των δαπανών για την παιδεία.  
ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                   Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


 Λόλας  Γρηγόριος                  Βασίλειος Χαριζούλης

ΠΗΓΗ STARFM 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου