ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

IQ...ραδικιού για τα παιδιά που τρέφονται ανθυγιεινά









Τα νήπια που τρέφονται με επεξεργασμένα λιπαρά και σάκχαρα παρουσιάζουν ελαφρώς μειωμένο δείκτη νοημοσύνη όταν φτάσουν στο δημοτικό σχολείο, δείχνει μεγάλη μελέτη στη Βρετανία. Η σχέση της διατροφής με τη νοημοσύνη είναι δύσκολο να μελετηθεί, καθώς τα... αποτελέσματα συχνά επηρεάζονται από κοινωνικούς και οικονομικούς παράγοντες. Για παράδειγμα, οι μορφωμένοι και ευκατάστατοι γονείς, που προσφέρουν το κατάλληλο περιβάλλον για τη νοητική ανάπτυξη των παιδιών τους, είναι πιο πιθανό να προσέχουν και τη διατροφή των παιδιών τους.
Στην τελευταία μελέτη, πάντως, οι ερευνητές φρόντισαν να σταθμίσουν τα αποτελέσματά τους για τέτοιους παράγοντες, και εκτιμούν ότι η σχέση που εντόπισαν ανάμεσα στη διατροφή και τη νοημοσύνη είναι άμεση.
«Η δίαιτα με πρόχειρο φαγητό δεν είναι ευνοεί την καλή ανάπτυξη του εγκεφάλου» αναφέρει στο AFP η Πολίν Έμετ του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.
Η μελέτη της δημοσιεύεται στο Journal of Epidemiology and Community Health, μια επιθεώρηση του Βρετανικού Ιατρικού Συλλόγου.
Η ερευνητική ομάδα εξέτασε δεδομένα για 4.000 παιδιά που γεννήθηκαν στη δυτική Αγγλία τη διετία 1991-1992. Οι γονείς τους κλήθηκαν να συμπληρώνουν λεπτομερή ερωτηματολόγια και τα παιδιά εξετάστηκαν στις ηλικίες των τριών, τεσσάρων, επτά και οκτώμισι χρόνων.
Τα παιδιά χωρίστηκαν σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με τη διατροφή τους: την ομάδα που τρεφόταν με επεξεργασμένα λίπη και σάκχαρα, την ομάδα που ακολουθούσε μια «παραδοσιακή» δίαιτα με λαχανικά και αρκετό κρέας, και την ομάδα της «υγιεινής» δίαιτας με λιγότερο κρέας και περισσότερα λαχανικά και φρούτα, ρύζι και ζυμαρικά.
Στην ηλικία των 8,5% ετών, το IQ των παιδιών μετρήθηκε με ένα στάνταρτ εργαλείο, την Κλίμακα Νοημοσύνης Ουέσλερ.
Τα παιδιά στην ομάδα των επεξεργασμένων τροφίμων είχαν μέσο δείκτη νοημοσύνης 101, ενώ τα παιδιά της «υγιεινής» ομάδας έφταναν κατά μέσο όρο το 106.

Η διαφορά είναι μεν μικρή, είναι ωστόσο αρκετή για να επηρεάζει τις σχολικές επιδόσεις και τη ζωή των παιδιών γενικότερα, εκτιμούν οι ερευνητές.
Τονίζουν επίσης ότι φρόντισαν να απομονώσουν τους κοινωνικούς και οικονομικούς παράγοντες που μπορεί να επηρεάζουν το ΙQ: «Σταθμίσαμε τα αποτελέσματα για το μητρικό μορφωτικό επίπεδο, τη μητρική κοινωνική τάξη, αν φιλοξενούνται από υπηρεσίες πρόνοιας, τα γεγονότα στη ζωή τους, οτιδήποτε πηγαίνει στραβά, το οικιακό περιβάλλον, τα βιβλία, την τηλεόραση και άλλα τέτοια» διαβεβαίωσε η Δρ Έμετ.
Επισήμανε ακόμα ότι το δείγμα της μελέτης ήταν μεγάλο: «Είναι ένα τεράστιο δείγμα, πολύ μεγαλύτερο από οποιαδήποτε έρευνα έχει κάνει στο παρελθόν οποιοσδήποτε ερευνητής» είπε.
Όσον αφορά το μηχανισμό του φαινομένου, η Δρ Έμετ υποψιάζεται ότι το πρόχειρο φαγητό δεν προσφέρει επαρκείς ποσότητες βιταμινών και άλλων θρεπτικών στοιχείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου