ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

''Ανέφικτο το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων''











Οι Financial Times ειρωνεύονται το στόχο των 50 δις ευρώ και εκτιμούν πως οι ιδιωτικοποιήσεις γίνονται για να κερδίσει η Αθήνα χρόνο ενόψει χρεοκοπίας ή το λιγότερο αναδιάρθρωσης με 60% ''κούρεμα''. Ο τίτλος του..
κύριου άρθρου είναι:'' Η Ελλάδα δεν θα βρει αγοραστές - Στηθείτε στην ουρά για το μεγάλο ξεπούλημα''.
Το κυριότερο επιχείρημα της εφημερίδας που προδικάζει την αποτυχία του προγράμματος είναι πως οι διεθνείς επενδυτές ποφεύγουν όπως ο διάβολος το λιβάνι κάθε ελληνικό τίτλο.
Με το πιο αισιόδοξο σενάριο οι Financial Times εκτιμούν πως το πρόγραμμα δεν μπορεί να αποφέρει περισσότερα από 16 δις ευρώ.
LEX: Η Ελλάδα δεν θα βρει αγοραστές
Στηθείτε στην ουρά για το μεγάλο ξεπούλημα.
Η Αθήνα έδωσε κάποιες πληροφορίες για τις προθέσεις της να αντλήσει 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2015, με αποκρατικοποιήσεις δημόσιας περιουσίας. Εάν η κατάσταση δεν ήταν τόσο κρίσιμη, αυτό το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων θα μπορούσε να προκαλέσει θαυμασμό.
Δεδομένης της κρίσης που αντιμετωπίζει η Ελλάδα όμως, το σχέδιο αυτό είναι συνορεύει με το ανέφικτο. Δεδομένου ότι οι επενδυτές αποφεύγουν τους κρατικούς τίτλους της χώρας (η απόδοση του 2ετούς ομολόγου ανέρχεται στο 24,5%), δύσκολα μπορεί να φανταστεί κανείς γιατί να αποκτήσουν ξαφνικά θετική διάθεση για άλλες τοποθετήσεις στην χώρα.
Βεβαίως, οι τιμές των μετοχών των ήδη εισηγμένων κρατικών εταιρειών, όπως ο ΟΤΕ και το ΤΤ ενισχύθηκαν την Τρίτη - κατά 6% και 8,5% αντιστοίχως. Πρόκειται όμως, για μικρές εταιρείες.
Το 16% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ που διατίθεται προς πώληση αξίζει μόλις 528 εκατ. ευρώ και η Deutsche Telekom ήδη έχει το 30%, κατά συνέπεια είναι μάλλον απίθανο να υπάρξει ενδιαφέρον από άλλους ανταγωνιστές.
Ακόμη και εάν η κυβέρνηση καταφέρει να πετύχει τις καλύτερες δυνατές τιμές, η Αθήνα δεν θα αντλήσει περισσότερα από 16 δισ. ευρώ μέχρι το 2013. Ο αρχικός στόχος των 50 δισ. ευρώ δεν ξεγελάει κανέναν.
Το σαρωτικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων έχει σχεδιαστεί κυρίως για να κερδίσει η Αθήνα χρόνο, ώστε να αποφύγει την αναδιάρθρωση ή την χρεοκοπία. Οι επενδυτές φαίνεται πως αποδέχονται ως αναπόφευκτο ένα σημαντικό haircut: η Capital Economics εκτιμά ότι απαιτείται haircut της τάξεως του 60% για να γίνει βιώσιμο το ελληνικό χρέος.
Δύο σημεία παραμένουν μετέωρα: πότε θα γίνει η αναδιάρθρωση και πως. Δεν υπάρχει καμία προοπτική επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές τον επόμενο χρόνο, όπως οραματίζεται το πρόγραμμα του πακέτου στήριξης των 110 δισ. ευρώ και η Αθήνα ενδέχεται να χρειαστεί επιπλέον 50 δις ευρώ, για να τα καταφέρει μέχρι το 2013.


Η Ελλάδα και οι πιστωτές της δεν έχουν πλέον άλλες επιλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου