ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Μείζον πολιτικό ζήτημα η αναστολή ένταξης έργων του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας

Γιώργος Δακής στο περιφερειακό συμβούλιο..






Την έντονη αγανάκτησή του για την απόφαση της γενικής γραμματέα της αποκεντρωμένης διοίκησης Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας Δήμητρας Γεωργακοπούλου – Μπάστα, να ανασταλεί η ένταξη δύο ώριμων έργων..
στο ΕΣΠΑ για τη δημιουργία εκπαιδευτικών εργαστηρίων του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας ύψους 4 εκ. € και η προμήθεια εξοπλισμού για τις ανάγκες των εργαστηρίων του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας ύψους 3,8 εκ. ευρώ, εξέφρασε ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής, στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου τη Δευτέρα, όπου έθεσε εκτός ημερήσιας διάταξης το θέμα.
Ο κ. Δακής ανέφερε ότι με την απόφασή της η γεν. γραμματέας θέτει ζήτημα βιωσιμότητας των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Δυτικής Μακεδονίας λόγω του επικείμενου «Καλλικράτη» στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ δεν έκρυψε την έκπληξή του για το γεγονός ότι στην πρόσφατη συνάντησή του με την υπουργό Παιδείας κ. Διαμαντοπούλου είχε τη διαβεβαίωση ότι προχωρά κανονικά ο σχεδιασμός ανάπτυξης του πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.
Ο κ. Δακής μίλησε για «διγλωσσία της κυβέρνησης» και τόνισε ότι η απόφαση για αναστολή ένταξης των παραπάνω έργων αποτελεί «ζήτημα μείζονος σημασίας», διότι «εκφράζει μια άποψη της κυβέρνησης η οποία δημιουργεί εύλογα ερωτήματα και μεγάλο προβληματισμό, πολύ περισσότερο μάλιστα όταν οι προτάσεις αυτές από πλευράς τεχνοκρατικής έχουν αξιολογηθεί ως άρτιες, έχουν αξιολογηθεί θετικά».
Δήλωσε ακόμη ότι «η απόφαση αυτή με έμμεσο τρόπο υποσκάπτει το μέλλον των ανωτάτων εκπαιδευτικών μας ιδρυμάτων και του συνδυασμού μας, πολύ περισσότερο μάλιστα όταν στην ίδια αποκεντρωμένη διοίκηση, την περιφέρεια της Ηπείρου όλες οι προτάσεις που υπήρξαν από πλευράς πανεπιστημίου και ΤΕΙ έχουν εγκριθεί και είναι σε φάση ενεργοποίησης. Το θεωρώ κορυφαίο ζήτημα για το οποίο θα πράξουμε όλα όσα απαιτούνται» και δήλωσε θα τα εντάξει η περιφέρεια στο ΕΣΠΑ.
Χαρακτήρισε ακόμη την απόφαση της γεν. γραμματέα «τουλάχιστον περίεργη», καθώς εισάγει αυτό που διέρρεε εντέχνως εδώ και καιρό, «μια κουβέντα για τον λιγότερο «Καλλικράτη» στην ανώτατη εκπαίδευση». Σημείωσε δε ότι «αναδεικνύεται με αρνητικό τρόπο ότι ήταν μεγάλο λάθος η κυβερνητική απόφαση το πρώτο εξάμηνο του ’11 την ευθύνη διαχείρισης του ΕΣΠΑ να την ασκεί η κυβέρνηση, διότι δεν συνάδει με την απόφαση των τοπικών κοινωνιών».
Την ενόχλησή του για τον τρόπο που σήκωσε το θέμα ο περιφερειάρχης, εξέφρασε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιάννης Παπαϊορδανίδης. Μίλησε για «κινδυνολογία» και συνέστησε να «μην σπέρνουμε ανησυχία για δύο έργα που δήθεν χάνονται», διότι «στο έγγραφο της γεν. γραμματέα δεν αναφέρεται ότι απορρίπτονται οι προτάσεις ένταξης των έργων αλλά αναστέλλεται η ένταξη μέχρι να τακτοποιηθούν κάποιες εκκρεμότητες».
Για «συνεχή συρρίκνωση και υποβάθμιση της δωρεάν δημόσιας παιδείας» έκανε λόγο ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Μανώλης Βογιατζής και προειδοποίησε ότι «με το σάρωμα του Καλλικράτη θα δούμε κλειστά πανεπιστημιακά ιδρύματα».
«Με αυτό το έγγραφο αυτό φαίνεται ότι οδηγούν στο κλείσιμο ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με τον “Καλλικράτη”», ανέφερε και ο γραμματέας του περιφερειακού συμβουλίου Αντώνης Κύρινας κι επισήμανε ότι με τα μέτρα της κυβέρνησης και τις υπογραφές που έβαλε στο μνημόνιο οδηγεί στο κλείσιμο και την απαξίωση των ΑΕΙ και ΤΕΙ και κάλεσε τον περιφερειάρχη να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να προβληθεί αντίσταση σε όλα αυτά που δρομολογούνται.
Την έκπληξη της υπό παραίτησης διοικούσας επιτροπής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας εξέφρασε και το μέλος της Ηλίας Βλαχόπουλος, λέγοντας ότι η διοικούσα δεν κατανοεί «το περιεχόμενο που αναφέρεται στον Καλλικράτη» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το πανεπιστήμιο στηρίζεται από την κυβέρνηση, σύμφωνα τουλάχιστον με τη διαβεβαίωση της κ. Διαμαντοπούλου στον περιφερειάρχη.
Την τεχνική αρτιότητα της πρότασης του ΤΕΙ τόνισε ο αντιπρόεδρος του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας Νικόλαος Ασημόπουλος, επισημαίνοντας ότι η διοίκηση του ΤΕΙ δεν θα έδινε ιδιαίτερη βαρύτητα στην αναστολή ένταξης του έργου εάν δεν υπήρχε το πρόβλημα της χρηματοδότησης του ΤΕΙ, την ώρα μάλιστα που δεν υπάρχει πρόβλημα χρηματοδότησης άλλων περιφερειακών ΤΕΙ.




Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου