ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

Καρπούζι και μύρισε καλοκαίρι









Κάποιοι το τρωνε και δροσίζονται....Άλλοι βέβαια το πίνουν, όχι μόνο σε εξωτικά κοκτέιλ, αλλά και σε μορφή μπύρας.Το αγαπημένο φρούτο της Αμερικής, πρόσφατα χάρισε την καλοκαιρινή του γεύση σε μια νέα μπύρα από..
σιτάρι που υπόκειται μια δεύτερη ζύμωση χρησιμοποιώντας φρέσκο καρπούζι. Και αν αναρωτιέστε πως είναι το αποτέλεσμα, η παραγωγός ζυθοποιεία “21st Amendment Brewery” δηλώνει πως το αποτέλεσμα είναι μια υποκίτρινη δροσερή μπύρα με μια ιδέα από άρωμα και γεύση ώριμου καρπουζιού....


Μιας που στην Ελλάδα βέβαια το προτιμούμε σαν επιδόρπιο μια ζεστή νύχτα του καλοκαιριού ή σαν συντροφιά σε ένα καλοκαιρινό μπανάκι, ας δούμε συνοπτικά ποια είναι τα οφέλη αυτού του φρούτου με την κατακόκκινη καρδιά...


• Το καρπούζι είναι καλή πηγή βιταμινών και μετάλλων. Ενδεικτικά, 2 φλιτζάνια με λεπτές φέτες καρπούζι σας παρέχουν περίπου το 25% των ημερήσιων αναγκών σας σε βιταμίνη Α, το 30% σε βιταμίνη C, το 6% σε βιταμίνη Β6, το 8% σε κάλιο και μαγνήσιο και το 4% σε φώσφορο!


• Πρόσφατα καθορίστηκε από τους ερευνητές σαν το νωπό τρόφιμο με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε λυκοπένιο. Το λυκοπένιο είναι ουσία με έντονη αντιοξειδωτική δράση, δηλαδή προστατεύει το σώμα από τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν όχι μόνο γήρανση αλλά και σοβαρότερες βλάβες στα κύτταρα, όπως για παράδειγμα καρκινική εκφύλιση. Στο λυκοπένιο οφείλεται επίσης το έντονο ροζ-κόκκινο χρώμα του καρπουζιού.


• Το καρπούζι είναι πλούσιο σε νερό, συνεπώς βοηθάει στην ενυδάτωση του οργανισμού η οποία είναι άκρως σημαντική ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Αν ψιλοκόψετε καρπούζι σε ένα φλιτζάνι, τότε πρέπει να γνωρίζετε οτι το 92% αυτού είναι νερό. Αντίθετα με όσα πιστεύουν οι περισσότεροι καταναλωτές, περιέχει πολύ μικρή ποσότητα σακχάρων, ακόμα λιγότερη και από ένα μήλο σε αντίστοιχη ποσότητα σερβιρίσματος.


• Καταναλώστε καρπούζι και σώστε την καρδία σας! Πρόσφατες έρευνες που παρουσιάστηκαν απο το Αμερικανικό Υπουργείο Υγείας έδειξαν οτι το καρπούζι βοηθά στην υγεία της καρδιάς καθώς περιέχει αργινίνη και κιτρουλίνη, ουσίες οι οποίες βοηθούν στην καλή κυκλοφορία του αίματος, αλλά και στην υγιή διατήρηση των αρτηριών της καρδιάς.


Και για το κλείσιμο....απλή και δροσερή... Γρανίτα απο Καρπούζι:


Υλικά:
• ½ κιλό καρπούζι (χωρίς κουκούτσια και περίβλημα)
• 100 γραμ. ζάχαρη
• 100 γραμ. νερό

Οδηγίες: 

• Βράζουμε το νερό και τη ζάχαρη σε μία κατσαρόλα και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει ελαφρά.
• Πολτοποιούμε το καρπούζι στο μπλέντερ και προσθέτουμε το σιρόπι, αφού κρυώσει.
• Γεμίζουμε με το μείγμα παγοθήκες ή και πλαστικές θήκες ειδικές για γρανίτα και τις βάζουμε στην κατάψυξη, τουλάχιστον για 12 ώρες.
• Αν θέλουμε να σερβίρουμε σε ποτήρι, προσθέτουμε σε μπλέντερ το παγωμένο μίγμα και έξτρα πάγο. Προαιρετικά και κατά βούληση προσθέτουμε αλκοόλ (βότκα ή λευκή τεκίλα!). Μην ξεχάσετε το καλαμάκι και ένα φύλο δύόσμου ή μέντας για γαρνίρισμα! Στην υγειά σας




www.watermelon.org




Επιμέλεια :


Μαρία Τουμπή
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Msc in Clinical Nutrition
Master Practitioner Eating Disorders and Obesity

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου