ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Εξοχική κατοικία: η κρυμμένη «βόμβα» - Εφιαλτικό σενάριο για την αγορά...









Μία καλά κρυμμένη βόμβα στα θεμέλια της αγοράς εξοχικής κατοικίας έχει ενεργοποιηθεί απειλώντας να ανατρέψει την εύθραυστη ισορροπία που έχει διαμορφωθεί. Πρόκειται για συγκροτήματα εξοχικών..
τα οποία έχουν κτιστεί στο σύνολο σχεδόν των τουριστικών προορισμών με δάνεια από τις τράπεζες, με σκοπό τη σύντομη πώληση τους.
Η άπνοια που επικρατεί από το 2008 στην αγορά σε συνδυασμό με την πτώση των τιμών έχει καταστήσει την πώληση αυτών των εξοχικών κατοικιών σχεδόν ανέφικτη . Από την μία πλευρά, οι τιμές έχουν μειωθεί σε επίπεδα που ακόμη και αν βρεθεί αγοραστής ή αγοραστές, το τίμημα που θα εισπράξει ο πωλητής σε πολλές περιπτώσεις δεν επαρκεί για να καλύψει το σύνολο του δανείου. Από την άλλη πλευρά, η ζήτηση είναι ουσιαστικά φιλολογική και αυτό καθιστά ακόμα δυσκολότερη τη ρευστοποίηση της επένδυσης. Έτσι, χιλιάδες σπίτια σε όλη την Ελλάδα κινδυνεύουν να περάσουν στις τράπεζες λόγω της αδυναμίας των επιχειρηματιών να εξυπηρετήσουν τον δανεισμό τους.
Αν και μέχρι στιγμής τα κρούσματα είναι περιορισμένα, η εξέλιξη αυτή θα είναι ιδιαίτερα ανησυχητική για την πορεία της ήδη προβληματικής αγοράς εξοχικής κατοικίας την επόμενη διετία. Το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι στην περίπτωση που οι τράπεζες «φορτωθούν» τα ακίνητα αυτά , είτε θα προσπαθήσουν να τα εκποιήσουν άμεσα είτε θα τα εγκαταλείψουν προκειμένου να τα εκποιήσουν σε μεταγενέστερη φάση. Στην πρώτη περίπτωση θα ρίξουν το επίπεδο των τιμών και στη δεύτερη περίπτωση θα έχουμε εικόνες δεκάδων «κτισμάτων σκελετών».


Όπως τόνιζαν έμπειροι τραπεζίτες, το φαινόμενο αυτό έχει επαναληφτεί στο παρελθόν αλλά με άλλο αντικείμενο. Συγκεκριμένα τόνιζαν ότι στο χαρτοφυλάκιο ακινήτων των τραπεζών βρίσκονται αυτή τη στιγμή αρκετές εκατοντάδες βιομηχανικά κτίρια –εγγυήσεις σε δάνεια που είχαν δοθεί στο παρελθόν- τα οποία παραμένουν στα αζήτητα. «Δεν βρίσκεται αγοραστής, παρά το γεγονός ότι είμαστε διατεθειμένοι να τα πουλήσουμε σε τιμές έως και κατά 50% χαμηλότερες από την αντικειμενική αξία. Φυσικά τα κτίρια έχουν μετατραπεί σε «φαντάσματα» αφού το κόστος συντήρησης τους είναι μεγάλο απαξιώνοντας ακόμα περισσότερο την ευρύτερη περιοχή» επισήμανε χαρακτηριστικά επικεφαλής εταιρίας ακινήτων και συμπλήρωνε «μία τέτοια προοπτική για την αγορά εξοχικής κατοικίας είναι εφιαλτική».
Σύμφωνα με έρευνα του realestatenews.gr, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται σε κατασκευές που έχουν πραγματοποιηθεί την περίοδο 2006-2008 από ιδιώτες αλλά και «νεόκοπους» κατασκευαστές που έκριναν ότι υπάρχει δυνατότητα άμεσης πώλησης με ένα κέρδος. Έτσι αγόρασαν με ίδια κεφάλαια τη γη και χρηματοδότησαν την κατασκευή με δανειακά κεφάλαια, θεωρώντας ότι μπορεί η πώληση να επιτευχθεί ακόμα και από τα σχέδια. Η ύφεση και η κρίση στην αγορά εξοχικής κατοικίας ανέτρεψε τα αρχικά τους σχέδια και έτσι πολλοί από αυτούς είναι σε αδυναμία να εξυπηρετήσουν το δάνειο που έχουν πάρει.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου