ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Υπέρ της άρσης της ανωνυμίας των bloggers τάσσεται πάλι ο Αρειος Πάγος.. - Σχόλιο ΑΕΤΟΥ...













Υπέρ της άρσης της ανωνυμίας των bloggers όταν αναρτώνται υβριστικά, απειλητικά ή εκβιαστικά δημοσιεύματα ή φωτογραφίες παιδικής πορνογραφίας ή γενικότερα διαπράττονται εγκλήματα, τάσσεται..
με γνωμοδότησή του ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αθ. Κατσιρώδης, επικυρώνοντας τις δύο προηγούμενες σχετικές γνωμοδοτήσεις του πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά και του νυν εισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου Ιωάννη Τέντε.
Ο κ. Κατσιρώδης επανήλθε στο θέμα αυτό μετά από ερώτημα του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Οικονομικών Εγκλημάτων Αρχαιοκαπηλίας και Ηθών της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής.
Ειδικότερα, το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος υπέβαλε στην Ανώτατη Εισαγγελία το ερώτημα εάν ισχύουν οι δύο γνωμοδοτήσεις (9 και 12/2009) των κ.κ. Σανιδά και Τέντε μετά την επικύρωση της οδηγίας 2008/24/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με το νόμο 3917/2011 για την άρση του απορρήτου της επικοινωνίας και τη χορήγηση δεδομένων επικοινωνιών στις αρμόδιες αρχές.
Συγκεκριμένα, το ερώτημα είναι εάν μετά το Ν. 3917/2011 «οι πάροχοι υπηρεσιών Διαδικτύου, στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης ή προανάκρισης ύστερα από παραγγελία εισαγγελέα που διενεργούνται από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, υποχρεούται να σας γνωστοποιούν τα στοιχεία του προσώπου στα οποία αντιστοιχούν ηλεκτρονικά ίχνη ή τηλεφωνικοί αριθμοί κλήσεως εγκληματικής πράξεως, συγκεκριμένης ημεροχρονολογίας, χωρίς την τήρηση της διαδικασίας άρσεως του απορρήτου».
Όπως αναφέρει στην υπ’ αριθμ. 9/2011 γνωμοδότησή του ο κ. Κατσιρώδης, οι δύο γνωμοδοτήσεις του κ. Σανιδά και του κ. Τέντε καταλήγουν συμπερασματικά ότι «οι αρμόδιες δικαστικές αρχές (εισαγγελικές, προανακριτικές, ανακριτικές κ.τ.λ.) μπορούν να ζητούν από τους παρόχους υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών να τους γνωρίσουν τα στοιχεία εντοπισμού των προσώπων που τελούν διάφορα εγκλήματα (εκβίαση, δυσφήμηση, απειλή, εξύβριση κ.τ.λ.) με κακόβουλες κλήσεις ή μηνύματα ή μέσω Διαδικτύου, χωρίς να τηρούν την προβλεπόμενη διαδικασία άρσεως του απορρήτου».
Παράλληλα, σημειώνει ότι ο νομοθέτης με τις ρυθμίσεις του Ν. 3917/2011 δεν θέλησε να εισαγάγει νέο περιοριστικό καθεστώς για τη χορήγηση «των εξωτερικών στοιχείων της επικοινωνίας».


Εξάλλου, υπογραμμίζει ο κ. Κατσιρώδης, οι γνωμοδοτήσεις του 2009 «δεν αφορούν αιτήματα οποιωνδήποτε ”αρμόδιων αρχών” αλλά αιτήματα ανακριτικών αρχών, που ενεργούν σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές για παροχή έννομης προστασίας (άρθρο 20 του Συντάγματος) και τιμώρηση των εγκλημάτων (άρθρα 96 παράγραφος 1 και 67 παράγραφος 1 του Συντάγματος), τα οποία (αιτήματα) αναφέρονται σε περιπτώσεις στις οποίες δεν πρόκειται για απόρρητο κατά την έννοια του άρθρου 19 παράγραφος 1 του Συντάγματος».


ΥΓ ΑΕΤΟΥ2: Πάντα για θέματα που έχουν να κάνουν με παιδική πορνογραφία και εκβιαστικά ή ακόμη και δυσφημιστικά δημοσιεύματα, προβλέπετε η άρση του απορρήτου. Δεν μπορώ όμως να κατανοήσω την έκφραση "γενικότερα διαπράττονται εγκλήματα"... 
Αυτό πως και ποιοι το ερμηνεύουν; Μήπως το ερμηνεύουν.. κατά το δοκούν για να φιμώσουν τους μη αρεστούς; 
Σε περιπτώσεις όπου οι γνωστοί- επώνυμοι ιδιοκτήτες site, κάνουν την..πάπια και δεν δημοσιοποιούν (ίσως γιατί δεν γνωρίζουν ή ακόμη και δεν θέλουν,  για να μην "βλάψουν" τους κολλητούς τους), τα πραγματικά γεγονότα, τότε τι γίνετε; 
Πως θα ενημερωθεί ο απλός πολίτης που θεωρεί πλέον τα Blogs την πιο αξιόπιστη και αμερόληπτη πηγή ενημέρωσης; Μήπως πάνε σιγά σιγά να φιμώσουν και την τελευταία έκφραση Δημοκρατίας; Θέλουν τελικά να ελέγχουν τους πάντες; Σε ποιά Δημοκρατία ζούμε; 
Άι σιχτίρ...   

1 σχόλιο:

  1. Επειδή ζούμε στη χώρα όπου το αυτονόητο είναι εξαιρετικά… δύσκολο να το παραδεχθεί κανείς, η χθεσινή γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου περί της άρσης της ανωνυμίας των blogs, προκειμένου να διαπιστώνονται τα «ίχνη» τυχόν εγκληματικών πράξεων (στη… νηπιακή τους έκδοση, εκβιασμοί) ήρθε για ακόμη μια φορά να ταράξει τα βαλτωμένα νερά της μακαριότητάς μας.

    Ο Άρειος Πάγος είπε το αυτονόητο. Ποιός δεν θα ήθελε να διαπιστώνονται και να καταδικάζονται εγκληματικές πράξεις; Προφανώς μονάχα όσοι… τις έχουν εμπνευστεί, θα πείτε δικαίως. Και νόμιζαν, σκεφτόμενοι με κουτοπόνηρο και αφελή τρόπο, ότι θα μπορούσαν να ξεφύγουν.

    Μόνο που τα blogs δεν σχετίζονται με εγκληματικές πράξεις. Αντιθέτως, στη συντριπτική πλειοψηφία τους, αποτελούν αυθόρμητες κυψέλες νέων ιδεών, νέων αφηγήσεων της πραγματικότητας που ζούμε, και του μέλλοντος, αυθεντικής έκφρασης μιας διαφορετικής προσέγγισης του δημόσιου βίου, που δεν θα μπορούσε να εκδηλωθεί και να αποτυπωθεί, μέσω των παραδοσιακών, ξεπερασμένων και έμπλεων συστημικών επιδιώξεων ΜΜΕ.

    Σε αυτή την εσωτερική ανάγκη προσπαθεί να απαντήσει ο κάθε «Αγανακτισμένος» πολίτης, που θέλει να είναι ενεργός, να έχει ρόλο και μερίδιο στη διαμόρφωση του μέλλοντος, αλλά δεν τον αφήνουν, εκείνοι που… πρόλαβαν να πιάσουν όλες τις διαθέσιμες θέσεις. Και το μεράκι που αφιερώνει στο blog το οποίο συντηρεί, θα έπρεπε να παρακινεί την πολιτεία να διευκολύνει και άλλους στο να εκφραστούν με τον τρόπο αυτό.

    Η άρση της ανωνυμίας βέβαια, έχει στόχευση. Αφορά τους «επώνυμους» που επέλεξαν να κρυφτούν πίσω από ανώνυμες πλατφόρμες, για να εξυπηρετούν τους δικούς τους σκοπούς. Η blogόσφαιρα φυσικά τους έχει απωθήσει στο περιθώριο, εκείνοι ωστόσο αισθάνονται ότι… τη δουλειά τους την κάνουν.

    Ας αφήσουν όμως ήσυχους όσους βλέπουν το μέλλον της Ελλάδας ψηφιακό, συναρπαστικά ετερόκλητο, πολυπρόσωπο και συνθετικό. Όλοι αυτοί έχουν ονοματεπώνυμο. Και υπογράφουν με τις ιδέες τους.

    http://www.statesmen.gr/30492/ipios-logos

    ΑπάντησηΔιαγραφή