ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Βουλιάζει η επένδυση Ρέστη στο νησί των γαλαζοαίματων






Το περασμένο καλοκαίρι, σε μια φαντασμαγορική τελετή με τον Ιταλό ποπ τενόρο Αντρέα Μποτσέλι, ο εφοπλιστής Βίκτωρ Ρέστης, αγκαζέ με τον μόνιμο πρόεδρο (ή πρωθυπουργό...) του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουγκάνοβιτς,..
γιόρταζε την έναρξη του τουριστικού έργου στο νησί του Αγ. Στεφάνου της βαλκανικής χώρας. Τότε είχαν ανακοινωθεί μεγαλεπήβολα σχέδια για επένδυση 100.000.000 ευρώ από τον όμιλο Ρέστη, που θα ολοκληρώνονταν μέσα στο φετινό καλοκαίρι, για απευθείας αεροπορική σύνδεση Ελλάδας - Μαυροβουνίου, προκειμένου να χαρούν οι Ελληνες το πάλαι ποτέ κορυφαίο τουριστικό θέρετρο της Γιουγκοσλαβίας και άλλα ηχηρά.
Τώρα η επένδυση φαίνεται πως καρκινοβατεί, ενώ πληροφορίες από την τοπική αγορά κάνουν λόγο για οφειλές της εταιρίας Adriatic Properties, που έχει αναλάβει τη διαχείριση του συγκροτήματος στον Αγ. Στέφανο για 50 χρόνια (με δικαίωμα ανανέωσης για άλλα 50), προς συνεργεία τεχνικών, προμηθευτές, αλλά και προσωπικό. Ο όμιλος Ρέστη δεν πολυδιαφημίζει εσχάτως την επένδυση στο πανέμορφο νησάκι του Μαυροβουνίου. Μόνο στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου πληροφορήθηκαν οι κάτοικοι της βαλκανικής χώρας πως η εταιρία του εφοπλιστή έλαβε δάνειο 37.000.000 ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) προκειμένου να προχωρήσει την επένδυση.


Ομως η φετινή τουριστική σεζόν χάθηκε, η απευθείας αεροπορική σύνδεση με το Μαυροβούνιο (μέσω εταιρίας συμφερόντων του Β. Ρέστη) ουδέποτε υλοποιήθηκε, ενώ τοπικοί επιχειρηματίες περιμένουν να πληρωθούν από τον Ελληνα κροίσο. Ο εφοπλιστής δεν χρειάζεται πάντως να ανησυχεί για την αεροπορική σύνδεση, καθώς η Croatian Airlines προσφέρει πλέον απευθείας σύνδεση με το Ντουμπρόβνικ τρεις φορές την εβδομάδα...


Το νησάκι Αγ. Στέφανος (Σβέτι Στέφαν) γνώρισε ημέρες δόξας την εποχή του Τίτο, ο οποίος και το καθιέρωσε ως τουριστικό θέρετρο για το διεθνές τζετ σετ. Διασημότητες, όπως η Μέριλιν Μονρόε και η Σοφία Λόρεν, πολιτικοί, όπως ο Βίλι Μπραντ, και γαλαζοαίματοι παραθέριζαν στις σουίτες του μεσαιωνικού κάστρου που καλύπτει το νησί και βρίσκεται λίγα μέτρα από τη στεριά. Είναι μόνο ένα από τα θέρετρα του Μαυροβουνίου το οποίο διατηρεί το μεσαιωνικό χρώμα που άφησαν οι Βενετοί. Γειτονικές πόλεις όπως η Μπούντβα και το Κότορ κρατούν την ομορφιά τους, έστω και αν η αντιπαροχή έχει αρχίσει να καταστρέφει τα προάστια που βρίσκονται εκτός των μεσαιωνικών κάστρων.


Ανθρωποι που παρακολουθούν την επένδυση του ομίλου Ρέστη υποστηρίζουν πως η ανακαίνιση του κάστρου στον Αγ. Στέφανο, αλλά και της βίλας (που βρίσκεται στην απέναντι στεριά και ήταν κάποτε η θερινή κατοικία της βασίλισσας Μαρία Καραγεώργεβιτς), ήταν πιο δύσκολη απ' όσο ανέμενε ο εφοπλιστής. Οι ίδιοι επισημαίνουν και τις περιπετειώδεις διαδικασίες μέσω των οποίων πέρασε στον Β. Ρέστη το συγκρότημα το 2009. Αρχικά είχε επικρατήσει ένα γιαπωνέζικο fund, το οποίο στη συνέχεια κατέρρευσε. Οι Γιαπωνέζοι είχαν προλάβει να παραχωρήσουν τη διαχείριση του θερέτρου στη γνωστή διεθνή αλυσίδα Amanresorts, η οποία και διατήρησε το management υπό τη νέα ιδιοκτησία.


Τα τουριστικά και άλλα deals της κυβέρνησης του Μίλο Τζουγκάνοβιτς έχουν απασχολήσει τις αρχές καταπολέμησης της διαφθοράς τόσο στο Μαυροβούνιο όσο και στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στην οποία θέλει να ενταχθεί η βαλκανική χώρα. Πριν από λίγους μήνες, σε μια προσπάθεια να κατευναστούν οι Δυτικοί (που βλέπουν το κόμμα του κ. Τζουγκάνοβιτς και τον ίδιο να ελέγχουν μονίμως την εξουσία μέσω στρατού διορισμένων στο δημόσιο), η κυβέρνηση είχε συλλάβει ακόμα και τον αδελφό του πρώην προέδρου της χώρας Σβέτοζαρ Μάροβιτς, γιατί είχε εμπλακεί σε περίεργη υπόθεση με Ρώσους επενδυτές. Οι Ρώσοι επενδυτές και τουρίστες κυριαρχούν ούτως ή άλλως στο Μαυροβούνιο και οι αγορές γης τα τελευταία χρόνια στήριξαν την οικονομία της χώρας.
Οι Ρώσοι περιόρισαν τις επενδύσεις την τελευταία διετία, με οδυνηρές επιπτώσεις για την τοπική αγορά. Αλλά φαίνεται πως και ο Β. Ρέστης έχει κατεβάσει ρυθμούς. Ωστόσο και ο όμιλος Λάτση, που είχε αποκτήσει οικόπεδο κοντά στην πόλη της Μπούντα, δεν το έχει αξιοποιήσει μέχρι σήμερα.
Οι φιλοδοξίες του Β. Ρέστη στον τουριστικό τομέα βρήκαν πρόσφατα μια ακόμα διέξοδο στην Ελλάδα, με την απόκτηση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Πόρτο Υδρα, στην Ερμιόνη Αργολίδας, από την οικογένεια Κωνσταντινίδη.
Φοίβος Κλαυδιανός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου