ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΞΑΡΧΟΥ “Ο ΜΠΟΥΡΙΝΟΣ”

Γράφει ο Βασίλης Αποστόλου, πρόεδρος συλλόγου (basileiosapostolou. blogspot. com)
Πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011 οι εκδηλώσεις του συλλόγου 1η γιορτή τσίπουρου και 3η γιορτή τσιγαρίδας και σουγλιμάδας...

Η γνωστοποίηση της γιορτής μέσω του ηλεκτρονικού, του έντυπου τύπου σε συνδυασμό με τις άριστες καιρικές συνθήκες, ηλιόλουστη μέρα, είχε ως αποτέλεσμα να συρρεύσει πολύς κόσμος παρά την κατήφεια και το σκεπτικισμό λόγω της οικονομικής κρίσης που ταλανίζει την κοινωνία μας.


Οι προσελθόντες είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τις λαχταριστές, ροδοκόκκινες τσιγαρίδες, τη σουγλιμάδα, τα λουκάνικα, το τοπικό τσίπουρο με τους νηστίσιμους μεζέδες, να παρακολουθήσουν την παραδοσιακή απόσταξη τσίπουρου.
Επειδή το τσίπουρο αποτελεί παραδοσιακό προϊόν σκόπιμο θεωρούμε να δημοσιεύσουμε τις οδηγίες καλής παραγωγής όπως ήταν αναρτημένες στον πίνακα ανακοινώσεων του συλλόγου που με την πόση του τσίπουρου επηρεάζεται η υγεία μας.
«Κάνουμε απόσταξη μέχρι 10 ημέρες μετά το τέλος του βρασμού. Στον άμβυκα (καζάνι) βρασμού βάζουμε αρκετό νερό για να μην κάψουμε το τσίπουρo
Το πρώτο μισόλιτρο στη μετάβραση το πετάμε γιατί περιέχει δηλητήρια. Στη δεύτερη απόσταξη το τσίπουρο πρέπει να διακόπτεται στα 15 με 17 γράδα. Από κει και κάτω περιέχει την επικίνδυνη μεθανόλη και έλαια με πολύ δυσάρεστες μυρωδιές. Το τσίπουρο επειδή στο σύνολο είναι περίπου 25 γράδα το αραιώνουμε με αποσταγμένο νερό (βρασμένο νερό), χωρίς χλώριο, μέχρι τα 22 γράδα που αντιστοιχούν σε 59,19 αλκοολικούς βαθμούς. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι αντίστοιχα η μπύρα περιέχει 5 αλκοολικούς βαθμούς, το κρασί 13, το ουίσκι και ούζο 40.
Το τσίπουρο με γλυκάνισο (άρωμα και γεύση ανηθόλης) γαλακτώνει, προσδίδει στο τσίπουρο γλυκίζουσα γεύση, ανοίγει την όρεξη, βοηθάει την πέψη και είναι καλό καταπραϋντικό.
Σταφύλια με θειάφι φτιάχνουν τσίπουρο με μυρωδιά και χρώμα που δε φεύγουν με τίποτα. Δε βάζουμε ποτέ ζάχαρη, μελάσα, γαλαζόπετρα και ότι άλλο για να
ανεβάσουμε τους αλκοολικούς βαθμούς γιατί προκαλούν μέθη, πονοκεφάλους, προβλήματα στον ανθρώπινο οργανισμό. Αποθηκεύουμε το τσίπουρο σε γυάλινα μπουκάλια. Στο πλαστικό το οινόπνευμα με το χρόνο εξατμίζεται. Η διαφορά τσίπουρου και ούζου συνίσταται στο ότι το μεν τσίπουρο (διπλής απόσταξης) παράγεται με απόσταξη στεμφύλων (σταφυλιών) το δε ούζο από απόσταξη μελάσας. Με την απλή απόσταξη στεμφύλων παράγεται η ρακή, η τσικουδιά».
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι Γεώργιος Δασταμάνης αντιπεριφερειάρχης της περιφερειακής ενότητας Γρεβενών, ο περιφερειακός Σύμβουλος Ματθαίος Αδάμος, ο Γεώργιος Ουζουνίδης δημοτικός σύμβουλος εκπρόσωπος Δημάρχου Γρεβενών, ο Γεώργιος Τζέλλος αντιδήμαρχος Δήμου Κοζάνης και πρώην Δήμαρχος Αιανής με την πολυπληθή παρέα. Επίσης παραβρέθηκαν οι πρώην πρόεδροι του συλλόγου Νικόλαος Γκουτζιαμάνης, Αριστείδης Ζιώγας, Νέστορας Τριανταφύλλου, Δημήτριος Μαχτσίρας.

Ευχαριστούμε το TRM Γρεβενών για την τηλεοπτική κάλυψη της εκδήλωσης, όλες τις ηλεκτρονικές σελίδες που φιλοξένησαν τη δραστηριότητά μας, τα ραδιόφωνα της Σιατίστης και φυσικά τον τύπο Κοζάνης-Γρεβενών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου