ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Δεν επιστρέφουν τον ΦΠΑ στις επιχειρήσεις

Μοιραστείτε το στο facebook







Ούτε καν το 1/3 από τα 3 δισ. ευρώ των επιστροφών ΦΠΑ που τους οφείλει το Δημόσιο δεν πρόκειται να εισπράξουν φέτος χιλιάδες επιχειρήσεις της χώρας..
Η «πράσινη» πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θεωρεί ότι το συνολικό ποσό ΦΠΑ που έχει επιβεβαιωθεί, από τους μέχρι τώρα ελέγχους, ως επιστρεπτέο από το Δημόσιο, δεν είναι 3 δισ. ευρώ αλλά μόνο 900 εκατ. ευρώ! Ακόμη όμως κι αυτό το πολύ μικρότερο ποσό, οι δικαιούχοι δεν αναμένεται να το εισπράξουν άμεσα, αλλά θα χρειαστεί να περιμένουν πολλούς μήνες ακόμη και… βλέπουμε.

Την ίδια ώρα, η ηγεσία του υπουργείου εφαρμόζει κατά γράμμα την ισχύουσα νομοθεσία για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ιδιωτών προς το Δημόσιο, προχωρώντας σε κατασχέσεις ποσοστού 25% από μισθούς και συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ μηνιαίως, ακόμη και για χρέη που δεν ξεπερνούν τα 300 ευρώ! Επιπλέον, θέτει σε εφαρμογή τις ακόμη πιο επαχθείς ρυθμίσεις που προβλέπουν κατασχέσεις καταθέσεων, κινητών και ακινήτων περιουσιακών στοιχείων για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο άνω των 300 ευρώ και για οφειλές οποιουδήποτε ποσού (δηλαδή ακόμη και κάτω των 300 ευρώ) που προέρχονται από πρόστιμα του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Οπως προκύπτει από τα όσα υποστήριξε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Π. Οικονόμου, σε συνάντηση που είχε χθες με τους εκπροσώπους των εξαγωγικών και των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων:

 Το ποσό των επιστροφών ΦΠΑ για το οποίο έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικοί φορολογικοί έλεγχοι και το οποίο έχει αναγνωριστεί μέχρι στιγμής ότι οφείλεται από το Δημόσιο είναι κάτω από 1 δισ. ευρώ, και συγκεκριμένα περίπου 900 εκατ. ευρώ.

 Για τα υπόλοιπα ποσά συνολικού ύψους άνω των 2 δισ. ευρώ, τα οποία ζητούν οι επιχειρήσεις, είτε δεν έχουν ακόμη τελειώσει οι έλεγχοι είτε έχουν ολοκληρωθεί αλλά υπάρχουν ακόμη αμφισβητήσεις μεταξύ επιχειρήσεων και ΔΟΥ για το τελικό ύψος των ποσών που πρέπει να επιστραφούν! Τα ποσά θα καταβληθούν όταν κάποτε ολοκληρωθούν οι έλεγχοι που εκκρεμούν ή λυθούν οι εκκρεμότητες που αφορούν τις αμφισβητήσεις.

 Για τις επιστροφές ΦΠΑ ύψους 900 εκατ. ευρώ περίπου, που έχουν ήδη αναγνωριστεί από το Δημόσιο, δόθηκε η αόριστη υπόσχεση ότι θα καταβληθούν στους δικαιούχους εντός των επόμενων μηνών!

Ο κ. Οικονόμου παρείχε, εξάλλου, διευκρινίσεις από τις οποίες επιβεβαιώνεται, καταρχήν, ότι με την πρόσφατα εκδοθείσα απόφασή του αλλάζουν οι διαδικασίες καταβολής των επιστροφών ΦΠΑ για αιτήσεις που θα υποβάλλονται, από τη στιγμή που θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή η ίδια η απόφαση! Δηλαδή, οι νέες διαδικασίες δεν αφορούν τα συσσωρευμένα ποσά επιστροφών ΦΠΑ που οφείλει το Δημόσιο. Επίσης, από τις διευκρινίσεις του κ. Οικονόμου προκύπτει ότι σχετικά πιο γρήγορα θα καταβάλλονται οι επιστροφές ΦΠΑ που αφορούν σε ποσά μέχρι 30.000 ευρώ. Τα ποσά αυτά θα καταβάλλονται χωρίς να προηγείται φορολογικός έλεγχος. Ποσά πάνω από 30.000 και μέχρι 100.000 ευρώ θα καταβάλλονται, αφού προηγηθεί δειγματοληπτικός έλεγχος και ποσά άνω των 100.000 ευρώ θα εξοφλούνται μόνον ύστερα από φορολογικό έλεγχο.

Κι ενώ το Δημόσιο, με βάση τις παραπάνω ρυθμίσεις, μπορεί, τελικά, να καθυστερήσει έως και 10 μήνες για να καταβάλει οφειλές του προερχόμενες από επιστροφές ΦΠΑ, απαιτεί από τους δικούς του οφειλέτες την άμεση εξόφληση των χρεών τους και όταν αυτοί καθυστερούν να πληρώσουν ακόμη και ποσά της τάξεως μερικών εκατοντάδων ευρώ, φθάνει στο σημείο να κατάσχει μισθούς, συντάξεις, καταθέσεις και περιουσιακά στοιχεία! Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από αναλυτικό φορολογικό οδηγό του ίδιου του υπουργείου Οικονομικών:

1) Κατά οφειλετών με ληξιπρόθεσμες οφειλές βεβαιωμένες στις ΔΟΥ υπέρ του Δημοσίου, νομικών προσώπων και τρίτων ύψους που φθάνουν μέχρι 300 ευρώ, μπορούν να ληφθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης όπως κατασχέσεις μισθών, συντάξεων και λοιπών απαιτήσεών τους στα χέρια τρίτων.

2) Για ποσά οφειλών άνω των 300 ευρώ μπορούν να ληφθούν κι άλλα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, όπως κατασχέσεις καταθέσεων, κινητών και ακινήτων περιουσιακών στοιχείων!

3) Επιτρέπεται η επιβολή κατάσχεσης επί μισθών, συντάξεων ή ασφαλιστικών βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικώς εις βάρος οφειλετών του Δημοσίου, εφόσον το ποσό αυτών αφαιρουμένων των υποχρεωτικών εισφορών υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ μηνιαίως. Αν ο μισθός, η σύνταξη ή το βοήθημα υπερβαίνει το ποσό των 1.000 ευρώ, λαμβανομένης υπόψη και της περίπτωσης που ο οφειλέτης του Δημοσίου λαμβάνει τα ανωτέρω από δύο ή περισσότερους φορείς, λαμβάνεται υπόψη το συνολικό ποσό αυτών και επιτρέπεται η κατάσχεση του 25% αυτών, όμως το εναπομένον ποσό από το σύνολό τους να μην είναι κατώτερο των 1.000 ευρώ.

Ελεύθερος Τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου