ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Το ταξίδι Αβραμόπουλου στις ΗΠΑ ήταν προετοιμασία της επίσκεψης του Σαμαρά ως πρωθυπουργού

Μοιραστείτε το στο facebook





Πολύ συζητήθηκε το ταξίδι του κ. Αβραμόπουλου στις Η.Π.Α το τελευταίο διάστημα.
Οι περισσότεροι αρθρογράφοι αναλώθηκαν στις πολύ σημαντικές.. ομολογουμένως προ-σφορές που κάνουν οι Αμερικάνοι την παρούσα περίοδο (άρματα, τεθωρακισμένα κ.ά.) με προυποθέσεις Southern Region Agreement (SRA), δηλαδή δωρεάν as is where is (όπου εί-ναι στη κατάσταση που είναι) διατυπώνοντας απόψεις και γεωπολιτικές αναλύσεις κυρίως ανάλογα με τα συμφέροντα που εκπροσωπεί ο καθένας. Επίσης θυμήθηκαν ανάγκες και αιτήματα που προβάλλει για βοήθεια η Ελλάδα προς την σύμμαχο χώρα, όπως διάθεση διθέσιων αεροσκαφών F-16, αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας, πλοίων κ.ά , τα οποία δεν υπάρχει λόγος να δημοσιοποιήσουμε, καθώς και θέματα στα οποία έχουν προκύψει προβλήματα και εμπλέκονται αμερικάνικες εταιρείες.

Ορισμένοι θεώρησαν δεδομένο ότι κλείσθηκαν οι συμφωνίες αγνοώντας το γεγογονός ότι ο κ. Υπουργός και ο κ. Α/ΓΕΕΘΑ (που για πρώτη φορά συνόδευε Υπουργό σε ταξίδι του στις Η.Π.Α) δεν είναι οι αποκλειστικοί αρμόδιοι για να αποφασίσουν, αφού τα θέματα αυτά απαιτούν αποφάσεις ΚΥΣΕΑ. Του ΚΥΣΕΑ της επόμενης κυβέρνησης , του οποίου θα προεδρεύει ο πρωθυπουργός της κ. Σαμαράς.

Στην ατζέντα των συζητήσεων περιλαμβανόντουσαν τα εθνικού ενδιαφέροντος (Αιγαίο, Σκόπια, Κύπρος), το νέο διαμορφούμενο γεωπολιτικό περιβάλλον στη περιοχή μας (Ισρα-ήλ, Μέση Ανατολή, Β. Αφρική) καθώς και τα διεθνή θέματα (Ιράν, Ρωσία, ενεργειακά, Οργα-νισμοί), όπου τέθηκε μετ’ επιφάσεως η εθνική μας πολιτική με ιδιαίτερη επισήμανση στη στρατηγική συνεργασία μας με το Ισραήλ (συνεργασία που τις βάσεις έθεσε πριν 20 χρόνια ο κ. Σαμαράς, όπως ετόνισε ο κ. Υπουργός στη συνάντησή του με την ΑμερικανοΙσραηλινή κοινότητα), τα προβλήματα με την Τουρκία και το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.
Ξεχωριστή αναφορά, όπως πάντα, έγινε στη συμβολή της Ελλάδας στις διεθνείς υποχρε-ώσεις (Λιβύη) με προβολή του ρόλου της Σούδας στην υποστήριξή τους. Επίσης τις συζη-τήσεις απασχόλησε και το υπό διαμόρφωση σχέδιο μεταξύ των δύο χωρών για τις πτήσεις των εξαιρετικών δυνατοτήτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών Global Hawk στο Ελληνικό FIR καθώς και για τις προϋποθέσεις προσγείωσης του, εφ’όσον απαιτηθεί, σε ελληνικό αεροδρόμιο (Σούδα).

Σημαντικό μέρος της ατζέντας των συζητήσεων όμως είχαν σε αυτή τη συνάντηση τα Νατοικά θέματα. Έγινε ειδική μνεία και αναλυτική αναφορά στα θέματα :

- Αμυντικό πακέτο : Έξυπνη άμυνα, Συνδεδεμένες Δυνάμεις, ΝΑΤΟ forces 2020, διασύνδεση των Στρατηγείων του ΝΑΤΟ με εθνικά στρατηγεία.

- Αντιπυραυλική άμυνα.

- Επιχειρήσεις ΝΑΤΟ σε Αφγανιστάν, Κόσοβο, κατά τρομοκρατίας και πειρατίας.

- Σχέσεις Ρωσίας – ΝΑΤΟ

Tα οποία θα εξετασθούν στην επόμενη σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα λάβει χώρα στο Σικάγο στις 21-21 Μαίου του 2012. Εκεί θα συμμετέχει ο Πρωθυπουργός της χώρας (που όλα τα γεγονότα δείχνουν με βεβαιότητα τον Αντώνη Σαμαρά) και οι Υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών της κυβέρνησης του.

Τα θέματα αυτά καθώς και άλλα όπως :

- Πυρηνική πολιτική/διάταξη,μη διάδοση και αφοπλισμός όπλων Μαζικής Καταστροφής.

- Αμυντικός Μετασχηματισμός

- Συνεργασίες

- ΝΑΤΟ – ΕΕ – ΟΗΕ

θα εξετασθούν στην άτυπη συνάντηση των Υπουργών άμυνας και Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις στις 18-19 Απριλίου, ώστε να καταλήξουν σε κοινές θέσεις πριν τη Σύνοδο Κορυφής.

Όσον αφορά το θέμα της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ έχουν θέσει το περίγραμμα υψηλοί αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ και των Η.Π.Α . Τόσο ο γ.γ.του ΝΑΤΟ Ράσμουσεν (στις 29 Φεβρου-αρίου), όσο και ο Φίλιπ Ρίκερ, αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, (στις 13 Μαρτίου) μιλώντας στην Ουάσιγκτον για την αμερικανική εξωτερική πολιτική στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, θέτουν ως προαπαιτούμενο την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, καθώς, όπως επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους, ισχύουν οι αποφάσειςο του Βουκουρεστίου (του 2008).
Να επισημάνουμε τέλος ότι από την συμφωνία για τα αμερικανικά άρματα μάχης φαίνεται πως έχουν δυσαρεστηθεί οι Ρώσοι, καθώς πίστευαν ότι θα υλοποιούνταν τελικά η προμήθεια από τη χώρα μας των οχημάτων μεταφοράς προσωπικού BMP-3, που είχε συμφωνηθεί επί κυβέρνησης Καραμανλή. Μία προμήθεια που «κατέρρευσε» κυρίως λόγω του υψηλού κόστους, το οποίο έφθανε τα 1,7 δισ. ευρώ για 450 τεθωρακισμένα οχήματα.

Ευχαριστημένες είναι αντιθέτως οι εγχώριες αμυντικές βιομηχανίεςπου θα εμπλακούν στη συντήρηση και επισκευή των Abrams και των Μ-113. Επιτροπή του ΓΕΣ που εστάλη στις ΗΠΑ, αξιολόγησε ως επιχειρησιακά 300 άρματα μάχης. Τα υπόλοιπα 100 θα πρέπει να επισκευαστούν πριν αναλάβουν δράση, ενώ ενόσω το σύνολο του αμυντικού υλικού θα βρίσκεται στην υπηρεσία του ελληνικού στρατού, πάντα θα υπάρχει η ανάγκη της συντήρησης.
Απομένει να δούμε πόσο θα μας κοστίζει τελικά η επισκευή και συντήρηση και ποιοί θα κερδίσουν απο αυτό.

Ειδικός Συνεργάτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου