ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Ο Βενιζέλος προτρέπει τα Ταμεία να τζογάρουν

Μοιραστείτε το στο facebook






«Αφού ως υπουργός Οικονομικών άφησε εν λευκώ τα αποθεματικά των Ταμείων να οδηγηθούν σε ένα οδυνηρό “κούρεμα”, χάνοντας περίπου 20 από τα 24 δισ..
ευρώ της κινητής περιουσίας τους, τώρα από τη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ εκτοξεύει μια πρόταση – προεκλογικό “πυροτέχνημα” που, ούτε λίγο ούτε πολύ, καλεί τις διοικήσεις τους να ενεργήσουν σαν τζογαδόροι προκειμένου να αποκαταστήσουν τις ζημιές από το PSI». Με το γλαφυρό αυτό σχόλιο υποδέχθηκαν έγκυροι οικονομολόγοι, παράγοντες της αγοράς και στελέχη των ασφαλιστικών φορέων τη φόρμουλα που επιχείρησε πρόσφατα να εμφανίσει σαν «ολοκληρωμένη λύση» στο πρόβλημα βιωσιμότητας των Ταμείων ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Σπρώξιμο»
Ο τέως υπουργός Οικονομικών, που ως «τσάρος» αρκέστηκε σε μια αόριστη νομοθετική πρόβλεψη για αναπλήρωση των απωλειών των Ταμείων μέσω παραχώρησης ακινήτων του Δημοσίου, επιχείρησε πριν από λίγες ημέρες να εμφανιστεί σαν «Μεσσίας» του ασφαλιστικού. Τη Μεγάλη Δευτέρα οργάνωσε μια συνάντηση – «φιέστα» με τους επικεφαλής του ΙΚΑ (διοικητής του είναι ο πρώην γενικός διευθυντής του ΠΑΣΟΚ Ροβέρτος Σπυρόπουλος), του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ, παρουσία του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη και του επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους Πέτρου Χριστοδούλου.

Αυτή η προεκλογικού τύπου συγκέντρωση προκάλεσε σωρεία αρνητικών σχολίων αφού ο κ. Βενιζέλος ενήργησε «εκτός πρωτοκόλλου». Ξεχνώντας ότι τα Ταμεία παραμένουν αυτοδιοίκητα, υπέδειξε τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει, κατά τη γνώμη του, να κινηθούν επενδυτικά. Εξίσου επικριτικά σχολιάστηκε το γεγονός ότι οι κ.κ. Κουτρουμάνης και Χριστοδούλου χρησιμοποίησαν τις κυβερνητικές τους ιδιότητες για να εξυπηρετήσουν μια καθαρά κομματική – προεκλογική κίνηση.

Η στρατηγική
Ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατά τη διάρκεια της συνάντησης έριξε στο τραπέζι μια φόρμουλα η οποία –ούτε λίγο ούτε πολύ– αποτελεί «αυτοκτονική προτροπή για… τζογάρισμα», όπως επισημαίνουν οι ειδικοί. Ολοι οι ιδιώτες ομολογιούχοι που συμμετείχαν στο PSI έχασαν το 53,5% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων που διέθεταν και για το υπόλοιπο έλαβαν το 15% σε βραχυχρόνιας διάρκειας ομόλογα του EFSF και το 31,5% σε νέα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου με λήξη σε 11-30 χρόνια. Ο κ. Βενιζέλος συνέστησε λοιπόν στις διοικήσεις των Ταμείων να ρευστοποιήσουν τα ομόλογα του EFSF, τα οποία σήμερα διαπραγματεύονται στην αγορά πολύ κοντά στην ονομαστική αξία τους. Στη συνέχεια πρότεινε με τα χρήματα αυτά να αγοράσουν νέα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, τα οποία όμως διαπραγματεύονται σε τιμές κοντά στο 20% της ονομαστικής αξίας τους. Ο τέως υπουργός Οικονομικών ισχυρίζεται πως έτσι, σε βάθος 30ετίας, θα μπορούσε να αναπληρωθεί σχεδόν το σύνολο της ζημιάς που υπέστησαν τα Ταμεία από το PSI.

Λάθος συνταγή
Ωστόσο, όπως τονίζουν στελέχη της αγοράς, «η “λύση” αυτή επιτείνει τα ταμειακά προβλήματα των Ταμείων και εξυπηρετεί μόνο τις τράπεζες από τις οποίες οι ασφαλιστικοί φορείς αντλούν ρευστότητα». Πανεπιστημιακοί με βαθιά γνώση του ασφαλιστικού συστήματος επισημαίνουν στον «Ε.Τ.»: «Είναι φανερό ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μπερδεύει τα ομόλογα με τις μετοχές και παραβλέπει ότι οι ασφαλιστικοί οργανισμοί δεν τοποθετούν τα χρήματά τους σε ομόλογα για να αποκομίσουν κέρδη, αλλά για να χρηματοδοτούν τη ρευστότητά τους και να διαθέτουν κεφαλαιακή επάρκεια».

Επιπλέον, η πρόταση Βενιζέλου προϋποθέτει ότι η Ελλάδα δεν θα προχωρήσει σε νέα αναδιάρθρωση χρέους, την ώρα που οι αγορές φαίνεται να προεξοφλούν πως κάτι τέτοιο δεν θα αποφευχθεί. «Είναι εξαιρετικά δύσκολο αυτή την περίοδο να υποστηρίζεται ότι κάποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει τα ελληνικά ομόλογα για να καλύψει τη ρευστότητά του, δεδομένου ότι οι νέοι τίτλοι του Ελληνικού Δημοσίου τιμολογούνται μεταξύ 17%-22% στην αγορά», τονίζει στον «Ε.Τ.» ο καθηγητής Οικονομικών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Διονύσης Χιόνης. Και προσθέτει: «Η Ελλάδα θα μπορούσε να διεκδικήσει ειδικές λύσεις για ειδικές κατηγορίες κατόχων ελληνικών ομολόγων, όπως τα ασφαλιστικά ταμεία».

Πυρά από επιστήμονες και Τύπο
Τεράστιες πολιτικές ευθύνες καταλογίζουν στον κ. Βενιζέλο για την κακοδιαχείριση των αποθεματικών του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, τόσο μετά τη διαφαινόμενη υπαγωγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ όσο και λίγο πριν το φετινό, «δηλητηριώδες» -για το άμεσο μέλλον των συντάξεων- «κούρεμα», οι επικεφαλής των φορέων ασφάλισης επιστημόνων (μηχανικών, νομικών και γιατρών) και του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ. Οπως καταγγέλλουν, ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου δεν απέτρεψαν, ως όφειλαν εκ του ρόλου τους, τη διοίκηση της Τραπέζης της Ελλάδος από την τοποθέτηση των καταθέσεών τους σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου (ΟΕΔ) από το 2010 –όταν ήδη οι τιμές τους είχαν αρχίσει να μειώνονται– μέχρι και λίγο πριν το PSI, που πλέον ήταν δεδομένο πως θα υποστούν δραματικές απώλειες (άνω του 60% σε πραγματικούς όρους).

«Η ΤτΕ είναι εκ του νόμου διαχειριστής της περιουσίας των Ταμείων. Είναι σαφές ότι αυτό που συνέβη με τα Ταμεία και τους λοιπούς φορείς, όπως τα πανεπιστήμια, προσομοιάζει στη συμπεριφορά την περίοδο της γερμανικής κατοχής, όταν οι κατακτητές έκλεψαν τον πλούτο του ελληνικού λαού με το αναγκαστικό δάνειο, χωρίς ποτέ να τον επιστρέψουν πίσω», αναφέρει ο αναπληρωτής νομικός σύμβουλος του Πανεπιστημίου Αθηνών Αντώνης Αργυρός, ο οποίος μαζί με μια ομάδα ειδικευμένων νομικών προετοιμάζει τις επόμενες νομικές ενέργειες.

Το ζήτημα της διαχείρισης των αποθεματικών τα οποία είχαν τοποθετημένα, εκ του νόμου, στην ΤτΕ από τη διοίκησή της, «καυτηρίασαν» την περασμένη εβδομάδα με κοινή ανακοίνωσή τους οι φορείς εκπροσώπησης των επιστημόνων και των εργαζομένων στα ΜΜΕ. Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «διαπιστώθηκαν βαρύτατες ευθύνες σε όλα τα επίπεδα… Η ΤτΕ, καίτοι γνώριζε τους κινδύνους, συνέχιζε να επενδύει μονομερώς και παρανόμως σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου το σύνολο (!) των αποθεματικών συμπεριλαμβανομένων και των αποθεματικών του Κοινού Ασφαλιστικού Κεφαλαίου όλων των ασφαλιστικών φορέων».



Antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου