ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Κυριακή 15 Απριλίου 2012

Οι «σταθερές» και τα «ζητούμενα» των δημοσκόπων

Μοιραστείτε το στο facebook








Ακόμη δύο δημοσκοπήσεις, από τις πολλές των τελευταίων ημερών, δημοσιεύτηκαν. Καθώς κλείσει ένας μεγάλος κύκλος μετρήσεων των διαθέσεων των ψηφοφόρων σε πολύ μικρό χρονικό.. διάστημα, μπορούμε με σχετική βεβαιότητα να μιλήσουμε για κάποιες «σταθερές» των επικείμενων εκλογών:

1. Η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα με σημαντική διαφορά, καθώς δείχνει να ανακάμπτει μετά από ένα δύσκολο μήνα δημοσκοπικά. Έχοντας αντέξει στα δύσκολα, η συσπείρωση των ψηφοφόρων της αναμένεται να αυξάνεται όσο θα πλησιάζουμε προς τις κάλπες

2. Το ΠΑΣΟΚ δεν εμφανίζει καμία δυναμική μετά τη σχετική συσπείρωση που επέφερε η εκλογή του νέου Προέδρου. Η Κυβέρνηση ΓΑΠ και τα «επιτεύγματα» της είναι πολύ πρόσφατα για να «ξεχαστούν» από τους ψηφοφόρους

3. Η Αριστερά θα βελτιώσει τα ποσοστά της αλλά θα παραμείνει μακριά από την «κυβερνησιμότητα» που τουλάχιστον ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΔΗΜΑΡ επιδιώκουν.

4. Τα μικρά κόμματα της Δεξιάς θα δώσουν τη μάχη για την είσοδο στη Βουλή, γνωρίζοντας ότι τις τρεις επόμενες εβδομάδες θα πιεσθούν πολύ από τη ΝΔ.

Τα ζητούμενα για τους αναλυτές είναι οι πιθανότητες αυτοδυναμίας της ΝΔ και το πόσα κόμματα τελικά θα εισέλθουν στη Βουλή. Αδύνατη η ασφαλής πρόβλεψη καθώς τα δύο ζητούμενα είναι αλληλοεξαρτώμενα σε μεγάλο βαθμό. Σημαντικά κλειδιά των προβλέψεων, το ύψος της αποχής αλλά και η διάθεση των ψηφοφόρων (ψήφο διαμαρτυρίας ή ψήφο επιλογής Πρωθυπουργού και Κυβέρνησης)

Τη στιγμή αυτή τα αποτελέσματα συγκλίνουν σε μια διαφορά 7-10 ποσοστιαίων μονάδων και σε Βουλή έξι έως και οκτώ κομμάτων.

Οι δημοσκοπήσεις της εβδομάδας του Πάσχα και με δεδομένη την προκήρυξη των εκλογών (γεγονός που μέχρι πολύ πρόσφατα αμφισβητούνταν έντονα από διάφορους) αποκτούν ιδιαίτερη σημασία, καθώς θα είναι και οι τελευταίες που θα δημοσιευθούν.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι οι πραγματικές δημοσκοπήσεις είναι αυτές που απέχουν 2-3 εβδομάδες από τις εκλογές.

Αναλυτικά οι δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις: Πρωτιά για τη ΝΔ με οκτώ μονάδες διαφορά και στη δημοσκόπηση της MRB που δημοσιεύεται στη Real News.

Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ προηγείται με 20,5% έναντι 12,7% του ΠΑΣΟΚ και ακολουθούν ΣΥΡΙΖΑ με 8,6%, ΚΚΕ με 7,9&, Ανεξάρτητοι Έλληνες με 7,1%, ΔΗΜΑΡ με 7%, Χρυσή Αυγή με 3,9%, Οικολόγοι Πράσινοι με 2,9%, ΛΑΟΣ με 2,5% και ΔΗΜΣΥΜ με 2,4%.

Στην παράσταση νίκης η ΝΔ προηγείται με 50,6% έναντι 4% του ΠΑΣΟΚ ενώ το 26,7% θεωρεί πως κανένα κόμμα δεν θα κερδίσει τις εκλογές.

Πρώτος στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών εμφανίζεται ο Φώτης Κουβέλης και ακολουθούν Λουκάς Παπαδήμος, Πάνος Καμμένος, Αλέξης Τσίπρας, Αντώνης Σαμαράς, Γιάννης Δημαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος, Αλέκα Παπαρήγα, Ντόρα Μπακογιάννη, Γιώργος Καρατζαφέρης, Λούκα Κατσέλη, Νίκος Μιχαλολιάκος και Χάρης Καστανίδης.

«Καταλληλότερος» ο Σαμαράς

Στο ερώτημα για το ποιός είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός μεταξύ του Αντ. Σαμαρά και του Ε. Βενιζέλο το 52,4% δηλώνει “κανένας” ενώ το 22,9% επιλέγει τον Πρόεδρο της ΝΔ και το 20,9% τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Σκηνικό κατακερματισμού των πολιτικών δυνάμεων δείχνει η τετραμηνιαία δημοσκόπηση της Metron Analysis, που φέρει τη Νέα Δημοκρατία να προηγείται με 6 μονάδες του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στην Ημερησία του Σαββάτου στη νέα Βουλή μπαίνουν εννέα κόμματα, καθώς στην αναγωγή επί των εγκύρων τα κόμματα λαμβάνουν:

ΝΔ: 24,3%, ΠΑΣΟΚ: 15,4% , ΚΚΕ: 10,9%, Αν.Ελ: 9,6% , ΣΥΡΙΖΑ: 9,5%, ΔΗΜ.ΑΡ.: 8%, Χρυσή Αυγή: 6,3%, Οικολόγοι Πράσινοι: 4,4% , ΛΑΟΣ: 4,2%, Δημοκρατική Συμμαχία: 2,1% , άλλο Κόμμα: 5,3.

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός και σε αυτή τη δημοσκόπηση θεωρείται ο Αντώνης Σαμαράς με 15%, έναντι 11,5% για τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Τα δύο δημοφιλέστερα στελέχη της ΝΔ είναι ο Κώστας Καραμανλής με 58,7% και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος με 54,4% ενώ για το ΠΑΣΟΚ η Φώφη Γεννηματά με 44,1% και ο Ανδρέας Λοβέρδος με 35,1%.

Μ.Ο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου