ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Κυριακή 8 Απριλίου 2012

Οι ΗΠΑ... αφόπλισαν τον Ρώσο «έμπορο του θανάτου»

Μοιραστείτε το στο facebook






Εκτός μάχης ο πιο διάσημος λαθρέμπορος όπλων της ιστορίας. Πρώην πιλότος του Κόκκινου Στρατού και με θητεία στην KGB, ο Μπουτ είχε δεκάδες ψεύτικα ονόματα και μιλούσε 8 γλώσσες.. «Ειδικότητά» του ήταν ο εξοπλισμός αντίπαλων στρατοπέδων. «Εξυπηρετούσε» και τις δυνάμεις ΗΠΑ - Βρετανίας σε Ιράκ και Αφγανιστάν


Ο Βίκτορ Μπουτ, ο πιο διάσημος έμπορος όπλων της ιστορίας, επί είκοσι χρόνια κατάφερνε να παρακάμπτει κάθε φυσικό και... νομικό εμπόδιο, μεταφέροντας το «υλικό» όπου και σε όποιον το επιθυμούσε


Τίποτα δεν έμοιαζε ικανό να σταματήσει τον Βίκτορ Μπουτ, μέχρι χθες, όταν το δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε να τον καταδικάσει σε 25 χρόνια κάθειρξης. Επί είκοσι χρόνια ο πιο διάσημος (λαθρ)έμπορος όπλων της ιστορίας κατάφερνε να παρακάμψει κάθε φυσικό και... νομικό εμπόδιο, μεταφέροντας το «υλικό» όπου και σε όποιον το επιθυμούσε. Διόλου τυχαία, παρά τα δεκάδες ψεύτικα ονόματα με τα οποία πραγματοποιούσε τις συναλλαγές του, το προσωνύμιο που επικράτησε και ενέπνευσε ακόμη και ταινίες του Χόλιγουντ ήταν: «ο έμπορος του θανάτου».

Για να πάρουμε μια ιδέα για τη ζωή και το «έργο» του Μπουτ, αρκεί να πούμε πως η ταινία «Κυρίαρχος του παιχνιδιού», στην οποία ο Νίκολας Κέιτζ υποδύεται τον 44χρονο, μοιάζει με ανέκδοτο μπροστά στα όσα προσάπτουν στον Ρώσο πρώην πιλότο του Κόκκινου Στρατού.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Ακόμη και σήμερα ο τόπος γέννησης του Μπουτ παραμένει ένα μυστήριο, με ορισμένους να αναφέρουν το Τατζικιστάν και άλλους το Τουρκμενιστάν ή την Ουκρανία.

Το μόνο σίγουρο είναι πως ο Μπουτ εκμεταλλεύτηκε το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και το χάος που επικράτησε στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, για να ξεκινήσει μια... συλλογή «ημι-εγκαταλελειμμένων» αεροσκαφών, τα οποία προμηθεύτηκε σε εξευτελιστικές τιμές. Ετσι, ιδρύει την κατά τα άλλα νόμιμη εταιρεία μεταφορών του με έδρα το Γιοχάνεσμπουργκ της Νοτίου Αφρικής. Ωστόσο, η περιουσία του Μπουτ, η οποία αγγίζει τα 6 δισ. δολάρια, δεν οικοδομήθηκε μόνο με... νόμιμες μεταφορές.

Πολύγλωσσος (μιλάει 8 γλώσσες), εκπαιδευμένος από τη Σοβιετική Στρατιωτική Ακαδημία και με προϋπηρεσία στην KGB, ο λαθρέμπορος που επιμένει πως είναι αθώος δημιούργησε ένα από τα πιο εξελιγμένα δίκτυα εικονικών επιχειρήσεων στον κόσμο, με δεκάδες εταιρείες «εν υπνώσει», που ανελάμβαναν δράση μόλις κάποιο εγχείρημα «στράβωνε».

Ετσι, είχε καταφέρει να προμηθεύει όπλα ανενόχλητος σε χώρες που τελούσαν υπό εμπάργκο, ενώ «ειδικότητά» του ήταν ο εξοπλισμός αντίπαλων στρατοπέδων. Από τον εμφύλιο στο Αφγανιστάν -όπου προμήθευε με όπλα τόσο τη Βόρεια Συμμαχία όσο και τους Ταλιμπάν- μέχρι την Ανγκόλα,τον Τσαρλς Τέιλορ της Λιβερίας μέχρι τον Μουαμάρ Καντάφι στη Λιβύη, ενώ «εξυπηρετούσε», όποτε του το ζητούσαν, τις αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις στον πόλεμο του Ιράκ και του Αφγανιστάν. Χαρακτηριστικό της «διπλής ζωής» είναι το γεγονός πως ήταν ο άνθρωπος που βοήθησε όσο κανένας στη μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Σρι Λάνκα μετά το θανατηφόρο τσουνάμι του 2004!

Το 2005, όμως, ο κλοιός άρχισε να σφίγγει γύρω από τον Μπουτ. Παριστάνοντας τους Κολομβιανούς αντάρτες της FARC, Αμερικανοί μυστικοί πράκτορες κατάφεραν να... παγιδέψουν τον Ρώσο στην Ταϊλάνδη το 2008 και δύο χρόνια αργότερα ο Μπουτ εκδόθηκε στις ΗΠΑ.

Οργή στη Μόσχα
«Πολιτικά υποκινούμενη» απόφαση

Πυρ και μανία ήταν χθες η Μόσχα με την ανακοίνωση της ποινής του Βίκτορ Μπουτ. Χαρακτηρίζοντας «αβάσιμη» και «πολιτικά υποκινούμενη» την απόφαση του δικαστηρίου, η Ρωσία προειδοποίησε την Ουάσιγκτον πως δεν πρόκειται να αφήσει να περάσει η καταδίκη ενός Ρώσου πολίτη από τη στιγμή που «αγνοήθηκαν τα επιχειρήματα των συνηγόρων του» και πως η υπόθεση Μπουτ θα αποτελεί από εδώ και στο εξής «προτεραιότητα» στις αμερικανορωσικές σχέσεις. Η Μόσχα επιμένει από τη στιγμή της σύλληψης του Μπουτ πως δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την καταδίκη του και τονίζει πως οι συνθήκες υπό τις οποίες παγιδεύτηκε από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες είναι «απαράδεκτες».

ΜΕΛΙΝΑ ΧΑΡΙΤΑΤΟΥ ΣΤΟ ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου