ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

«Τοξικό προϊόν» το ΠΑΣΟΚ

Μοιραστείτε το στο facebook




Στο συμπέρασμα ότι το ΠΑΣΟΚ αποτελεί ακόμα «τοξικό προϊόν» οδηγούν οι μετρήσεις που έχουν στα χέρια τους οι επιτελείς του..
Ευάγγελου Βενιζέλου αλλά και η εικόνα που λαμβάνουν από όλες τις εκλογικές περιφέρειες της χώρας στην αρχή της δεύτερης προεκλογικής περιόδου.

«Δεν μας ακούν», παραδέχονται στελέχη της Ιπποκράτους περιγράφοντας τη στάση του εκλογικού σώματος έναντι του ΠΑΣΟΚ και όχι μόνο του προέδρου του. Επιχειρώντας, δε, να προβλέψουν το εκλογικό αποτέλεσμα της 17ης Ιουνίου για το κόμμα τους θεωρούν πιο πιθανή μία μείωση του 13,1% παρά την ενίσχυσή του, την οποία όμως δεν αποκλείουν καθώς όπως λένε «μέσα σε ένα μήνα μπορούν να αλλάξουν πολλά».

Ξεκινώντας από την αισιόδοξη πρόβλεψη, η Ιπποκράτους προσβλέπει:

Πρώτον, στην αφύπνιση ενός σημαντικού ποσοστού από το 35% των πολιτών που την 6η Μαΐου επέλεξαν να απέχουν από τις εκλογές, εκτιμώντας -με βάση στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους- ότι είναι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ το 2009.

Δεύτερον, στην επιστροφή της «ψήφου της οργής» όπως χαρακτηρίζουν την επιλογή ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ που στις προηγούμενες εκλογές ψήφισαν Χρυσή Αυγή ή Ανεξάρτητους Έλληνες ή ακόμα και ΣΥΡΙΖΑ, αφού θεωρούν ότι ένα κομμάτι των μετακινήσεων από το ΠΑΣΟΚ προς τον ΣΥΡΙΖΑ δεν επέλεξε αλλά τιμώρησε, άρα υπό προϋποθέσεις μπορεί να επιστρέψει. Τα επιχειρήματα όμως όσων αισιοδοξούν τελειώνουν εδώ.

Τα αρνητικά σενάρια βασίζονται σε πιο… γήινα και ρεαλιστικά επιχειρήματα, καθώς -σύμφωνα και με ό,τι έχει μέχρι τώρα συζητηθεί στις συσκέψεις- η Ιπποκράτους φοβάται:

Πρώτον, ότι η πόλωση που εκτιμούν ότι θα κυριαρχήσει ανάμεσα σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ ενδεχομένως θα στρέψει ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ την 6η Μαΐου προς τη Ν.Δ. αν κυριαρχήσει το δίλημμα «μέσα ή έξω από το ευρώ» και το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να δώσει απάντηση στο μείζον ερώτημα «πώς θα κυβερνηθεί η χώρα». Η εμπέδωση σε ένα πολύ μεγάλο τμήμα του εκλογικού σώματος ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι τρίτο κόμμα λειτουργεί ήδη «αποσυσπειρωτικά» και εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει ακόμα περισσότερο όσο πλησιάζει η 17η Ιουνίου.

Δεύτερον, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποκτήσει κυβερνητική προοπτική και κυνηγά την πρώτη θέση. Αν σταθεροποιήσει αυτή την εικόνα στο δρόμο προς τις εκλογές, όπως παραδέχονται στην Ιπποκράτους, τότε δύσκολα ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ που τον επέλεξαν πριν από δύο εβδομάδες θα αλλάξουν θέση.

Τρίτον, ότι στις πρώτες μετεκλογικές δημοσκοπήσεις το ΠΑΣΟΚ δεν κερδίζει από την καθίζηση που φαίνεται ότι υφίστανται τα εκτός Βουλής κόμματα που στις 6 Μαΐου ξεπέρασαν το 19%. Δημοσκοπικά, το ποσοστό αυτών των κομμάτων αγγίζει ήδη το 10% (γεγονός που σημαίνει ότι η πόλωση λειτουργεί και πολλοί πολίτες στρέφονται προς την ψήφο επιλογής), το ΠΑΣΟΚ όμως δεν έχει λαμβάνειν από αυτή τη μεταβολή του εκλογικού σώματος.

Η αλλαγή στρατηγικής και τα… στρατηγικά λάθη

ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ως επιτακτική την αλλαγή στρατηγικής ενώπιον μιας μάχης που για το ΠΑΣΟΚ είναι κρίσιμη για την πολιτική επιβίωσή του, ο Ευ. Βενιζέλος και τα στελέχη που καθορίζουν τη γραμμή του κόμματος (μέχρι τώρα στις συσκέψεις μετέχουν οι Κώστας Σκανδαλίδης, Ανδρέας Λοβέρδος, Αννα Διαμαντοπούλου, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Φώφη Γεννηματά και Μίμης Ανδρουλάκης) αποφάσισαν στροφή 180 μοιρών σε σύγκριση με τη στρατηγική που πήγε το κόμμα στις εκλογές της 6ης Μαΐου, αναλαμβάνοντας σημαντικό ρίσκο και προσβλέποντας και πάλι αποκλειστικά στον κομματικό πατριωτισμό των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ που είτε απείχαν είτε δεν το ψήφισαν.

1. Αφήνουν πίσω την έντονη αυτοκριτική και τα συγγνώμη που επικράτησαν αλλά δεν απέδωσαν, καθώς ενίσχυσαν την αμυντική εικόνα του ΠΑΣΟΚ.

2. Υιοθετούν επιθετική τακτική, πρωτίστως κατά του ΣΥΡΙΖΑ και της ακροδεξιάς (σε αυτή συγκαταλέγουν τη Χρυσή Αυγή αλλά και τους Ανεξάρτητους Έλληνες) και δευτερευόντως και πολύ πιο… χλιαρά κατά της Ν.Δ. και του ΚΚΕ.

3. Επιχειρούν να μετατραπεί η αναμέτρηση από συνθηματική σε προγραμματική, ελπίζοντας ότι έτσι θα φανούν τα κενά ή οι αντιφάσεις στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

4. Προσπαθούν να πείσουν ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να αναλάβει σταθεροποιητικό ρόλο στη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας μετά τη 17η Ιουνίου πλέον, βλέποντας ως υπαρκτό τον κίνδυνο να χαθεί οριστικά η κεντρική θέση που κατέχει στο πολιτικό σύστημα και η ισχυρή θέση που κατέχει στην κεντροαριστερά αν υποχωρήσει και άλλο έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Ευ. Βενιζέλος με συναντήσεις, όπως αυτή που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού ΚοινοβουλίουΜάρτιν Σουλτς και αυτή που θα έχει με το νικητή των γαλλικών εκλογών Φρανσουά Ολάνττην προσεχή εβδομάδα στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, θέλει να στείλει μηνύματα ότι εκπροσωπεί τη σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία στην Ελλάδα, αυτό όμως μένει να το αποφασίσουν και οι πολίτες…

Διπλό σφάλμα
Κομματικές πηγές συνεχίζουν πάντως να ασκούν κριτική σε βασικές επιλογές του προέδρου του κόμματος, επικεντρώνοντας σε δύο, οι οποίες λένε ότι θα αποδειχθούν λάθος. Η μία είναι ότι εμμένει στη φράση «εμείς σώσαμε τη χώρα», που στις 6 Μαΐου αποδείχθηκε όχι απλά ότι κουράζει αλλά και ότι απωθεί, και το άλλο ότι έκανε το λάθος να μιλήσει για «σάπιο ΠΑΣΟΚ» όταν είναι αναγκασμένος με αυτό (καθώς δεν προλαβαίνει να το αντικαταστήσει) να δώσει άλλη μία εκλογική αναμέτρηση.

Τύπος της Κυριακής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου