ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Σκοτσέζικο ντους από τους δανειστές

Μοιραστείτε το στο facebook




Το κόλπο του σκοτσέζικου ντους προκειμένου να πιέσουν την Ελλάδα να σχηματίσει κυβέρνηση το συντομότερο δυνατό, χρησιμοποιούν οι ξένοι όσο το αδιέξοδο παραμένει. Από τη μια.. ακούμε συνεχείς προτροπές για ανάπτυξη, για ευρωομόλογα, για αλλαγή πολιτικής στην Ευρώπη κι από την άλλη, εξαπολύονται απειλές για έξοδο από την ΕΕ.

Είναι λογική η αντίδραση των δανειστών οι οποίοι ουδόλως ενδιαφέρονται για την ψήφο του ελληνικού λαού που ζητά αλλαγή πορείας. Η Κομισιόν, σε περίπτωση που αποφασίσει αλλαγές στο Μνημόνιο, θέλει να το κάνει η ίδια κι όχι υπό την πίεση του Τσίπρα ή όποιου άλλου. Διότι, οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών, και κυρίως το Βερολίνο δεν θα άφηναν κανέναν να δώσει το κακό παράδειγμα, να τους χαλάσει τη σούπα και να ξεσηκώσει κι άλλους λαούς.

Για φανταστείτε να αποδεχόταν μια ad hoc αλλαγή ή ακύρωση του Μνημονίου. Μια αλλαγή των όρων μόνο για την Ελλάδα. Αμέσως, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία και όποιος άλλος πικραμένος οικονομικά θα απαιτούσε ανάλογη αν όχι καλύτερη αντιμετώπιση σε σχέση με τους «κακούς» Έλληνες.

Έτσι, λοιπόν, την ώρα που ο Μ. Σουλτς έρχεται στην Αθήνα για να συζητήσει πιθανές αλλαγές στο Μνημόνιο, ανάλογη είναι και η συμπεριφορά του Μ. Μόντι και του Ολι Ρεν. Ο Ιταλός πρωθυπουργός τονίζει ότι «πρέπει να βρεθεί ο τρόπος για να συνδυαστεί η ανάπτυξη με την δημοσιονομική πειθαρχία. Αλλά είναι απόλυτα αναγκαίο να περάσουμε από την φάση της μελέτης σε εκείνη της εφαρμογής».

Από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, τόνισε ότι «για την ανάπτυξη χρειάζεται η συνεργασία των χωρών μελών με την Επιτροπή, λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική κατάσταση της κάθε χώρας».

Κατά την άποψη του Ρεν μπορούν να γίνουν περισσότερες επενδύσεις σε τομείς όπως των μεταφορών, της έρευνας, της ανάπτυξης, να υιοθετηθούν τα ευρωομόλογα για τα δημόσια έργα (Project Bond) και να γίνει καλύτερη χρήση των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Τόσο ο Μόντι όσο και ο Ρεν, συμφώνησαν στο ότι πρέπει να βρεθεί άμεσα τρόπος για να στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που συχνά, χρεοκοπούν λόγω των απλήρωτων οφειλών από μέρους του δημοσίου.

Φυσικά, στη Γαλλία ο άνεμος της αλλαγής στην Ευρώπη είναι αυτό που κυριαρχεί, άσχετα αν ο Ολαντ θα πάει αμέσως μετά την ορκωμοσία του να δώσει τα διαπιστευτήρια του στο Βερολίνο.

Κι ενώ όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι συζητούν για ανάπτυξη και δημοσιονομική χαλάρωση, γεγονός που φωτογραφίζει την Ελλάδα, η ΕΚΤ για πρώτη φορά παρεμβαίνει στα ελληνικά τεκταινόμενα και αποκλείει αλλαγές και επαναδιαπραγματεύσεις, αδιαφορώντας για το εκλογικό μήνυμα. Η απειλή είναι ξεκάθαρη: Ή Μνημόνιο όπως το αποφασίσαμε ή εξω από ευρώ.

Το μέλος του Δ.Σ. Γεργκ Άσμουσεν ξεκόβει κάθε περιθώριο επαναδιαπραγμάτευσης, διαμηνύοντας μάλιστα πως οποιαδήποτε παρέκκλιση από το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί θα σήμαινε πως η Ελλάδα υπογράφει οικειοθελή αποχώρηση από το ευρώ

“Η Ελλάδα πρέπει να γνωρίζει ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που έχει συμφωνηθεί αν θέλει να παραμείνει μέλος της ευρωζώνης” τόνισε ο Γερμανός αξιωματούχος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Handelsblatt”.

Και η απειλή αυτή θα μπορούσε να υλοποιηθεί με το να μη δώσουν στην Ελλάδα κάποια από τις επόμενες δόσεις.

Είναι προφανές λοιπόν, ότι ακόμη και αλλαγές στο Μνημόνιο να γίνουν, αυτές θα τις κάνει η τρόικα κι όχι υπό την πίεση των λαών, εκτός και να μιλάμε για γενικευμένη κοινωνική έκρηξη. Οι δανειστές της Ελλάδας θέλουν να έχουν το πάνω χέρι στη διαπραγμάτευση και δυστυχώς κρατάνε και τα κλειδιά. Θα πιέσουν λοιπόν όσο γίνεται περισσότερο μέχρι τις επόμενες εκλογές προκειμένου να πετύχουν μια κυβέρνηση φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων. Αν το επιτύχει τότε από την επόμενη θα ανοίξει το φάκελο της επαναδιαπραγμάτευσης.

Αν επικρατήσουν οι δυνάμεις που θέλουν καταγγελία του Μνημονίου στο σύνολό του τότε προφανώς η στάση της τρόικας θα είναι διαφορετική.

Αntinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου