ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

Διαγραφή του ελληνικού χρέους μέχρι το 2015;

H ώρα της κρίσης και η επόμενη ημέρα
Μοιραστείτε το στο facebook
Η ώρα της κρίσης για την Ελλάδα και την Ευρώπη έφτασε και αύριο στις Βρυξέλλες ή θα υπάρξει μια συμφωνία που θα δημιουργεί αισιοδοξία ότι μπορεί να..
ξεπεραστεί η κρίση ή θα ζήσουμε να δούμε την πρώτη φτυαριά στην ταφή του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.
Τα εμπόδια είναι ακόμη πολλά αλλά πλέον δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια. Αν υπάρξει νέα αναβολή των αποφάσεων ενδεχομένως στην Ελλάδα να σημειωθούν σοβαρές πολιτικές αναταράξεις που θα θέσουν σε κίνδυνο όλο τον αγώνα για μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα.
Αλλά επίσης, μια αναβολή επίλυσης της κρίσης θα στείλει στις αγορές ένα μήνυμα ανικανότητας της Ευρώπης να διαχειριστεί τα του οίκου της. Και τότε είναι σίγουρο ότι οι αδηφάγες αγορές θα κάνουν τη δουλειά τους και θα στείλουν στα… θυμαράκια αδύναμες χώρες όπως η Ελλάδα,  η Ισπανία ή ακόμη και η Γαλλία.
Ο κίνδυνος διάχυσης της κρίσης θα είναι πιο σοβαρός από ποτέ, κάτι που δε θέλει με τίποτε ο αμερικανικός παράγοντας. Για το λόγο αυτό σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν υπάρξει συντονισμένες κινήσεις από την πλευρά της αμερικανικής κυβέρνησης για να υπάρξει συμφωνία τη Δευτέρα. Συνεχείς επαφές και τηλεφωνήματα στους Ευρωπαίους ηγέτες και ιδιαίτερα στην Α. Μέρκελ για να «βάλει νερό στο κρασί της», ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει ακόμη και τηλεφωνική επαφή του Μπ. Ομπάμα με τη Γερμανίδα καγκελάριο πριν από το Eurogroup. Μάλιστα, λένε πηγές, οι Αμερικανοί δε θέλουν να επιβάλουν στο ακέραιο τις απόψεις τους για το χρέος, αλλά ζητούν από τους Γερμανούς να αναλάβουν μέρος των ευθυνών τους πριν είναι αργά.
Ίσως, λένε γνωρίζοντες την οικονομική διπλωματία, η Ελλάδα να επωφεληθεί από την πολιτική διελκυστίνδα Βερολίνου και Ουάσιγκτον. Γι’ αυτό ακριβώς δε σηκώνει τους τόνους η ελληνική κυβέρνησης καθώς δε θέλει να ταυτιστεί με καμιά πλευρά στην παρούσα φάση. Σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, το… αριστερό κόμμα που επέλεξε να «παίξει» με τον αμερικανικό παράγοντα, στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό στην παρούσα φάση. Ναι μεν συμφωνούν ότι η Ελλάδα βρίσκεται πιο κοντά στις θέσεις της Κ. Λαγκάρντ, αλλά από την άλλη δεν μπορούν να επιβάλουν μονομερώς την άποψή της στους Ευρωπαίους με τους οποίους καλώς ή κακώς βαδίζουμε όλα αυτά τα χρόνια. Εν πάση περιπτώσει, η τακτική της ουδετερότητας κρίνεται ως η πιο ορθή στην παρούσα φάση.
Σε ότι αφορά τις διαπραγματεύσεις για τις αποφάσεις που θα ληφθούν τη Δευτέρα, αυτές βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο καθώς γίνεται προσπάθεια συγκερασμού των αντίθετων απόψεων. Να τα βρουν κάπου στη μέση με λίγα λόγια. Δεν είναι τυχαίο το ρεπορτάζ του γαλλικού πρακτορείου ότι υπήρξε μια βάση συμφωνίας με το ΔΝΤ για τη μείωση του ελληνικού χρέους και αναζητείται το σωστό μίγμα. Όπως ανέφερε το πρακτορείο  υπάρχει μια κατ’ αρχήν συμφωνία για μείωση των επιτοκίων στα υφιστάμενα δάνεια από το πρώτο μνημόνιο. Επίσης, φαίνεται να κλειδώνει η συμφωνία για επιστροφή κερδών από την ΕΚΤ από τη διακράτηση των ελληνικών ομολόγων ενώ φαίνεται να γίνεται μεγάλη κουβέντα για την επαναγορά του ελληνικού χρέους, με τα 30 σεντς να είναι η πιο κοντινή τιμή.
Την ίδια ώρα επανέρχεται στο προσκήνιο η πληροφορία για τη συμφωνία που φέρεται να είχε κάνει η Γερμανία την περασμένη Δευτέρα και που τελικά υπαναχώρησε. Σύμφωνα με δημοσίευμα της κυριακάτικης γερμανικής εφημερίδας, Welt am Sonntag, οι εκπρόσωποι της Ευρωζώνης συζήτησαν την περασμένη εβδομάδα στο Παρίσι, τη μερική εκκαθάριση του ελληνικού χρέους μέχρι το 2015. Σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας, η οποία επικαλείται πηγές που δεν κατονομάζει, κατά τη διάρκεια κλειστής συνεδρίασης τη Δευτέρα στη γαλλική πρωτεύουσα, όπου συμμετείχε και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, οι διεθνείς πιστωτές της Αθήνας (η ΕΕ, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ) συζήτησαν το ενδεχόμενο της παραίτησής τους από τις οικονομικές απαιτήσεις τους το 2015.
Η προοπτική της μερικής διαγραφής του ελληνικού χρέους προτάθηκε, ώστε να ενθαρρυνθεί η Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, σε αντάλλαγμα για το δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας. Η επιλογή αυτή ταυτόχρονα, θα καθησυχάσει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), το οποίο επιθυμεί τη μείωση του χρέους της Αθήνας σε ένα βιώσιμο επίπεδο, ανέφερε η εφημερίδα. Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες σε αυτούς που συμμετείχαν στη σύσκεψη του Παρισιού και τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα, ο κ. Σόιμπλε είναι ανοικτός σε αυτή την επιλογή, παρά την αντίθεση της γερμανικής κυβέρνησης.
Κι ενώ όλα είναι ανοικτά ως προς τις αποφάσεις της Δευτέρας, αυτό που πρέπει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση είναι εκτός από το να περιμένει, να έχει και σχέδιο Β. Αν οι αποφάσεις δεν καταλήξουν σε κάποιο καλό σενάριο για τη χώρα τότε οι εξελίξεις μπορεί να είναι απρόβλεπτες γι’ αυτό και δύσκολα μπορούν να υπάρξουν σενάρια επόμενη ημέρας.
Αν, όμως, αποφασιστεί η εκταμίευση όλων μαζί των 44 δις ευρώ (είτε να δοθούν 31,5 μέχρι 5 Δεκεμβρίου και τα άλλα 12 δις στις αρχές του 2013) η ελληνική κυβέρνηση θα έχει πάρει μια ανάσα αλλά τότε θα αρχίζει η πολύ δουλειά. Καλείται να προχωρήσει σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα επανεκκίνησης της οικονομίας, σε μια αναπτυξιακή διάσταση που θα δίνει στην Ελλάδα και στους πολίτες ένα όραμα για το μέλλον. Σε μια κατεστραμμένη οικονομία το μόνο που μένει είναι να δώσεις ελπίδα για το καλύτερο δυνατό σενάριο. Η άρση των αδικιών, των αποκλεισμών και των σκληρών δημοσιονομικών μέτρων μπορεί να επιτευχθεί μερικώς μέσω της ανάπτυξης και της δημιουργία πλεονασμάτων. Αυτό το έχουν αντιληφθεί όλοι γι’ αυτό και η επόμενη ημέρα είναι ουσιαστικά η αρχή της δουλειάς της κυβέρνησης. Κι εκεί θα χρειαστούν σοβαροί και άξιοι πολιτικοί, όχι απλά διαχειριστές της εξουσίας.

Αntinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου