ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Συμφωνία για 44 δισ. που θα αλλάξουν το κλίμα

Μοιραστείτε το στο facebook
Όταν μιλούσε στη Βουλή την περασμένη Κυριακή ο Αντώνης Σαμαράς για τα… παραπάνω που παλεύει ο ίδιος να πάρει η Ελλάδα, ίσως δεν δόθηκε ιδιαίτερη σημασία..
Τα «παραπάνω» ήταν όσα χρήματα θα δοθούν επιπλέον των 31,5 δισ. Συνολικά 44 δισ. διεκδικεί η Ελλάδα και ο πρωθυπουργός για το λόγο αυτό πήγε στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει το σύνολο του ποσού αυτού αλλά μένει το πότε θα εκταμιευτούν. Και πάνω σ’ αυτό παίζεται το παιχνίδι καθώς οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για χρήματα που θα δοθούν ίσως και τον Δεκέμβριο, στη χειρότερη περίπτωση. Ο λόγος είναι ο εξής: Στο νέο Γιουρογκρούπ την επόμενη Τρίτη θα πρέπει να έχουν βρεθεί οι λύσεις σε ότι αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους και τα όποια προβλήματα μένει να επιλυθούν. Στις 26 Νοεμβρίου υπάρχει πιθανότατα τηλεδιάσκεψη που θα δώσει την τελική έγκριση για τη δόση καθώς θα πρέπει τα κοινοβούλια των χωρών να δώσουν το πράσινο φως. Ωστόσο, αναλυτές αναφέρουν ότι μια τέτοια απόφαση δεν μπορεί να περάσει μόνο από το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών, αλλά πρέπει να πάμε σε Σύνοδο Κορυφής. Μια τέτοια Σύνοδος είναι 22-23 του μήνα και αφορά τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Ίσως τότε να συζητηθεί το ελληνικό πρόβλημα, ίσως και όχι. Οπότε όλα είναι ανοικτά. Μπορεί η Ελλάδα να πάρει 44 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του μήνα, μπορεί να πιάσει και το Δεκέμβριο, οπότε ίσως υπάρξει τμηματική καταβολή μέχρι την οριστική εκταμίευση.
Η ουσία είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση (και ο ελληνικός λαός φυσικά) -έστω και με τις απίστευτες θυσίες που προβλέπει το Μνημόνιο που ψηφίστηκε πρόσφατα- πετυχαίνει τέσσερα πολύ βασικά πράγματα:
1.Να μη χαθεί η δόση και να μην καταρρεύσει η οικονομία.
2.Να δοθούν όχι 31,5 δισ. αλλά 44 δισ. πολλά εκ των οποίων θα πάνε και στην αγορά.
3.Να υπάρξει διετής επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος
4.Να ανοίξει για τα καλά η συζήτηση για το νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους. Πώς θα γίνει αυτό είναι ένα ζήτημα. Είτε με δανεικά στην Ελλάδα για να αγοράσει τα ομόλογα σε χαμηλές τιμές είτε με συμμετοχή του επίσημου φορέα, κάτι που προφανώς πρέπει να γίνει δεκτό από τη Γερμανία, οπότε από του χρόνου και βλέπουμε. Πάντως, σημερινή έκθεση των αναλυτών της Goldman Sachs αναφέρει ότι απαιτείται δραστική μείωση του ελληνικού χρέους, σε ποσό άνω των 80 δισ. ευρώ, ώστε αυτό να περιορισθεί στα επίπεδα του 120% του ΑΕΠ έως το 2020. Η έκθεση που φέρει τον τίτλο «Βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους: Επιβεβλημένη Αναδιάρθρωση του Επίσημου Τομέα» από τους οικονομολόγους Θεμιστοκλή Φιωτάκη, Lasse Holboell Nielsen και Antoine Demongeot, σημειώνει ότι χωρίς μία δραστική μείωση του χρέους, είναι απίθανο να επιτευχθούν οι στόχοι που έχει θέσει τον ΔΝΤ. Σχετικά με τις λύσεις, η Goldman Sachs αναφέρει τη μείωση των επιτοκίων των διμερών δανείων, την επιστροφή των κερδών από τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου που κατέχουν οι εθνικές κεντρικές τράπεζες και ένα πρόγραμμα επαναγοράς χρέους.
Ουσιαστικό είναι επίσης, αυτό που γράφαμε κατά καιρούς. Η Ελλάδα πήρε παράταση ζωής και συμμετέχει στις διαδικασίες για την επίτευξη συνολικής λύσης του ευρωπαϊκού προβλήματος. Με τη χώρα εκτός ΕΕ και απομονωμένη, θα ήμασταν εκτός παιχνιδιού οριστικά και αμετάκλητα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ότι αφορά τα 44 δισ. που θα δοθούν στην Ελλάδα, τη διαρροή την έκαναν ήδη πηγές της γερμανικής κυβέρνησης. Δεν είναι τυχαίο ότι τόσο το πρακτορείο Reuters, όσο και η γερμανική εφημερίδα Bild, δημοσιεύουν σενάρια για μια δόση στην Ελλάδα που θα φτάνει τα 44 δις. Όπως γράφει η Βild, στα 44 αυτά δις θα είναι η δόση των 31,3 δις του β’ τριμήνου και τα 5 δισ. και 8,3 δισ. του γ’ και δ’ τριμήνου.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει την καταβολή και των τριών δόσεων προς την Ελλάδα, δήλωσε τέλος ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Αυτό αφορά την δόση των 31,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, μίας από τον Σεπτέμβριο που δεν έχει καταβληθεί και αυτής που προγραμματίζεται για τον Δεκέμβριο.
Αntinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου