ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

Όλη η αλήθεια για 8 κοινούς μύθους σχετικά με το γάλα

Μοιραστείτε το στο facebook
Είναι αλήθεια ότι σχεδόν πάντα, δημιουργούνται μύθοι σχετικά με θέματα που έχουν ιδιαίτερη απήχηση στο ευρύ κοινό κι επίσης σχετικά με τροφές που..
θεωρούνται ιδιαίτερα θρεπτικές για τον οργανισμό μας.
Αυτό συμβαίνει και με τα γαλακτοκομικά προϊόντα, για τα οποία συχνά δημιουργούνται διάφορες… παρεξηγήσεις. Ας αποκαταστήσουμε την αλήθεια…
1. Αν δεν πίνουμε γάλα, θα χάσουμε βάρος
Η αλήθεια: Ακριβώς το αντίθετο, λένε οι ειδικοί. Οι μελέτες δείχνουν ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη της αύξησης του βάρους ή να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους όταν αποτελεί μέρος μιας δίαιτας χαμηλής σε θερμίδες. Η πρωτεΐνη γάλακτος μας κάνει να νιώθουμε πλήρεις και άρα να τρώμε λιγότερο. Για τον έλεγχο του βάρους, προτιμήστε το αποβουτυρωμένο ή με λίγα λιπαρά γάλα.
2. Η παστερίωση καταστρέφει τις βιταμίνες και τα ανόργανα συστατικά στο γάλα
Η αλήθεια: Η παστερίωση καταστρέφει τα βακτήρια, ώστε το γάλα να είναι ασφαλές, αλλά αυτό δε μειώνει τη θρεπτική του αξία. Υπάρχει μια ελάχιστη απώλεια των βιταμινών Β, αλλά το γάλα περιέχει τόσο πολλές ακόμη από αυτές τις βιταμίνες, που παραμένει ένα ιδιαίτερα υγιεινό ρόφημα. Και παστερίωση δεν έχει καμία επίδραση στην περιεκτικότητα του γάλατος σε ασβέστιο.
3. Η κρέμα στον πρωινό καφέ, μετράει όσο δύο με τρεις μερίδες γαλακτοκομικών

Η αλήθεια: Αυτό είναι μύθος. Μια μερίδα γάλατος είναι 1 φλιτζάνι (250 ml) ή αντίστοιχα 3/4 του φλιτζανιού (175 g) γιαούρτι ή 50 g τυρί. Δεν βάζουμε τόσο μεγάλη ποσότητα κρέμας στο γάλα, ώστε να μετρά όσο μια πλήρης μερίδα και αυτό είναι καλό, καθώς η κρέμα είναι πλούσια σε θερμίδες και λίπος. Αν θέλετε κάτι που να αντιστοιχεί με μια μερίδα γάλατος το πρωί, προτιμήστε καφέ latte.
4. Το χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γάλα, δεν επηρεάζει την πίεση του αίματος
Η αλήθεια: Οι μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι ακολουθούν μια δίαιτα κατά της υπέρτασης, μειώνουν σημαντικά τα επίπεδα της πίεσης στο αίμα τους. Αυτό σημαίνει 2-3 μερίδες γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς λίπος ή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, 8-10 μερίδες φρούτων και λαχανικών και όχι περισσότερα από 2,3 g αλάτι την ημέρα. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι το «κλειδί» για τη διατροφή, δεδομένου ότι περιέχουν σημαντικά συστατικά για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης: μαγνήσιο, ασβέστιο, βιταμίνη D και κάλιο.
5. Ένα φλιτζάνι γάλα με το δείπνο παρέχει όλες τις καθημερινές μας ανάγκες για γαλακτοκομικά
Η αλήθεια: Στην καλύτερη περίπτωση, έχετε καλύψει τις μισές ανάγκες. Οι ενήλικες χρειάζονται δύο με τρεις μερίδες τη μέρα γάλα ή άλλα γαλακτοκομικά. Τα παιδιά ηλικίας 2-8, χρειάζονται δύο μερίδες, ενώ 9-18, χρειάζονται τρεις έως τέσσερις μερίδες. Προσθέτοντας γάλα στα δημητριακά σας, πίνοντας έναν καφέ latte και τρώγοντας ένα γιαούρτι κατά τη διάρκεια της ημέρας, θα καλύψετε τις ανάγκες σας. Μπορείτε επίσης να προσθέτετε γάλα σε smoothies και να το χρησιμοποιείτε αντί για νερό όταν φτιάχνετε πλιγούρι βρώμης ή σούπες.
6. Το σοκολατούχο γάλα είναι τόσο βλαβερό, όσο τα ανθρακούχα αναψυκτικά
Η αλήθεια: Αυτό δεν ισχύει. Σίγουρα, το σοκολατούχο γάλα έχει τόση ζάχαρη ανά κούπα, έχουν τα αναψυκτικά. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που πίνουν σοκολατούχο γάλα, σημειώνουν καλύτερη συνολική διατροφή και καταναλώνουν περισσότερο γάλα και λιγότερα αναψυκτικά, από τα παιδιά που δεν πίνουν σοκολατούχο γάλα.
Πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη σας το μέγεθος της μερίδας. Σε ένα κουτί 355ml αναψυκτικού, υπάρχουν συνήθως οκτώ κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη, έναντι πέντε κουταλάκια του γλυκού σε ένα κουτί 250 ml σοκολατούχου γάλατος.
7. Η αλλεργία στο γάλα είναι το ίδιο με τη δυσανεξία στη λακτόζη

Η αλήθεια: Όχι. Μια αλλεργία είναι μια ανοσολογική απόκριση σε μια πρωτεΐνη, η οποία προκαλεί μια ήπια έως σοβαρή συστηματική αντίδραση, από ένα δερματικό εξάνθημα, μέχρι αναφυλαξία. Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι η ανικανότητα να χωνέψουμε τη λακτόζη, ένα φυσικό σάκχαρο που βρίσκεται στο γάλα.
Μερικά συμπτώματα μπορεί να μοιάζουν, γι’ αυτό καλύτερα να ρωτήσετε το γιατρό σας ή ένα διαιτολόγο για τη σωστή διάγνωση. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τη διαφορά, δεδομένου ότι οι άνθρωποι με αλλεργία στο γάλα πρέπει να αποφεύγουν όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα (καθώς και τρόφιμα με συστατικά γαλακτοκομικών), ενώ τα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη μπορούν να καταναλώνουν κάποια γαλακτοκομικά, όπως γάλα χωρίς λακτόζη.
8. Το βιολογικό γάλα είναι πιο υγιεινό από το κανονικό γάλα
Η αλήθεια: Αυτό είναι επίσης λάθος. Τόσο το οργανικό, όσο και το κανονικό γάλα περιέχουν τις ίδιες ποσότητες των βασικών θρεπτικών συστατικών, όπως πρωτεΐνη, ασβέστιο και βιταμίνη D. Η κύρια διαφορά έγκειται στις γεωργικές πρακτικές: τα βιολογικά προϊόντα προέρχονται από αγελάδες που τρέφονται με φυτά που καλλιεργούνται χωρίς φυτοφάρμακα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι μη οργανικοί γαλακτοπαραγωγοί δεν χρησιμοποιούν καλής ποιότητας ζωοτροφές. Αν πάντως έχετε τη δυνατότητα να αγοράζετε βιολογικό γάλα, προτιμήστε το.

clickatlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου