ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Κούρεμα του χρέους μόλις υπάρξει πλεόνασμα

Μοιραστείτε το στο facebook
Μια λεπτομέρεια που έχει τεράστια σημασία περιλαμβάνεται στο κείμενο της συμφωνίας αλλά επιβεβαιώθηκε από τον Β. Σόιμπλε επιστρέφοντας στη Γερμανία..

Για πρώτη φορά με τον πιο επίσημο τρόπο οι Γερμανοί αφήνουν παράθυρο για άμεσο και ξεκάθαρο κούρεμα του ελληνικού χρέους. Μόλις η Ελλάδα αποκτήσει πλεονάσματα, μόλις μπει σε τροχιά σημαντικής ανάπτυξης μπορεί να διεκδικήσει νέο κούρεμα, ακόμη μεγαλύτερο από το έμμεσο 20% που έγινε με τη χθεσινή συμφωνία.
«Όταν η Ελλάδα πετύχει, ή είναι στα πρόθυρα να πετύχει ένα πρωτογενές πλεόνασμα και έχει υλοποιήσει όλους τους όρους, εάν χρειαστεί, θα εξετάσουμε περαιτέρω μέτρα για τη μείωση του συνολικού χρέους» σχολίασε ο κ. Σόιμπλε.
Αυτά τα περαιτέρω μέτρα είναι ασφαλώς το κούρεμα αλλά η κυβέρνηση δε μπορεί να το πει ξεκάθαρα διότι έρχονται και εκλογές. Πώς θα πείσει τους πολίτες – ψηφοφόρους ότι θα βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, περισσότερο από τα περίπου 750 εκατ. που θα πληρωθούν με βάση τη συμφωνία του Eurogroup;
Η δήλωση Σόιμπλε ασφαλώς προκάλεσε αντιδράσεις στο κόμμα του και του ζήτησαν να δώσει εξηγήσεις στη Γερμανική Βουλή. Όμως, το νερό μπήκε στο αυλάκι. Αν η Ελλάδα πετύχει πλεονάσματα αίρονται και τα νομικά ή άλλα εμπόδια για το κούρεμα που θα απαλλάξει τη χώρα από ένα επιπλέον επαχθές βάρος.
Το θέμα είναι πότε θα γίνει αυτό. Στο χέρι της Ελλάδας είναι να διαψεύσει ακόμη και τις απαισιόδοξες προβλέψεις του ΟΟΣΑ για ύφεση -1,3% το 2014.
Την ίδια ώρα,ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, αν και επισήμανε ότι δεν θα πρότεινε στους βουλευτές του να στηρίξουν κάτι που θα οδηγούσε την Ελλάδα στην χρεοκοπία ή θα την εξανάγκαζε να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη, επιτέθηκε στον κ. Σόιμπλε , κατηγορώντας τον ότι κρύβει την αλήθεια από τους πολίτες, οι οποίοι, όπως είπε, μπορεί να δέχονται να εκταμιευθούν συμφωνηθέντα κεφάλαια, αλλά δεν πρόκειται να στηρίξουν εύκολα ένα δεύτερο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. «Ο κ. Σόιμπλε καυχιέται στο κόμμα του ότι αποφεύχθηκε το κούρεμα, αλλά εγώ σας λέω ότι απλώς αναβλήθηκε για μετά τις εκλογές. Οι ίδιοι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης το υπονόησαν», δήλωσε ο κ. Σταϊνμάγερ, μιλώντας στο «Πρωινό Μαγκαζίνο» του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου ZDF
Επίσης,ο κ.Σταϊνμάγερε ξέφρασε την αντίθεση των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών στην συνεδρίαση του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου για το ελληνικό πρόγραμμα την Πέμπτη, επικαλούμενος ελλιπή πληροφόρηση σχετικώς με τις αποφάσεις του Eurogroup. Έντονη κριτική για την διαχείριση του θέματος από την γερμανική κυβέρνηση άσκησε και ο υποψήφιος για την Καγκελαρία Πέερ Στάινμπρουκ.
«Δεν είμαστε ακόμη σε θέση να αξιολογήσουμε τις συνέπειες που θα έχει η χθεσινοβραδινή συμφωνία», δήλωσε ο κ. Σταϊνμάγερ και έκανε λόγο για «ασαφείς» επιπτώσεις της επέκτασης του σχεδίου διάσωσης της Ελλάδας στον γερμανικό προϋπολογισμό. Εξέφρασε δε την έντονη δυσαρέσκεια του κόμματός του για το γεγονός ότι πληροφορήθηκε από τον Τύπο πότε θα λάβει αποφάσεις το Κοινοβούλιο: «Καθώς υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα, είναι απολύτως απαράδεκτο ότι τώρα – και μάλιστα από τον Τύπο – ενημερωνόμαστε για τις ημερομηνίες κατά τις οποίες θα αποφασίσει η Βουλή» και σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή μπορεί τυπικά να αποφασιστεί μόνο η έναρξη του προγράμματος επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων, ενώ οριστικές αποφάσεις μπορούν να ληφθούν μόλις στα μέσα Δεκεμβρίου.
Ο κ. Στάινμπρουκ από την πλευρά του κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αφήνει στο σκοτάδι τους πολίτες σχετικά με τα σχέδια διάσωσης. «Ποιος, κυρίως, θα χρηματοδοτήσει την επαναγορά των ελληνικών ομολόγων;», διερωτήθηκε ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση της ‘Αγκελα Μέρκελ δίνει την εντύπωση ότι γνωρίζει τι πρέπει να γίνει, μόνο για να μας καθησυχάζει: «Αυτό μας φαίνεται ιδιαίτερα ως ένα φάρμακο-πλασέμπο».
Το αποφασιστικό ζήτημα που πρέπει να διευκρινιστεί, σύμφωνα με τον σοσιαλδημοκράτη υποψήφιο, είναι εάν τα επόμενα χρόνια θα γίνει ένα νέο «κούρεμα» χρέους και αν σε αυτό θα συμμετάσχουν και οι δημόσιοι πιστωτές. «Όταν γίνεται αναφορά σε δημόσιους πιστωτές, αυτομάτως γίνεται συνειρμός για τον προϋπολογισμό», τονίζει.
Το δεύτερο σημείο που θέτει το SPD αφορά τις μελλοντικές κινήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. «Έχει το ΔΝΤ προβάλει περαιτέρω απαιτήσεις ή προϋποθέσεις προκειμένου να παραμείνει στο πρόγραμμα; Διότι αν αποχωρούσε από το ελληνικό πρόγραμμα, θα επρόκειτο για καταστροφή», σημειώνει ο κ. Στάινμπρουκ.
Antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου