ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Αργεντινή: Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας χρεοκοπίας;

Μοιραστείτε το στο facebook
Κίνδυνο νέας χρεοκοπίας της Αργεντινής δημιουργεί η απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου, που της επιβάλλει να πληρώσει..
1,3 δισ. δολάρια σε hedge funds που είχαν αρνηθεί το κούρεμα των ομολόγων της μετά την αθέτηση του χρέους της το 2001. Η χώρα θα πρέπει να καταβάλλει τα κεφάλαια αυτά το Δεκέμβριο, όταν θα πληρώσει κανονικά και τους ομολογιούχους που είχαν αποδεχθεί την αναδιάρθρωση του χρέους της. Οι Financial Times δικαίως αναρωτιούνται αν αυτό είναι «Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας χρεοκοπίας», παραφράζοντας τον τίτλο του γνωστού μυθιστορήματος του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες.
Η σκληρή απόφαση είχε φαίνεται να αφήνει ελάχιστα περιθώρια στην Αργεντινή – ειδικά δεδομένου ότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι οι αιτήσεις αναιρέσεως που σχεδιάζει η κυβέρνηση θα δικαστούν πριν από την 15η Δεκεμβρίου που είναι η προθεσμία για την  πληρωμή.
«Εάν η Αργεντινή δεν υπακούσει και προσπαθήσει να πληρώσει ό,τι χρωστά στους ομολογιούχους χωρίς να πληρώσει τίποτα στους διαδίκους, σε κάποιο στάδιο ο  Griesa (ο δικαστής που έλαβε την απόφαση) θα βάλει εμπάργκο στα κεφάλαια και έτσι όσοι πρέπει να λάβουν χρήματα δεν θα τα λάβουν ούτε με τον σωστό τρόπο ούτε στο σωστό χρόνο – θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ότι η Αργεντινή αθέτησε την υποχρέωσή της », σχολιάζει ο οικονομολόγος Luis Secco. «Το μόνο στο οποίο μπορεί να ελπίζει η κυβέρνηση της Αργεντινής είναι να καθυστερήσει λίγο. . . Το εφετείο δεν πρόκειται να αναθεωρήσει την ουσία του θέματος. Ίσως δεν θα υπάρξει μια αθέτηση στις 16 Δεκεμβρίου ή αυτόν τον Δεκέμβριο, αλλά αν συμβούν όλα αυτά θα αθετήσει και πάλι όσα αποφασίστηκαν» προσθέτει.
Η Αργεντινή πιθανώς δεν θα ήθελε τίποτα περισσότερο από το να επιστρέψει ο γεννημένος στο Κάνσας δικαστής Griesa στο σπίτι του, όπως η Ντόροθι στο «Μάγο του Οζ». Θα μπορούσε να ελπίζει ότι θα προσπαθήσει να πείσει το εφετείο – που τώρα αναθεωρεί αυτόματα την απόφαση του Griesa και στο οποίο η Αργεντινή σχεδιάζει να ασκήσει έφεση τη Δευτέρα – ότι η καλύτερη μορφή της «ίσης μεταχείρισης» που βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της υπόθεσης θα είναι για το δικαστήριο να διατάξει τους holdouts (εκείνους δηλαδή που αρνήθηκαν να ανταλλάξουν τους τίτλους τους με καινούργιους και διεκδικούν δικαστικά την πληρωμή της ονομαστικής αξίας των ομολόγων στο ακέραιο) να έχουν τους ίδιους όρους όπως και στις αναδιαρθρώσει του 2005 και του 2010. Αλλά οποιαδήποτε προσπάθεια να παρακάμψει την απόφαση και να πληρώσει τους ομολογιούχους στην Αργεντινή θα ήταν επικίνδυνη.
Άλλοι διάδικοι που έχουν κερδίσει αποφάσεις εναντίον της Αργεντινής στις ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να προβούν σε παρόμοιες μηνύσεις, σύμφωνα με τον Rudolph Di Massa, επικεφαλής της διεθνούς πρακτικής πτώχευσης στο δικηγορικό γραφείο Duane Morris, ο οποίος εκπροσωπεί περίπου 100 ιταλούς συνταξιούχους που διεκδικούν 150 – 200 εκατ. δολάρια. «Εμείς δεν καθόμαστε με σταυρωμένα  τα χέρια και δεν σκοπεύουμε να το κάνουμε» σχολιάζει. Μια πιθανότητα είναι να καταθέσει αγωγή, όπως δήλωσε στους Financial Times. Πρόσθεσε επίσης ότι οι διάδικοι ήταν σε επαφή μεταξύ τους και ότι δεν είναι όλοι οι holdouts «γύπες», καθώς η κυβέρνηση της Αργεντινής είχε ζητήσει να εξαιρεθεί. «Το βρίσκω λίγο υποκριτικό να πούμε ‘δεν συμφωνούμε με το δικαστήριο’… Θέλουν όλοι να υπακούσουν σε αποφάσεις που είναι ευνοϊκές για αυτούς» πρόσθεσε.
Ο αντίκτυπος μιας αθέτησης θα μπορούσε να είναι πολύ σοβαρός για την εύθραυστη δημοσιονομική πολιτική της Αργεντινής – για να μην αναφέρουμε τη διεθνή φήμη της. Η χώρα, μέλος της Ομάδας των 20 ηγετικών εθνών, η οποία ανατριχιάζει σε οτιδήποτε θεωρεί ότι καταπατά την κυριαρχία της, έχει υποσχεθεί, ωστόσο, να μεταφέρει τον αγώνα της σε οποιοδήποτε διεθνές δικαστήριο είναι πρόθυμο να ακούσει.

Ft.com
Πυθία 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου