ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

Έλληνες στα πρόθυρα νευρικής κρίσης

Μοιραστείτε το στο facebook
Όχι ότι δεν το είχαμε καταλάβει, αλλά ένα δημοσίευμα των Financial Times το επισημαίνει: η κρίση απομυζεί την ψυχική υγεία των Ελλήνων..
Η ψυχολόγος δρ. Λίζα Κάλμπαρη αναφέρει πως βλέπει κάθε μέρα στο γραφείο της ανθρώπους που πάσχουν από διαταραχές του ύπνου, άγχος, κατάθλιψη και άλλα δεινά. «Πολλές είναι  οι κρίσεις πανικούς» λέει. «Για την παλαιότερη γενιά είναι ένα είδος μετα-τραυματικού στρες. Έχουν βιώσει πόλεμο και φτώχια. Είναι θέμα αξιοπρέπειας και δεν θέλουν να ταπεινωθούν ξανά, αφού έφτασαν σε ένα αρκετά υψηλό επίπεδο».
«Όλων των ειδών οι ψυχολογικές διαταραχές έχουν αυξηθεί» συμφωνεί η Αργυρώ Βούλγαρη, κλινική ψυχολόγος στο Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας και Έρευνας. Στο κέντρο που βρίσκεται στον Πειραιά, ο αριθμός των ανήλικων ασθενών αυξήθηκε κατά 51% μεταξύ του 2006 και 2011. Το ίδιο ισχύει και για τον αριθμό των αυτοκτονιών, που αυξήθηκε κατά 37% την περίοδο 2009-2011.
Ένα από τα πιο έντονα προβλήματα είναι η διάρκεια της κρίσης. Ήδη έχουν περάσει πέντε χρόνια, χωρίς καμιά αισιόδοξη προοπτική στον ορίζοντα, κάτι που εντείνει το χρόνιο στρες. Υπάρχει πάντως διαχωρισμός ανάμεσα στην ιατρική διάγνωση της κατάθλιψης και την οργή και τη λύπη των περισσότερων Ελλήνων, όπως επισημαίνει ο καθηγητής Γιώργος Χριστοδούλου.  Ο ψυχολόγος Ανδρέας Αρματάς συνδέει επίσης την κρίση με μια τυπική ελληνική νεύρωση: τον φόβο των μεγαλύτερων από όσα έχουν βιώσει στην κατοχή και τον εμφύλιο. Όπως λέει, αρκετοί πελάτες του είναι γονείς που τα παιδιά τους έφυγαν για να βρουν δουλειά στην άλλη άκρη του κόσμου και στελέχη επιχειρήσεων που απολύθηκαν.
Όσο για την παροχή υπηρεσιών από το δημόσιο; «Αν χρειάζεσαι ψυχίατρο, καλή τύχη» σχολιάζει στην εφημερίδα ένας πρώην πολιτικός.
ft.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου