ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

Παιχνίδια στο υπουργείο Εργασίας σε βάρος των εργαζομένων;

Μοιραστείτε το στο facebook
Για εκ του πονηρού, ως όλα δείχνουν, «κοπτοραπτική» παραγόντων του υπουργείου Εργασίας, σε νόμους που θα σημαδέψουν τη ζωή των εργαζομένων..
και των παιδιών τους για δεκαετίες, γίνεται λόγος σε χθεσινό δημοσίευμα του Ελ.Τύπου.
Το σημαντικότερο είναι όμως, όπως αναφέρεται στο κείμενο, ότι «οι κοπτοραπτικές παρεμβάσεις, καθώς η εγκύκλιος (σ.σ. για εργασιακά) ξαναφτιάχτηκε με υπόγεια πίεση της τρόϊκας, που προέκυψε μετά από παραίνεση εργοδοτικών κύκλων, ως προς το επίμαχο ζήτημα».
Οι κουκουλοφόροι της τρόϊκας, λοιπόν, είναι για μια ακόμη φορά μπροστά μας. Το θέμα είναι ποιος παράγων του υπουργείου Εργασίας έκανε αυτή τη «δημιουργική» κοπτοραπτική και τι σχέσεις έχει με τον ΣΕΒ;
Ιδού το δημοσίευμα:
Διάταξη που καταργεί ως και 12 μισθούς από τις αποζημιώσεις λόγω συνταξιοδότησης περιλαμβάνει η τελική εγκύκλιος για τα εργασιακά που μπαίνει σε εφαρμογή αφού πέρασε από μια τριπλή «κοπτοραπτική» διαδικασία ως προς την επίμαχη ρύθμιση.
Η εργασιακή εγκύκλιος που προβλέπει σαρωτικές αλλαγές στις συμβάσεις, με κατάργηση του επιδόματος γάμου (10%) μείωση των αποζημιώσεων απόλυσης, και ευέλικτο ωράριο εργασίας ακόμη και με 6ήμερο, χρειάστηκε να κυκλοφορήσει σε τρεις (τουλάχιστον) διαφορετικές εκδοχές ως προς το αν τελικά θα περιλαμβάνει ή όχι, μειώσεις και στις αποζημιώσεις λόγω συνταξιοδότησης:
*Στην πρώτη εκδοχή (μέσα Νοεμβρίου) η διάταξη προέβλεπε κούρεμα και στις αποζημιώσεις λόγω σύνταξης.
*Στη δεύτερη εκδοχή (20 Νοεμβρίου) η διάταξη είχε αναδιατυπωθεί και εξαιρούσε τις αποζημιώσεις συνταξιοδότησης από τις μειώσεις.
*Στην Τρίτη όμως εκδοχή (28 Νοεμβρίου) ξαναμπήκε το κούρεμα στις αποζημιώσεις, με μόνη εξαίρεση το πλαφόν των 2.000 ευρώ για τον υπολογισμό της αποζημίωσης μετά το 17ο έτος προϋπηρεσίας.
Σημασία ωστόσο, δεν έχουν τόσο οι κοπτοραπτικές παρεμβάσεις, όσο το παρασκήνιο, καθώς η εγκύκλιος ξαναφτιάχτηκε με υπόγεια πίεση της τρόϊκας, που προέκυψε, όπως πληροφορείται ο «Ε.Τ», μετά από παραίνεση εργοδοτικών κύκλων, ως προς το επίμαχο ζήτημα.
Το υπουργείο Εργασίας αποφεύγει να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει αυτή την πληροφορία. Ωστόσο, «υπάρχει καπνός» αν λάβει κανείς υπόψη ότι η αρμόδια Γενική Γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Άννα Στρατινάκη η οποία υπογράφει την τελική εγκύκλιο, χρειάστηκε να αποσύρει το δεύτερο σχέδιο που εξαιρούσε τις αποζημιώσεις συνταξιοδότησης από τις μειώσεις, για νομοτεχνικές διορθώσεις που προβλέπουν ότι οι αποζημιώσεις λόγω συνταξιοδότησης θα υπολογίζονται όπως και οι αποζημιώσεις απόλυσης, δηλαδή με πάγωμα των ετών υπηρεσίας στα χρόνια που συμπληρώνουν όλοι οι εργαζόμενοι ως τις 12/11/12.
Στην πράξη γίνεται αυτό που ισχύει στις αποζημιώσεις απόλυσης, δηλαδή ο εργαζόμενος κλειδώνει το ποσό αποζημίωσης με βάση το χρόνο υπηρεσίας που έχει μέχρι τις 12 Νοεμβρίου που ψηφίστηκε ο «πολυνόμος» 4093 με τα μέτρα του νέου μνημονίου.
Έτσι:
  1. Τα 16 χρόνια θεωρούνται «οροφή» αποζημίωσης για όσους έχουν σήμερα, είτε 16, είτε λιγότερα χρόνια, ενώ όση υπηρεσία πάνω από τα 16 έτη έχει ένας υπάλληλος, μέχρι τις 12/11/2012, παγώνει και μένει σταθερή για τα επόμενα έτη. Δηλαδή υπάλληλος με 20ετία στις 12/11/2012 που θα συνταξιοδοτηθεί μετά από 10 χρόνια, θα πάρει το 40% της αποζημίωσης λόγω απόλυσης, (αν έχει επικουρικό ταμείο) ή το 50% αν δεν έχει επικουρικό, αλλά μόνο για τα 20 έτη υπηρεσίας. Στην ουσία θα πάρει το 40% των 16 μισθών που είναι η αποζημίωση ως τα 20 σημερινά έτη υπηρεσίας και όχι το 40% των 24 μισθών που θα έπαιρνε αν δεν υπήρχε αυτός ο περιορισμός!
  2. Όσοι έχουν μέχρι 16 χρόνια, στις 12/11/2012 θα χάσουν 12 μισθούς από την αποζημίωση λόγω συνταξιοδότησης, καθώς κάθε μελλοντική υπηρεσία που θα παρασχεθεί από τις 12 Νοεμβρίου και μετά στον ίδιο εργοδότη, δεν θα προσμετράται στον υπολογισμό της αποζημίωσης! Έτσι, ένας εργαζόμενος με 16 χρόνια σήμερα όταν συνταξιοδοτηθεί θα πάρει το 40%, ή 50% της αποζημίωσης που αντιστοιχεί στα 16 έτη, δηλαδή το 40%, ή 50% των 12 μισθών. Ενώ αν δεν έμπαινε ο περιορισμός, και ο εργαζόμενος έβαινε στη σύνταξη μετά από 20 χρόνια θα έπαιρνε το 40% ή 50% της αποζημίωσης των 24 μισθών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου