ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

ΜΙΑ ΕΛΕΓΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΓΡΕΒΕΝΑ…ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΜΙΚΡΟ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ…! (Του Γιώργου Νούτσου)

Μοιραστείτε το στο facebook


Παίρνω αφορμή για να γράψω τις σκέψεις μου αυτές, από τις σημερινές πρωινές νιφάδες χιονιού, που μας καλημέρισαν στο πρώτο άνοιγμα των ματιών μας..

Εικόνα όμορφη και ειδυλλιακή για όσους χρόνια τώρα μάθαμε να ζούμε με την ομορφιά του. Για όσους έλαχε η ζωή να μας τοποθετήσει σ αυτήν την όμορφη γωνιά της Ελλάδας, με τις σπάνιες χάρες αλλά και τις μεγάλες ακόμα ανάγκες και απαιτήσεις.

Μιλώ για τα Γρεβενά. Έναν τόπο, που αρχίζει δειλά δειλά να ξεπροβάλλει και να δείχνει τις αρετές του. Τι κι αν κάποιοι κάποτε δεν προσπάθησαν όσο ίσως θα έπρεπε. Τι κι αν, ο αποκλεισμός του, επικοινωνιακός και συγκοινωνιακός, άργησε ίσως να αρθεί. Ο τόπος αυτός παρέμεινε όρθιος. Περιμένοντας να έρθει το πλήρωμα του χρόνου και μαζί μ αυτό κι όλα εκείνα που θα τον έβγαζαν οριστικά από τον τεχνικό λήθαργο που είχε περιπέσει.

Σήμερα, τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν. Και δεν ξεκίνησε αυτή η αλλαγή τώρα, τον καιρό της κρίσης, αλλά λίγα μόλις χρόνια πριν. Η ολοκλήρωση της Εγνατίας έδωσε ώθηση ισχυρή κι αποτέλεσε τον κινητήριο άξονα, γύρω από τον οποίο περιστράφηκαν παράλληλες αναζωογονητικές διεργασίες. Τα Γρεβενά κατέστησαν σε μια στιγμή κυριολεκτικά το κέντρο της Ελλάδας, την ώρα που για να φτάσεις από Αλεξανδρούπολη Ηγουμενίτσα (κι απο εκεί Ιταλία και Ευρώπη), θα έπρεπε να περάσεις από τα Γρεβενά. Οι αποστάσεις εκμηδενίστηκαν κυριολεκτικά, όταν για να φτάσεις μέχρι Θεσσαλονίκη θέλεις πια 1,15 λεπτά και μέχρι Ιωάννινα, ούτε 0,45 λεπτά. Φανταστείτε πόσο ακόμα περισσότερο θα σχηματοποιηθεί αυτό που περιγράφω, όταν ολοκληρωθεί η Ε65 κι η απόσταση μέχρι την ΠΑΘΕ και τη Λαμία θα είναι πια λιγότερο από 1 ώρα…!

Θα με ρωτήσετε ίσως, τι μ έπιασε και κάθομαι και περιγράφω όλα τα παραπάνω ; Το κάνω για να σας αποδείξω με τον πλέον απλοϊκό και παραστατικό τρόπο, πως, πια τα Γρεβενά, είναι σημείο αναφοράς στην Ελλάδα…Για την εύκολη πρόσβασή τους, για τον τεράστιο φυσικό πλούτο τους, για την απαράμιλλης ομορφιάς φύση τους, για τις τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες τους, για την τουριστική πολυθεματική ιδιαιτερότητά τους, για τις εναλλακτικές δυνατότητες τους…Κυρίως όμως για τον υπέροχο κόσμο τους, που όμοιος, πουθενά αλλού δεν υπάρχει…!

Δεν είναι τυχαίο, το γεγονός πως λίγο πριν η κρίση ενσκύψει, ενα σημαντικό τουριστικό ρεύμα είχε αρχίσει να σχηματοποιείται. Η περιοχή, αξιοποιώντας με τρόπο θετικό πόρους ευρωπαϊκών προγραμμάτων, κατάφερε μέσα σε μια δεκαετία να δημιουργήσει και να οργανώσει αξιόλογες υποδομές για τη φιλοξενία επισκεπτών. Εκεί που κάποτε, φτάνοντας χειμώνα σ ενα χωριό, συναντούσες μόνο των φύλακα και ίσως κάποιους υπερήλικες, σήμερα συναντάς χωριά ζωντανά, με όμορφη φιλοξενία, με υπέροχους χώρους για διαμονή και φαγητό, με κόσμο απ όλη την Ελλάδα, που έρχεται εδώ, ακριβώς για να αναζητήσει αυτό που σιγά σιγά χάνεται…Τη φύση και την ομορφιά μέσα στην απλότητα…τόσο του χώρου όσο και των ανθρώπων.

Μεγάλα ατού της περιοχής το Χιονοδρομικό Κέντρο της Βασιλίτσας. Με τις υπέροχες πίστες και την μεγαλύτερη στην Ελλάδα, χρονικά, περίοδο λειτουργίας. Ο Εθνικός Δρυμός της Βάλια Κάλντα, το Πάρκο της Βόρειας Πίνδου, τα απίστευτης ομορφιάς και τεχνικής, Πέτρινα Γεφύρια, οι Βυζαντινές Εκκλησιές, τα Ποτάμια και τα Φαράγγια, που αποτελούν ιδανικούς πρεσβευτές ενός τόπου, για την ανάπτυξη ενός δωδεκάμηνου πολυθεματικού εναλλακτικού τουριστικού προϊόντος.

Απαραίτητο συμπλήρωμα στα παραπάνω ο ξεχωριστός χαρακτηρισμός των Γρεβενών, ως Πρωτεύουσας του Μανιταριού ή αλλιώς, ως Μανιταροπρωτεύσουσας της Ελλάδας. Και πως να μην είναι άλλωστε, όταν στο τόπο μας, έχουν μέχρι σήμερα ανευρεθεί ταυτοποιηθεί και πιστοποιηθεί, περισσότερα απο 1700 είδη άγριων μανιταριών. Η ανάπτυξη ενός ξεχωριστού, ιδιαίτερου και εξαιρετικά ενδιαφέροντος γαστρονομικού πολιτισμού και τουρισμού στη συνέχεια, ήταν λογικό να αποτελέσει τη φυσική εξέλιξη. Τα Γρεβενά, μέσα από συγκεκριμένες δράσεις έγιναν ο αγαπημένος προορισμός των απανταχού της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης μανιταρόφιλων, δίνοντας μια ξεχωριστή δυναμική στην περιοχή και στη οικονομία της.

Αντιλαμβάνεστε λοιπόν, πως ο τόπος μας έχει πλούτο. Και πολλές δυνατότητες. Έχει δυνατότητες που αν πραγματικά τις αγγίξουμε, θα καταφέρουμε τον τόπο αυτό, να τον απογειώσουμε. Αυτό που χρειάζεται, είναι ένα. Συνεργασία, άμιλλα, αποτέλεσμα κι όχι στείροι ανταγωνισμοί. Όποτε ενωθήκαμε , τα καταφέραμε. Όποτε το «εγώ» βγήκε πάνω από το «εμείς», γυρίσαμε χρόνια πίσω. Αν αυτή την απλή αλήθεια την κατανοήσουμε – τοπικοί άρχοντες και πολίτες – τίποτα δεν θα σταθεί εμπόδιο στο δρόμο μας. Αν ομονοήσουμε, η ανάπτυξη και η ευημερία του τόπου, θα έρθει ως αδήριτη και αδιαπραγμάτευτη πραγματικότητα. Αν αντίθετα, δειλιάσουμε και κοιτάξουμε το «μικρό», προσωπικό και εφήμερο, η συνέχεια θα είναι καταστροφική. Διαλέγουμε και παίρνουμε…Τα Γρεβενά μας παρέχουν αφειδώς τα «όπλα» !!! Στο χέρι μας είναι να επιλέξουμε τον τρόπο, με τον οποίο θα τα αξιοποιήσουμε, αναλαμβάνοντας παράλληλα και την ευθύνη για την πορεία αυτού του τόπου…!!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου