ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Σεξουαλικώς Μεταδιδόµενα Νοσήµατα: Λύσε ΤΩΡΑ όλες σου τις απορίες!

Μοιραστείτε το στο facebook
Τί είναι τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόµενα Νοσήµατα (Σ.Μ.Ν.), ποιοι παράγοντες συµβάλλουν στην εξάπλωσή τους, πώς αντιµετωπίζονται;..

Ο Γιάννης Σπαβέρας γράφει αποκλειστικά για το Icons Travellers και απαντά σε όλα µας τα ερωτήµατα...
Τα Σ.Μ.Ν. είναι τόσο παλιά όσο και η ανθρωπότητα. Φαίνεται πως σηµείωσαν έξαρση κατά το δεύτερο µισό του 20ού αι. και εξής. Μπορεί να έχουν σηµαντικά αποτελέσµατα όχι µόνο στην άµεση αλλά και στη µελλοντική µας υγεία, στη γονιµότητά µας και στην υγεία και τη γονιµότητα των σεξουαλικών µας συντρόφων. Τα συµπτώµατα συχνά εκδηλώνονται µε χρονική απόσταση από τη στιγµή της µόλυνσης και µερικές φορές σε ήπια µορφή κάνουν τις επιδηµίες «αθόρυβες», δύσκολα αναγνωρίσιµες. Εκτιµάται ότι προσβάλλουν 333 εκατ. άτοµα ετησίως σε όλον τον κόσµο (το AIDS εξαιρείται από αυτόν τον αριθµό). Η σύφιλη, η οποία εδώ και 20 χρόνια ήταν σε ύφεση, επανεµφανίστηκε εντυπωσιακά σε όλες τις χώρες της Δύσης. Τα βακτήρια του γένους χλαµύδια, ο έρπητας των γεννητικών οργάνων, ο ιός του θηλώµατος αναδύθηκαν στα τέλη του 20ού αι. Πολλοί παράγοντες συµβάλλουν στην εξάπλωση των Σ.Μ.Ν.: η πρώιµη εφηβεία, η πρώιµη έναρξη της σεξουαλικής ζωής, οι πολλαπλοί σεξουαλικοί σύντροφοι, η αστάθεια των ζευγαριών, η µετακίνηση των πληθυσµών, η αστυφιλία, ο «σεξουαλικός τουρισµός», κυρίως σε χώρες όπου η βιοµηχανία του σεξ παίζει κυρίαρχο ρόλο στον τουρισµό.

Ο πιο προφανής τρόπος να προστατέψουµε τον εαυτό µας από τα Σ.Μ.Ν. όταν βρισκόµαστε σε ταξίδι είναι να απέχουµε από το σεξ µε καινούριους συντρόφους. Αν αυτό είναι δύσκολο, η επικινδυνότητα να κολλήσουµε αυξάνεται ανάλογα µε τον αριθµό των συντρόφων που συνευρισκόµαστε, πρέπει ωστόσο να θυµόµαστε, ότι αρκεί ένας µολυσµένος σύντροφος για να ξυπνήσουµε µε Σ.Μ.Ν. Να έχουµε πρώτα κατά νου ότι ο/η σύντροφος που διαλέξαµε πιθανώς να υπήρξε λιγότερο επιλεκτικός/ή από εµάς σε προηγούµενες σεξουαλικές επαφές. Η χρήση του προφυλακτικού θα µειώσει αισθητά τους κινδύνους για πολλά, αλλά όχι για όλα τα Σ.Μ.Ν. Πρέπει πάντοτε να έχουµε και να χρησιµοποιούµε προφυλακτικά αγορασµένα από εµάς. Αν υποπτευόµαστε ότι έχουµε ένα Σ.Μ.Ν., ας µην επιχειρήσουµε να θεραπεύσουµε τον εαυτό µας µόνοι µας, ας αναζητήσουµε ιατρική βοήθεια. Δεν είναι ασυνήθιστη η ταυτόχρονη µετάδοση περισσοτέρων από ένα Σ.Μ.Ν., ειδικά η γονόρροια και τα χλαµύδια. Όλα τα Σ.Μ.Ν. (µε εξαίρεση τον έρπητα, το HIV και την ηπατίτιδα Β) θεραπεύονται αποτελεσµατικά µε τα σύγχρονα αντιβιοτικά. Η σύφιλη, η γονόρροια, ο έρπητας και τα χλαµύδια µπορούν να προσβάλουν το αναπτυσσόµενο έµβρυο ή το νεογέννητο.
Χλαµύδια: πρόκειται για το πιο διαδεδοµένο βακτηριακό σεξουαλικώς µεταδιδόµενο νόσηµα στις ανεπτυγµένες χώρες και για την κύρια αιτία στειρότητας.
Τριχοµονίαση ή Τριχοµονάδες: µόλυνση που οφείλεται σε ένα κινούµενο πρωτόζωο, την τριχοµονάδα του κόλπου. Είναι το πιο σύνυθες Σ.Μ.Ν. µε περίπου 170 εκατ. νέα περιστατικά στον κόσµο. Η πρώτη εµφάνιση συµπτωµάτων συµβαίνει 14-28 µέρες από τη µόλυνση. Στις γυναίκες υπάρχει ένα κίτρινο, αφρώδες δύσοσµο έκκριµα και κνησµός. Στους άνδρες υπάρχει κνησµός στο πέος.

Ιός του έρπητα: είναι η πρώτη αιτία καρκίνου των γεννητικών οργάνων. Τα υψηλά ποσοστά µόλυνσης οφείλονται στο γεγονός ότι αν κάποιος προσβληθεί από τον ιό ,αυτός παραµένει εφ' όρου ζωής στον οργανισµό του. Ο ιός αποδεικνύεται ιδιαίτερα µεταδοτικός ακόµα και ως ασυµπτωµατικός. Τα συµπτώµατα, ωστόσο, παραµένουν ελαφρά, τα πρώτα εξανθήµατα γίνονται σπυράκια που ανοίγουν και µετατρέπονται σε µικρές πληγές, που εξαφανίζονται σε 15 µέρες.
Σύφιλη: µικροβιακή λοίµωξη που προκαλείται από το βακτήριο ωχρό τρεπόνηµα ή ωχρά σπειροχαίτη. Από τις αρχές του 21ου αι. παρουσιάζει ιδιαίτερη έξαρση σε Ευρώπη, Αµερική και Αυστραλία. Παρατηρούνται 12 εκατ. νέα κρούσµατα κάθε χρόνο παγκοσµίως. Μεταδίδεται µε κάθε µορφή σεξουαλικής επαφής (κολπική, πρωκτική, στοµατική), δεν απαιτείται δηλαδή συνουσία για τη µετάδοση, καθώς και η απλή δερµατική επαφή αρκεί για να µεταδοθεί το βακτήριο. Συνήθως το παθογόνο βακτήριο επωάζεται σε διάστηµα που κυµαίνεται από µία εβδοµάδα έως τρεις µήνες, αλλά τα πρώτα συµπτώµατα εµφανίζονται µετά από τρεις εβδοµάδες.

* Ο Γιάννης Σπαβέρας είναι Χειρούργος Οδοντίατρος, Υγιεινολόγος, μέλος της Διεθνούς Εταιρείας Ταξιδιωτικής Ιατρικής (I.S.T.M.) και συγγραφέας.
Από τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ κυκλοφορεί η νουβέλα του «Το καπέλο της Λιέν», µια γαστριµαργική περιπέτεια στο Βιετνάµ.

travelstyle.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου