ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Συνάντηση Σαμαρά – Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη



Με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ερντογάν συναντήθηκε σήμερα στην Κωνσταντινούπολη ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και..
παρά τα σημαντικά αγκάθια στις σχέσεις των δύο πλευρών έγιναν κάποια βήματα προς την κατεύθυνση της φιλίας και της ειρήνης.

Βέβαια, αν το δει κανείς πιο βαθιά, φιλίες με το γείτονα που μπαίνει στον κήπο σου όποτε θέλει, σε απειλεί, θέλει να σκάψει στο χώμα σου και σε δε σέβεται τις διεθνείς συνθήκες και τους κανόνες, δεν μπορεί να υπάρξει.Παρ’ όλα αυτά, στο πλαίσιο των διπλωματικών σχέσεων, βγήκαν οι φωτογραφίες που έπρεπε να βγουν, υπογράφηκαν κάποιες συμφωνίες, που συνήθως δεν τηρούνται, έπεσαν οι χειραψίες και τα χαμόγελα, αλλά τα προβλήματα είναι πολλά.

Ο Αντώνης Σαμαράς στις δηλώσεις του είπε πως «σήμερα είναι μια καλή μέρα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις». Με αφορμή την υπογραφή 25 συμφωνιών, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι στο χέρι των δύο πλευρών να πυκνώσουν οι καλές μέρες με αμοιβαίο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο.

«Η σχέση μας ασφαλώς δεν είναι ευθύγραμμη, έχουμε περάσει από μεγάλες κρίσεις και εντάσεις, δεν πρέπει να αγνοούμε την ιστορία μας» έσπευσε να υπενθυμίσει, τονίζοντας όμως πως στο εξής στην ιστορία μπορούν να ανοίξουν κεφάλαια ειρήνης και προόδου.

Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, επανέλαβε τη στήριξη της Αθήνας σε αυτήν, εξηγώντας ότι η ευρωπαϊκή Τουρκία θα είναι καλύτερος γείτονας για την Ελλάδα λόγω των μεταρρυθμίσεων στις οποίες καλείται να προχωρήσει προκειμένου να συμβαδίζει με το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι η επίλυση του κυπριακού θα δώσει νέα πορεία στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

Με αφορμή ερώτηση δημοσιογράφου, ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε το παράδειγμα της υπογραφής των 25 συμφωνιών για να τονίσει ότι ακόμα και σε καιρούς δύσκολους οικονομικά, η επιχειρηματική δραστηριότητα μπορεί να δώσει τη δική της ώθηση και στους πολιτικούς.

«Βάζουμε την ανάπτυξη στην υπηρεσία της ειρήνης» τόνισε χαρακτηριστικά.

Και χαρακτηριστικό του γεγονότος ότι δεν μπήκαν στα κρίσιμα θέματα οι δύο ηγέτες είναι πως όταν ο κ. Σαμαράς ρωτήθηκε για το αν τέθηκε το θέμα της ΑΟΖ ή της Χάλκης, απάντησε ότι οι θέσεις της Ελλάδας για τα δύο αυτά ζητήματα είναι γνωστές, ωστόσο, υπογράμμισε ότι δεν είναι αυτή η στιγμή για αναλυτική συζήτηση. Για την υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου, ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε ότι είναι ένα ζήτημα που άπτεται διερευνητικών επαφών ανάμεσα στις δύο χώρες, κάτι που η Ελλάδα «παρακολουθεί προσηλωμένη» στο διεθνές δίκαιο.

«Βάζουμε την ανάπτυξη στην υπηρεσία της ειρήνης» πρόσθεσε ο Αντώνης Σαμαράς.

Από την πλευρά του ο Ταγίπ Ερντογάν σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια οι διμερείς σχέσεις βελτιώνονται συνεχώς, πράγμα που αποδεικνύεται και από την υπογραφή των 25 συμφωνιών.

Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις Αγκυρας-Βρυξελλών, ο κ. Ερντογάν υπογράμμισε ότι η Αθήνα υποστηρίζει σθεναρά την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας του.

Δεν είναι κακές οι επαφές των δύο πλευρών, εξομαλύνονται και οι σχέσεις, δημιουργούνται συνθήκες εμπιστοσύνης, κι εν πάση περιπτώσει επικρατεί μια πιο… χαλαρή διάθεση. Τα δύσκολα, όμως, είναι κοντά και δεν έχουν υπάρξει λύσεις. Για παράδειγμα τι θα γίνει με την ΑΟΖ, με τα τουρκικά σύνορα που είναι «μπάτε σκύλοι αλέστε» από μετανάστες, με τη Χάλκη;

Επίσης, έθεσε ξανά ο κ. Ερντογάν θέμα κατασκευής τζαμιού στην Αθήνα; Τι γίνεται με την έκρηξη παραβιάσεων των θαλασσίων συνόρων;

Υπάρχουν, λοιπόν, πολλά προβλήματα που δε λύνονται με μια ολιγόωρη συνάντηση. Χρειάζεται κυρίως βούληση από την τουρκική πλευρά που έχει συνηθίσει να είναι ο «χωροφύλακας» της περιοχής.
Αntinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου