ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Αλήθειες και ψέματα για το ναυάγιο Εθνικής – Eurobank


Τα όσα έγιναν με τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα απαιτούν ψύχραιμη αντιμετώπιση κι όχι κραυγές, ψιθύρους και καταγγελίες...
Και σίγουρα σε καμιά περίπτωση δε θα πρέπει κανείς να ταυτιστεί με τους πανηγυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ που θα βγει να μιλήσει για αποτυχία σε ότι αφορά τη συμφωνία Εθνικής – Eurobank. Διότι δεν έχει δικαίωμα να ομιλεί για κάτι που δεν ήθελε από την αρχή.
Εν πάση περιπτώσει, με μια πιο ψύχραιμη ματιά μετά το ναυάγιο του μεγαλύτερου τραπεζικού deal στην Ελλάδα μπορούμε να πούμε τα εξής:
1. Πρόκειται ασφαλώς για μια αρνητική εξέλιξη που επηρεάζει την οικονομία γενικότερα. Η συμφωνία που ανακοινώθηκε τον Οκτώβριο υποτίθεται θα άλλαζε το κλίμα, θα δημιουργούσε αισιοδοξία, θα έβγαζε την Ελλάδα από τη μιζέρια και θα έφερνε άνοδο και στο Χρηματιστήριο. Τώρα ξαναγυρνάμε στην εσωστρέφεια και σε μια αβεβαιότητα για το τι θα γίνει με το τραπεζικό σύστημα.
2. Χάνεται η αξιοπιστία που έγιναν αγώνες για να κερδηθεί. Όχι κατ΄ανάγκη με ευθύνη της κυβέρνησης αφού εδώ που τα λέμε έχει λόγο, δυστυχώς, και η τρόικα για τα όσα συμβαίνουν. Όμως, είναι αν μη τι άλλο υποκρισία έξι μήνες πριν να δίνουν το «οκ» και να το παίρνουν πίσω εκθέτοντας τη χώρα.
3. Εθνική και Eurobank περνούν στα χέρια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το οποίο θα προχωρήσει σε ξεχωριστές ανακεφαλαιοποιήσεις και θα συνεχιστεί η λειτουργία τους ξεχωριστά. Όμως, η Eurobank θα απορροφήσει και τις «ορφανές» τράπεζες, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την Pro Bank και θα δημιουργηθεί ο τέταρτος πυλώνας στο τραπεζικό σύστημα με καθαρά δημόσιο χαρακτήρα. Η Εθνική τράπεζα ανακεφαλαιοποιείται και παραμένει μόνη της. Η Εθνική Τράπεζα διαθέτει ενεργητικό ύψους 104 δισ. ευρώ, χορηγήσεις 70,7 δισ. ευρώ και καταθέσεις 57,4 δισ. ευρώ. Παραμένει πρώτη, αλλά σε απόσταση αναπνοής βρίσκεται η Πειραιώς η οποία  έχει ενεργητικό που ξεπερνά τα 100 δισ. ευρώ, οι χορηγήσεις δανείων τα 70 δισ. ευρώ και οι καταθέσεις τα 52 δισ. ευρώ. Σχεδόν μαζί δηλαδή.
4. Η Eurobank έχει ενεργητικό 73 δισ. ευρώ, χορηγήσεις 50 δισ. ευρώ, καταθέσεις 31 δισ. ευρώ.
5. Το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης ΕΤΕ – Eurobank υπολογίζεται περίπου στα 17 δισ. ευρώ έναντι 15 δισ. ευρώ που ήταν η αρχική εκτίμηση. Αυτό ανεβάζει στα 1,7 από 1,5 δισ. ευρώ τα κεφάλαια που θα πρέπει να αντληθούν από ιδιώτες. Κάτι τέτοιο ήταν φανερό ότι δε μπορούσε να γίνει, η ανακεφαλαιοποίηση δηλαδή εκ των πραγμάτων δε μπορούσε να υλοποιηθεί αφού δεν βρίσκονταν ιδιώτες να βάλουν χρήματα. Ούτε οι μικρομέτοχοι ούτε και κάποια fund που ακούστηκε ότι ενδιαφέρονταν.
6. Μια λεπτομέρεια που μας διαφεύγει: Μετά τη δραματική βουτιά στις μετοχές των τραπεζών η κεφαλαιοποίηση της Εθνικής περιορίστηκε στα 638 εκατ. ευρώ, της Eurobank στα 83 εκατ. ευρώ, της Alpha Bank στα 305 και της Πειραιώς στα 183 εκατ. ευρώ. Δηλαδή αν κάποιος ξένος κάνει προσφορά και για τις 4 τράπεζες και δώσει μόλις 1,2 δις ευρώ αγοράζει όλο το τραπεζικό σύστημα. Εντυπωσιακό αν σκεφτεί κανείς ότι πριν την κρίση, όταν το τραπεζικό σύστημα ήταν στα πάνω του, οι τράπεζες έκαναν συνολικά κέρδη 2 και 3 δις μόλις μέσα σε ένα χρόνο.
7. Αν θέλουμε να πούμε αλήθειες, το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα ουσιαστικά δεν υφίσταται όπως το ξέραμε. Και αυτό έγινε από τη στιγμή που οι τράπεζες στηρίζονται στο χρήμα των δανειστών.
8. Όμως, από εδώ και πέρα πρέπει να δούμε τι θα γίνει. Η Εθνική και η Eurobank, αλλά και οι άλλοι δύο πυλώνες, η Πειραιώς και η Alpha, έχουν μέλλον; Μπορούν να στηριχθούν στα πόδια τους και να στηρίξουν την ελληνική οικονομία ή θα γίνουν βορά στις ορέξεις των ξένων;
9. Και εξηγούμαστε, αν και αχαρτογράφητα τα νερά τόσο για εμάς που κάνουμε τις αναλύσεις όσο και για τους υπευθύνους. Τα ερωτήματα πολλά: Θα πουληθούν για ένα κομμάτι ψωμί οι τράπεζες; Τώρα που έσπασε το deal θα έρθουν οι μνηστήρες για το «φιλέτο» που λέγεται Εθνική και που –αν και ήταν ιδιωτική εδώ και χρόνια- ήταν ουσιαστικά η ταυτότητα της ελληνικής οικονομίας;
10. Ακούγεται ότι υπάρχει ενδιαφέρον από Γερμανούς τραπεζίτες για την Εθνική αλλά και από Γάλλους. Τι θα κάνει η κυβέρνηση; Θα πουλήσει και πόσο; Το ίδιο ισχύει και για τη Eurobank βεβαίως που θα έχει μαζί της και το ΤΤ.
11. Κανείς δεν ξέρει αν το νέο σχήμα της Eurobank με ΤΤ και Pro Bank θα είναι βιώσιμο. Αυτό σημαίνει, κατά τον Όλι Ρέν και τον Σόιμπλε ότι μπορεί να υπάρξει κούρεμα καταθέσεων προκειμένου οι έχοντες καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ να πληρώσουν τη ζημιά. Όπως έγινε στην Κύπρο δηλαδή κι όπως θα γίνεται στο εξής παντού. Επίσης, είναι άγνωστο τι θα γίνει αν πάμε σε ένα μαζικό bank run και Εθνική και Eurobank δουν τα ταμεία τους να αδειάζουν. Τα πράγματα τότε θα είναι εξαιρετικά δύσκολα.
12. Τελικά νίκησαν οι τροικανοί στο μπρα ντε φερ; Τα πρώτα στοιχεία λένε ναι, διότι κατάφεραν να αποτρέψουν αυτό που και οι ίδιοι είχαν αποδεχθεί. Επίσης, οι τράπεζες περνούν πλέον εξ’ ολοκλήρου στον έλεγχο του ΤΧΣ, δηλαδή της τρόικας. Πόσο καλό μπορεί να είναι αυτό;
13. Ελπίζουμε να διαψευστούμε και να έγιναν όλα για καλό. Διότι στο κάτω – κάτω ποσώς ενδιαφέρει σε ποιον ανήκουν οι τράπεζες αρκεί να διασφαλίζονται δύο πράγματα: Το πρώτο οι καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών. Μπορεί η κυβέρνηση να λέει ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα, όμως, ο Όλι Ρεν έχει αντίθετη άποψη. Και το δεύτερο είναι ότι τους Έλληνες τους ενδιαφέρει να αποκατασταθεί η ρευστότητα στην αγορά. Να δοθούν χρήματα, να κινηθεί η οικονομία και να πάρει ανάσα η χώρα. Αν αυτά εξασφαλιστούν no problem.
14. Και κάτι τελευταίο για όσους «κλαίνε» γοερά για το ότι χάλασε η συμφωνία. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι εκείνοι που έχουν δισεκατομμύρια ευρώ σε θαλασσοδάνεια. Κλαίνε περισσότερο γιατί θα κοπεί η χρηματοδότηση που έπαιρναν χωρίς καμιά εγγύηση από τους «κολλητούς» κι όχι για το τραπεζικό σύστημα.

Antinews.gr
Μοιραστείτε το στο facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου