ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

Όχι σε νέα μνημόνια

«Είναι ξεκάθαρο πως παρά την πρόσφατη πρόοδο, τα προβλήματα της Ελλάδας δεν θα έχουν επιλυθεί έως το 2014..
Δεδομένου αυτού, το Eurogroup έχει εκφράσει τη σαφή δέσμευσή του για στήριξη της Ελλάδας τόσο στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος όσο και πέρα από αυτό έως ότου η Ελλάδα ανακτήσει την πρόσβασή της στις αγορές».
Αυτό είπε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά αυτό που γνωρίζουμε. Ότι δηλαδή εξαιτίας του λάθους δημοσιονομικού προγράμματος κι όχι των «κακών» και «τεμπέληδων» η Ελλάδα θα χρειαστεί νέα βοήθεια. Στο σημείο αυτό, ωστόσο, δημιουργείται ήδη μια άτυπη μονομαχία η οποία μάλιστα άνοιξε εντελώς άκαιρα. Το χρηματοδοτικό πρόγραμμα στην Ελλάδα τελειώνει τον Απρίλιο, αλλά οι γερμανικές εκλογές ήταν αυτές που έβαλαν… φωτιά στα τόπια.
Ο κ. Ντάισελμπλουμ μίλησε για νέο πακέτο βοήθειας. «Είναι ξεκάθαρο πως παρά την πρόσφατη πρόοδο, τα προβλήματα της Ελλάδας δεν θα έχουν επιλυθεί έως το 2014», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε «Δεδομένου αυτού, το Eurogroup έχει εκφράσει τη σαφή δέσμευσή του για στήριξη της Ελλάδας τόσο στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος όσο και πέρα από αυτό έως ότου η Ελλάδα ανακτήσει την πρόσβασή της στις αγορές».
Κι εδώ έρχεται η σύγκρουση. Σε όλους τους τόνους η ελληνική πλευρά έχει διαμηνύσει ότι αν και εφόσον χρειαστεί νέα βοήθεια, αυτό δεν μπορεί να γίνει με την υπογραφή νέου μνημονίου. Χθες ο Γ. Στουρνάρας δήλωσε ξεκάθαρα ότι: «Οι υποχρεώσεις της Ελλάδας είναι απόλυτα καλυμμένες μέχρι τον Ιούλιο του 2014. Αλλά θα χρειαστούν 10-10,5 δισ,. Ευρώ. Ή βγαίνουμε στις αγορές ή ζητάμε νέο χρηματοδοτικό πακέτο. Αυτό θα γίνει μειώνοντας τα επιτόκια αλλά σπρώχνοντας τα χρεωλύσια. Προϋπόθεση είναι το πρωτογενές πλεόνασμα και να τηρήσουμε το πρόγραμμα».
Δηλαδή η κυβέρνηση δε συζητά σε καμιά περίπτωση νέα μέτρα, αφού κάτι τέτοιο αφενός δε γίνεται αποδεκτό από κανέναν, αφετέρου θα προκαλούσε κοινωνική αναταραχή. Άλλωστε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα θελήσει από τη ΔΕΘ να δώσει ελπίδα εξόδου από τα μνημόνια το 2014.
Η Γερμανία και οι δορυφόροι της εμφανίζονται να μη θέλουν μια μόνιμη λύση για το ελληνικό χρέος. Θέλουν εσαεί παρουσία της τρόικας στην Αθήνα, συνέχιση της περιοριστικής πολιτικής χωρίς να ενδιαφέρονται για το τι έχει συμβεί εδώ και τέσσερα χρόνια στην Ελλάδα.
Στην ίδια γραμμή και ο Ντάισελμπλουμ που είπε ότι ενδεχόμενη νέα βοήθεια προς την Ελλάδα θα υπόκειται σε αυστηρά κριτήρια προσθέτοντας ότι το Eurogroup θα είναι σε θέση να αξιολογήσει ένα τρίτο πακέτο εν ευθέτω χρόνω, ήτοι μετά τον Απρίλιο του 2014.
Βεβαίως, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για άλλου τύπου λύσεις
«Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης μπορεί να εξετάσουν νέα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και την βελτίωση της πρόσβασης της Ελλάδας σε ευρωπαϊκά προγράμματα ανάπτυξης, αν αυτή πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις, αλλά κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί πριν από τον Απρίλιο του 2014», είπε.
«Δεν έχω δει τις δηλώσεις του» είπε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας ερωτηθείς σχετικά καθώς αναχωρούσε από το Μαξίμου.
Στη συνέχεια επισήμανε ότι: «είναι ακόμα πάρα πολύ νωρίς» διότι «έχουμε ένα χρόνο μπροστά μας μέχρι τον Ιούλιο του ΄14» -παρά το γεγονός ότι το οικονομικό επιτελείο μιλά για έξοδο στις αγορές νωρίτερα, την άνοιξη.
«Θα το δούμε, είπαμε ότι θα γίνει ή το ένα ή το άλλο. Έχουμε ακόμα ένα χρόνο γερό, είναι αρκετός χρόνος», επέμεινε.
Reuters: Το Νοέμβριο η απόφαση για το τρίτο πακέτο της Ελλάδας
Η ευρωζώνη είναι πιθανόν να αποφασίσει επί του ενδεχομένου ενός τρίτου πακέτου διάσωσης της Ελλάδας τον Νοέμβριο, μετά την ολοκλήρωση από την τρόικα του ελέγχου της ελληνικής οικονομίας και ιδιαίτερα των προσπαθειών διαρθρωτικών αλλαγών, αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο δηλώσεις αξιωματούχων.
Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί πρόσθετα κεφάλαια έως το δεύτερο μισό του 2014, αλλά η απόφαση πρέπει να ληφθεί το αργότερο τον Νοέμβριο, επειδή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μπορεί να συμμετάσχει σε ένα νέο ελληνικό πακέτο μόνο εάν το πρόγραμμα είναι πλήρως χρηματοδοτημένο 12 μήνες προηγουμένως, σημειώνει το Reuters.
Το πρακτορείο αναφέρεται στις σημερινές δηλώσεις Ντάισελμπλουμ επισημαίνοντας ότι ο επικεφαλής του Eurogroup απέφυγε να τοποθετηθεί εάν η χρηματοδότηση της Ελλάδας θα έχει τη μορφή νέων δανείων.
Ωστόσο αξιωματούχος της ευρωζώνης δηλώνει στο πρακτορείο ότι οι άλλες πιθανές επιλογές έχουν να κάνουν με μια πρώιμη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές με έκδοση ενός βραχυπρόθεσμου ομολόγου.

Αntinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου