ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013

Ο κ. Δασκαλόπουλος και οι φίλοι του βιομήχανοι τι έκαναν όταν είδαν ότι έρχονται τα δύσκολα;

Διέλαθε, ίσως, της προσοχής κατά τις προηγούμενες ημέρες η νέα παρέμβαση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) ο οποίος με επιστολή..
του ζητά ούτε λίγο ούτε πολύ να σταματήσουμε να ασχολούμαστε με τον τουρισμό και τη ναυτιλία και να κοιτάξουμε να ενισχύσουμε τη βιομηχανία.
Αφού χαρακτηρίζει λογιστικό το πρωτογενές πλεόνασμα λέει ότι μόνο η βιομηχανία μπορεί να δώσει το έναυσμα για την ανάπτυξη κ.λπ. Όπως, μάλιστα διαρρέουν κύκλοι του προέδρου του ΣΕΒ που δεν έχει βιομηχανία (εκτός από μια μπυραρία που αγόρασε πρόσφατα) «Είναι σε μεγάλο βαθμό αποπροσανατολιστική η επικοινωνιακή επικέντρωση στο στόχο της επίτευξης πρωτογενούς δημοσιονομικού πλεονάσματος».  Κάτι τέτοιο «διευκολύνει ασφαλώς τους εταίρους μας, ιδιαίτερα τη Γερμανία, ώστε να αναγνωρίσουν τις αντικειμενικές ανάγκες της προσπάθειας που καταβάλλει η Ελλάδα και να συνεχίσουν να τη στηρίζουν». «Ένα λογιστικό πρωτογενές πλεόνασμα έχει κυρίως συμβολική σημασία. Δεν προσελκύει επενδυτές. Δεν αποτελεί κίνητρο για τους εγχώριους επενδυτές. Δεν ενθαρρύνει την κατανάλωση. Δεν δημιουργεί θέσεις εργασίας. Δεν φέρνει ανάπτυξη».
Για τον τουρισμό και τη ναυτιλία λένε οι ίδιες πηγές:  «Αυτά τα… ροζ συννεφάκια πρέπει να φύγουν από τον ορίζοντα μας σιγά - σιγά». «Η βιομηχανία (και όχι ο τουρισμός και η ναυτιλία) είναι ο πραγματικός πρωταθλητής της εθνικής μας οικονομίας –μολονότι αντιμετωπίζει σε μόνιμη βάση μια μεροληπτική διαιτησία». Η κυβέρνηση «πρέπει να αναθεωρήσει την άποψη της για τη δυναμική, τις προτεραιότητες και το μέλλον της εθνικής οικονομίας, χαράσσοντας μια επιθετική πολιτική στήριξης της βιομηχανίας».
Ο ΣΕΒ, μάλιστα, για να τεκμηριώσει τη θέση του περί της ανάγκης ολικής επαναφοράς της βιομηχανίας στις δυτικές οικονομίες, έχει ξεκινήσει εκτεταμένες θεωρητικές και επιστημονικές μελέτες, τις οποίες και θα παρουσιάσει τους επόμενους μήνες.
Σύμφωνα με τα πρώτα συμπεράσματα αυτών των μελετών, μόνο η βιομηχανία –και σε καμία περίπτωση ο τουρισμός και η ναυτιλία– μπορεί να συνεισφέρει ολόπλευρα στην ανάπτυξη μιας οικονομίας.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΒ και της ειδικής ομάδας των εμπειρογνωμόνων που ασχολούνται αυτόν τον καιρό με την επαναθεμελίωσης της ανάγκης της βιομηχανικής ανάπτυξης, η βιομηχανία συμβάλλει περισσότερο από κάθε άλλο κλάδο στη δημιουργία προστιθέμενης αξίας στην ελληνική οικονομία (15,5% ή 28,4 δισ. ευρώ).
Έχει πράγματι ενδιαφέρον ένας διάλογος που αναπτύσσεται για το ποιο πρέπει να είναι το παραγωγικό μοντέλο της χώρας τις επόμενες δεκαετίες. Δεν αντιλαμβανόμαστε, όμως, γιατί πρέπει να βάζουμε σε αντιπαράθεση κλάδους που μπορούν να προσφέρουν στην ανάταση της Ελλάδας.
Γιατί δηλαδή πρέπει να ασχολούμαστε, όπως ζητά ο κ. Δασκαλόπουλος, μόνο με τη βιομηχανία και να εγκαταλείψουμε τον τουρισμό και τη ναυτιλία; Το ότι η Ελλάδα είναι ένας από τους ομορφότερους προορισμούς παγκοσμίως πρέπει να το παραβλέψουμε; Το ότι η ελληνική ναυτοσύνη είναι σε όλο τον κόσμο πρώτη πρέπει να το ξεχάσουμε;
Ποια είναι άραγε η πρόταση του ΣΕΒ; Να δώσουμε κίνητρα για να δημιουργηθούν παντού βιομηχανίες, ακόμη και στις όμορφες παραλίες της χώρας, ακόμη και στο λιμάνι του Πειραιά;
Να ξεχάσουμε δηλαδή το φετινό ρεκόρ στον τουρισμό; Το ότι ήρθαν 17,5 εκατ. ξένοι και μας άφησαν 11,5 δις άμεσα έσοδα και πάνω από 30 δις έμμεσα;
Από την άλλη, χωρίς να παραβλέπουμε το γεγονός ότι η βιομηχανία σε μια χώρα πρέπει να έχει σημαίνοντα ρόλο, ας μας απαντήσει ο κ. Δασκαλόπουλος και οι φίλοι του βιομήχανοι τι έκαναν όταν είδαν ότι έρχονται τα δύσκολα; Δεν πήραν τα εργοστάσιά τους και τα μετέφεραν στη Βουλγαρία και την Κίνα;
Δεν απέλυσαν χιλιάδες εργαζόμενους και δεν μείωσαν απίστευτα του μισθούς; Μήπως δεν έβγαλαν τις καταθέσεις δισεκατομμυρίων σε τράπεζες του εξωτερικού και σε υπεράκτιες εταιρείες; Τουλάχιστον το τουριστικό συνάλλαγμα εδώ θα μείνει.
Ξεχνά ο ΣΕΒ ότι μόλις πριν μερικές ημέρες ανακοινώθηκε η βελτίωση των όρων αδειοδότησης επιχειρήσεων; Ξεχνά ότι πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης μόλις βγούμε από την κρίση είναι να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές για τις επιχειρήσεις;
Ή μήπως ο κ. Δασκαλόπουλος τα θέλει όλα τζάμπα, επειδή εκπροσωπεί τα παλαιά τζάκια, τους παραδοσιακούς λεφτάδες που είχαν μάθει από την εποχή του Μποδοσάκη και του Τζον Πάπας να κάνουν ότι θέλουν χωρίς να δίνουν λογαριασμό;
Η βιομηχανία στην Ελλάδα είναι σχεδόν ανύπαρκτη γιατί έγιναν πολλά λάθη στο παρελθόν. Όχι όμως μόνο από τις κυβερνήσεις αλλά και από τους όψιμους πατριώτες βιομήχανους. Η πρόταση «να φάμε τον έναν κλάδο υπέρ του άλλου» είναι αποπροσανατολιστική και κάνει πολύ κακό στην οικονομία, υπονομεύοντας το μέλλον όλης της χώρας.

Αntinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου