ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

Μεταξύ σφύρας και άκμονος η κυβέρνηση

Στην πιο δύσκολη περίοδο των τελευταίων 15 μηνών μπαίνει πλέον η κυβέρνηση προσπαθώντας αφενός να λύσει τους λογαριασμούς της με την τρόικα..
και αφετέρου να αντέξει στην πολιτική και κοινωνική πίεση που αναμένεται να ασκηθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.
Τα μέτωπα είναι ανοικτά και πιο καυτά από ποτέ και θέτουν εν αμφιβόλω την πολιτική ηρεμία που υπάρχει από τον Ιούνιο και έπειτα. Και μπορεί αυτή η κυβέρνηση, ή η τρικομματική να άντεξε τόσα μέτρα, μνημόνια και ψηφοφορίες στη Βουλή, ένα «ατύχημα» ωστόσο είναι αρκετό για να φέρει την κατάρρευση.
Από την επόμενη εβδομάδα η χώρα μπαίνει σε απεργιακό κλοιό. Καθηγητές, δάσκαλοι, γιατροί, πανεπιστημιακοί, δημόσιοι υπάλληλοι βγαίνουν στους δρόμους κατά της διαθεσιμότητας. Η κυβέρνηση, όπως φάνηκε από τη συνεδρίαση της Παρασκευής στο Μαξίμου είναι αποφασισμένη να τηρήσει τα χρονοδιαγράμματα για τους 12.500 διαθέσιμους που πρέπει να είναι στη λίστα μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου που έρχεται η τρόικα. Αλλά και για τους άλλους 12.500 μέχρι το τέλος του έτους που θα προέλθουν από τους δήμους, την υγεία και τα ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ. Οπότε ανοίγουν κι άλλα μέτωπα.
Πέραν της δικαιολογημένης διαμαρτυρίας εργαζόμενων που μπαίνουν σε διαθεσιμότητα, σε εξέλιξη είναι και το σχέδιο ανατροπής της κυβέρνησης που προωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ εκμεταλλευόμενο τους «αγανακτισμένους» συνδικαλιστές αλλά και το ότι έχει τελειώσει η ανοχή της κοινωνίας σε θυσίες και μέτρα. Ο κ. Τσίπρας το δηλώνει σε όλους τους τόνους. Ότι θα κάνει κόλαση το βίο της κυβέρνησης με συνεχείς κινητοποιήσεις στους δρόμους και απεργίες στους κλάδους. Γι’ αυτό και η προσπάθεια να δημιουργηθεί ενιαίο μέτωπο εργαζόμενων είναι κρίσιμο στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ, αν και προς το παρόν έχουν φάει «άδειασμα» από τους δασκάλους και από τους εργαζόμενους στα ασφαλιστικά ταμεία.
Παράλληλα, κι ενώ η ένταση στην κοινωνία φουντώνει, έρχεται η τρόικα για τη δυσκολότερη, όπως όλοι ομολογούν, διαπραγμάτευση. Δεν είναι τόσο τα δημοσιονομικά στοιχεία που πάνε καλά, όσο η διαθεσιμότητα που πρέπει να τρέξει, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που αργούν πολύ και φυσικά οι αποκρατικοποιήσεις που δεν γίνονται. Η κυβέρνηση πρέπει να πείσει ξανά τους τροικανούς για τις προθέσεις της, και ίσως αυτή τη φορά να μην το καταφέρει.
Το πιο δύσκολο στοίχημα, όμως, είναι η συζήτηση που θα γίνει για το ελληνικό χρέος κι ενώ τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στις γερμανικές εκλογές. Είναι σίγουρο ότι μέχρι τον Δεκέμβριο θα πρέπει να έχουν κατατεθεί προτάσεις για την ελάφρυνση της Ελλάδας. Θα είναι κούρεμα; Θα είναι επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής; Θα χρειαστεί νέο δάνειο για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό; Θα ζητηθούν νέα μέτρα; Ή θα μας οδηγήσουν σε ολοκληρωτική καταστροφή; Κρίσιμα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν σύντομα.
Και μέσα σε όλα αυτά υπάρχει το πολιτικό πεδίο που έχει αρχίσει να «χαλάει». Οι δημοσκοπήσεις βγάζουν πρώτο τον ΣΥΡΙΖΑ, έστω κι αν δεν πείθει, όμως το πιο ανησυχητικό είναι ότι δείχνουν τη Χρυσή Αυγή να καλπάζει. Κι από την άλλη, ορισμένοι στην κυβέρνηση βρίσκονται σε μόνιμη… νάρκη και ελάχιστοι να προσπαθούν να βγάλουν το φίδι από την τρύπα.
Μπαίνουμε λοιπόν σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο με την κυβέρνηση να βρίσκεται σε Συμπληγάδες. Το βασικό σενάριο είναι να πάμε σε εκλογές τον ερχόμενο Μάιο ή το αργότερο σε ένα χρόνο από τώρα. Ωστόσο, κανείς δεν αποκλείει ραγδαίες εξελίξεις αφού πολλά μπορούν να συμβούν. Απαιτούνται λεπτοί χειρισμοί και πολύ δουλειά για να αποτραπεί αφενός το οικονομικό Βατερλό και αφετέρου η πολιτική κυριαρχία των άκρων.

Antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου