ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Εθνικό υπερόπλο

Χρυσαυγιάδα αυτοί; Γαστρονομία εμείς.  Χρηματοδοτικό κενό και ΔΝΤ αυτοί; Κουζίνα εμείς...
Νέα κυβέρνηση στο Βερολίνο και παραλίγο χρεοκοπία στην άλλη όχθη του ατλαντικού αυτοί; Μαγείρεμα εμείς.
Δεν θα μας τρελάνουν, ούτε επειδή το θέλουν, ούτε επειδή μια ορισμένη κατευθυνόμενη πλευρά των ΜΜΕ νομίζει ότι ο λαός μας είναι τελείως αποχαυνωμένος και έρμαιο του μιντιακού τηλεθέατρου.
Η Ελληνική Οικονομία θα ξεπεράσει πολύ σύντομα τις δυσκολίες και με το εμφανιζόμενο (έστω και συμπιεσμένο, αλλά υπαρκτό ) πρωτογενές πλεόνασμα η έξοδος από τα μνημόνια είναι προ των πυλών.
Το κυρίαρχο στοιχείο όμως στο οποίο στεκόμαστε, δεν είναι η πλεονασματική κατεύθυνση της οικονομίας μας αλλά η αναπτυξιακή της κατεύθυνση και προοπτική.
Με την υπάρχουσα διαμορφωθείσα κατάσταση η ανάπτυξη θα μπορούσε να επιτευχτεί με σχετικά ταχύ βήμα είτε μέσω της απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων, (π.χ. ΕΣΠΑ ) , είτε μέσω της γεωργίας και του εξαγωγικού προσανατολισμού αυτής.
Είναι αληθές ότι ούτε βιομηχανική χώρα είμαστε, για να ελπίζουμε  σε κάτι διαφορετικό, αλλά ούτε και αιθεροβάμονες για να πιστεύουμε στην δωδεκάμηνη τουριστική μας παρουσία.
Είμαστε συνδεδεμένοι με τον ήλιο και την θάλασσα μας  και ως επί το πλείστον απλώνουμε την τουριστική μας βεντάλια  κατά τους θερινούς μήνες.
Εάν διαθέταμε και εκτενές αλπικό τοπίο εντός της Ελληνικής πολυνησίας , γερμανική πειθαρχία , βρετανικό σύστημα διοίκησης κ.α…. ενδεχομένως και να μπορούσαμε  να «ανοίξουμε» λίγο ακόμη τον τουριστικό μας βηματισμό.
Αναμφίβολα τίποτα από τα ανωτέρω δεν ισχύει και για να διασχίσουμε τον νέο αναπτυξιακό μας δρόμο  οφείλουμε να αναλογιστούμε το τι μας ταιριάζει , το τι μας εξυπηρετεί,  πως θα είναι συνδεδεμένο με το τουριστικό μας μοντέλο και εν κατακλείδι, τι θα είναι αυτό που θα προσκομίζει σε ετήσια βάση αυξημένα έσοδα  μέσω των εξαγωγών.
Η γεωγραφική μορφολογία της χώρας, σε συνδυασμό με τα ιδιαίτερα κλιματολογικά στοιχεία, διαμορφώνουν αναμφίβολα υψηλές προσδοκίες για ανάπτυξη και γεωργική κυριαρχία.
Αποδίδουμε αναφορική και σηματοδοτική έννοια στην γεωργική μας κατεύθυνση , γιατί τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε οι Έλληνες μάγειροι στις κουζίνες μας είναι υψηλής ποιότητας και έχουν εκπληκτικές δυνατότητες εξαγωγής.
Η κτηνοτροφική πλευρά, που συνήθως επικουρεί την γεωργική ή και το αντίστροφο, είναι εκ της υπάρχουσας συνθήκης δύσκολο να πολλαπλασιαστεί.
Απαιτεί μεγάλη προσπάθεια και ιδιαίτερα χρονοβόρα διαδικασία η έντονη παρουσία μας στο κτηνοτροφικό επίπεδο.
Δεν είναι προσδόκιμο και εφικτό με τις παρούσες συνθήκες να ανταγωνιστούμε  τα καταξιωμένα παγκοσμίως Γαλλικά τυριά και τα βοοειδή τους , ή την επιστημονικώς προαχθείσα σε ανώτερα επίπεδα οικονομία της Ολλανδίας με βάση το χοιρινό κρέας.
Τα φρούτα μας όμως και τα εσπεριδοειδή μας , μπορούν να αγκαλιάζουν το τραπέζι μας και όχι να καταλήγουν στις χωματερές. Γιατί η συσκευασμένη μαρμελάδα «made in Swiss» στις ξενοδοχειακές αλυσίδες και στις αεροπορικές εταιρίες συνιστά ύψιστο φαινόμενο  Ελληνικού παραλογισμού.
Το συσκευασμένο Ελληνικό ελαιόλαδο, όπως το εμφανίζουν στις αγορές όλου του κόσμου οι Μεσόγειοι γείτονες μας , μπορεί να κατακτήσει το «Έβερεστ».
Η αξιέπαινη και αναμφισβήτητα συγκινητική οινική προσπάθεια από τους τρεις και πλέον χιλιάδες Έλληνες μικρούς παραγωγούς είναι αυτή που φέρνει τον Ελληνικό ποιοτικό εμφιαλωμένο οίνο στις καλύτερες αγορές ανά την υφήλιο.
Τα ελληνικά βότανα στην φυσική ή την αποξηραμένη μορφή τους δεν απαντώνται πουθενά αλλού στην γη. Μπορούν από μόνα τους να επιδράσουν στην γαστρονομία οποιασδήποτε χώρας και να γίνουν πραγματικά οι  εθνικοί μας πρεσβευτές στο τραπέζι όλων επί της γης.
Η αγροτική οικονομία είναι το ΕΘΝΙΚΟ ΜΑΣ ΥΠΕΡΟΠΛΟ , σε  συνδυασμό με την Ελληνική γαστρονομία και το κεκτημένο μας τουριστικό – ναυτιλιακό μαχητικό όπλο.
Η εμφάνιση νέων θέσεων εργασίας θα αρχίσει να γίνεται ορατή ,  ενώ παράλληλα  θα διαμορφώνεται το νέο μοντέλο αστικής ζωής και  ο άνθρωπος που είναι μέρος της φύσης , μέρος του σύμπαντος , μέρος του Θεού και του «θείου» θα επαναπροσδιορίσει την σχέση ζωής του με την Μητέρα Γη.
Η εναρμόνιση μας με την φύση και η ενασχόληση μας με αυτή μόνο οφέλη θα φέρει και σε εμάς αλλά και στην οικονομία μας στο σύνολο της.
Μπορούμε λοιπόν σήμερα να τολμήσουμε αυτή την προσπάθεια .
Το κέρδος για εμάς τους μάγειρες φυσικά θα είναι πολλαπλό.
Θα αποκτήσουμε αγνότερα, φρεσκότερα και καλύτερα υλικά για το φαγάκι μας.

Chef ΧΡΗΣΤΟΣ Π. ΚΟΥΜΑΝΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου