ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Το πλεόνασμα σε απλά Ελληνικά

Για πρώτη φορά η Ελλάδα "πιάνει" τους όρους της Συνθήκης του Μάαστριχτ από φέτος


Μεγάλη η σύγχυση περί πρωτογενούς πλεονάσματος, που συνοδεύεται από... έλλειμμα και γενικώς ο κόσμος είναι μπερδεμένος...
Ακούει 1,5 δισ. ευρώ, ειρωνεύεται τα 3,9 δισ., διαβάζει δεξιά και αριστερά για τη Eurostat που διαφωνεί ή συμφωνεί, για την Τρόικα που αμφισβητεί και πάει λέγοντας.
Για να ξεκαθαρίσουμε, λοιπόν, λίγο τα πράγματα:
1. Το πρωτογενές πλεόνασμα (έσοδα-δαπάνες πλην τόκων) ως οργανικό αποτέλεσμα διαμορφώνεται κοντά στο 1,5 δισ. ευρώ
2. Τα κέρδη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επί των ελληνικών ομολόγων διαμορφώνονται στο 1,6 δισ. ευρώ.
3. Η Τράπεζα Ελλάδος είχε κέρδη 860 εκατ. ευρώ το 2013, εκ των οποίων τα 817 εκατ. ευρώ περνάνε στο Δημόσιο, δηλαδή στον προϋπολογισμό.
Το άθροισμα των (1), (2) και (3) είναι 3,9 δισ. ευρώ και είναι πλήρως ευθυγραμμισμένο με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Λογαριασμών (ESA 95) που ακολουθεί η Eurostat.
Αλλά...
Με βάση το αυστηρότερο σύστημα της Τρόικας διανομή του υπερβάλλοντος πρωτογενούς πλεονάσματος μπορεί να γίνει από το (1), δηλαδή το 1,5 δισ. ευρώ (άντε να είναι και λίγο υψηλότερο). Συνεπώς, με δεδομένη τη δέσμευση για παροχές που θα αντιστοιχούν στο 70% του υπερβάλλοντος πρωτογενούς πλεονάσματος, η κυβέρνηση μπορεί να... μοιράσει το ποσό που προκύπτει από την εξής απλή αριθμητική πράξη: 1,5 δισ. ευρώ Χ 70%=1,05 δισ. ευρώ. Αυτό και τέρμα...
Πού μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα έκτακτα και μη επαναλαμβανόμενα έσοδα των κεντρικών τραπεζών και της Τραπέζης της Ελλάδος; Μα στην κάλυψη του δημοσιονομικού κενού.
Πόσο είναι το δημοσιονομικό κενό με βάση τους αρχικούς υπολογισμούς της Τρόικας; Περίπου 2,9 δισ. ευρώ.
Άρα, με το 1,5 δισ. ευρώ των κερδών των κεντρικών τραπεζών, συν τα 817 εκατ. ευρώ της ΤτΕ, συν το 30% που θα απομείνει από το πρωτογενές πλεόνασμα μετά παροχών (1), τότε έχουμε: 1,6+0,817+1,5Χ30%=1,6+0,817+0,45=2,867 δισ. ευρώ.
ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΡΑΝΟΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΠΡΩΤΟΓΕΝΟΥΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ, ΣΗΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΟΤΙ Ο ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2013 ΘΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΜΕ ΕΛΛΕΙΜΜΑ 5,2 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ Ή 2,9% ΤΟΥ ΑΕΠ. ΠΙΘΑΝΟΝ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΑ. ΑΥΤΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 10 ΧΡΟΝΙΑ, ΚΑΤΟΠΙΝ ΒΕΒΑΙΩΣ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΩΝ ΦΟΡΩΝ.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ:
1. ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΚΑΤΑ ΤΡΟΪΚΑ 1,6 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΠΟΥ ΤΟ 1,05 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΘΑ ΠΑΕΙ ΓΙΑ ΠΑΡΟΧΕΣ
2. ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΚΑΤΑ EUROSTAT 3,9 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ
3. ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ (ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΟΙ ΤΟΚΟΙ)=5,2 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ Ή 2,9% ΤΟΥ ΑΕΠ. ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΕΚΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΟΡΙΟ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΤΟΥ ΜΑΑΣΤΡΙΧΤ

Antinews.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου