ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Αλήθειες και ψέματα για το «λουκέτο» στα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ



ΕΡ:Κλείνουν τα πολυϊατρεία τού ΕΟΠΥΥ;
ΑΠ: Όχι. Τα πολυϊατρεία τού ΕΟΠΥΥ ΔΕΝ κλείνουν. Στην πραγματικότητα έχουν μείνει κλειστά για περισσότερο από..
τρεις μήνες, λόγω της απεργίας διαρκείας που είχαν κηρύξει οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, αντιτιθέμενοι στη μεταρρύθμιση στην Α’βάθμια Φροντίδα Υγείας. Τώρα, με την ψήφιση του νομοσχεδίου από το οποίο προβλέπεται χρονικό διάστημα τριάντα (30) ημερών για την ολοκλήρωση της διαδικασίας διαθεσιμότητας-κινητικότητας, μετατίθεται για περίπου ένα μήνα μετά η επανέναρξη λειτουργίας των πολυϊατρείων. Κάτι που είναι απαραίτητο προκειμένου να εξελιχθεί αποτελεσματικά η διαθεσιμότητα-κινητικότητα.
ΕΡ: Σε αυτές τις 30 ημέρες, πώς θα εξυπηρετούνται οι ασθενείς;
ΑΠ: Εξυπηρετούνται ΔΩΡΕΑΝ από συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ιατρούς, εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείων και Κέντρα Υγείας. Όπως δηλαδή συνέβαινε μέχρι τώρα, κατά τη διάρκεια της απεργίας των ιατρών. (Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από τις πρώτες κιόλας ημέρες της απεργίας των ιατρών, μόλις το 19% των ασθενών επέλεγε να εξυπηρετηθεί από τα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ). Ήδη, από την πρώτη στιγμή, με σχετική απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, το πλαφόν των 200 επισκέψεων στους συμβεβλημένους ιατρούς έχει αυξηθεί στις 400, ώστε να εξυπηρετηθούν χωρίς πρόβλημα οι ασθενείς που, λόγω της απεργίας, έβρισκαν κλειστά τα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ.
ΕΡ: Αφού δεν προβλέπεται «λουκέτο» στα πολυϊατρεία, ποιος ο λόγος της απογραφής τής περιουσίας τους;
ΑΠ: Στόχος, κατ’ αρχάς, είναι η προστασία των ίδιων των εργαζομένων στα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ. Τριμελείς επιτροπές αποτελούμενες από το διοικητικό προσωπικό του κάθε πολυϊατρείου είναι επιφορτισμένες να καταγράψουν λεπτομερώς το υλικό και να παραδώσουν το πρακτικό στις περιφερειακές διοικήσεις του ΕΟΠΥΥ. Ως εκ τούτου, την ευθύνη για οτιδήποτε θα την έχει ο ΕΟΠΥΥ και συνεπώς το κράτος. Σε αντίθετη περίπτωση, όσοι δεν επιτρέψουν την καταγραφή του υλικού, αναλαμβάνουν και την αστική ευθύνη για οτιδήποτε προκύψει στην περιουσία του ελληνικού δημοσίου. Σημειώνεται ότι δεν υπάρχει πρόθεση από πλευράς της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας να ζητηθεί η παρέμβαση αστυνομικών δυνάμεων.
ΕΡ: Με τη χορήγηση ακριβών φαρμάκων, όπως π.χ. για καρκινοπαθείς, δημιουργείται πρόβλημα;
ΑΠ: Η χορήγηση όλων των ακριβών φαρμάκων, συνεχίζεται κανονικά και γίνεται όπως και πριν, μέσω των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ.
ΕΡ: Με τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας, όπου στις επιτροπές συμμετείχαν γιατροί του ΕΟΠΥΥ, τι γίνεται;
ΑΠ: Τα ΚΕ.Π.Α. δε λειτουργούσαν λόγω της απεργίας των γιατρών του ΕΟΠΥΥ. Ήδη έχει υπογραφεί τροπολογία για μετακίνηση γιατρών του ΕΟΠΥΥ στις επιτροπές των ΚΕΠΑ, ώστε να αποκατασταθεί η λειτουργία τους ενώ, με νόμο του αρμόδιου Υπουργού Γ. Βρούτση, έχει εγκριθεί κανονικά η χορήγηση ως 30/4/2014 συντάξεων και επιδομάτων όσων έχασαν τα ραντεβού τους λόγω της απεργίας και προγραμματίζεται ετεροχρονισμένος έλεγχος από τα ΚΕ.Π.Α., μόλις αποκατασταθεί η λειτουργία τους.
ΕΡ: Οι πενταψήφιοι τηλεφωνικοί αριθμοί για ραντεβού με γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, λειτουργούν κανονικά για το διάστημα των 30 ημερών, που τα πολυϊατρεία θα παραμείνουν κλειστά λόγω της διαθεσιμότητας-κινητικότητας;
ΑΠ: Έχει ήδη σταλεί από τον ΕΟΠΥΥ σχετικό έγγραφο προς τις εταιρείες που είναι επιφορτισμένες με αυτή τη λειτουργία, να ενεργοποιήσουν ηχογραφημένο μήνυμα με το οποίο να ενημερώνονται οι ασθενείς ότι η υπηρεσία ραντεβού δεν είναι διαθέσιμη, ώστε να μην υπάρχει και σχετική χρέωση.
ΕΡ: Ο υπουργός Υγείας δεν έλεγε σε κάθε ευκαιρία ότι δε θα γίνουν απολύσεις στο χώρο της υγείας;
ΑΠ: ΔΕΝ υπάρχουν απολύσεις. Πιθανώς υπάρξουν αποχωρήσεις ιατρών οι οποίοι θα κληθούν να επιλέξουν μεταξύ της απασχόλησής τους στο Δημόσιο, όπως οι συνάδελφοί τους του ΕΣΥ, και της διατήρησης του ιδιωτικού τους ιατρείου. Σημειώνεται ότι, εκείνοι που θα επιλέξουν την απασχόληση στο Δημόσιο και κριθούν κατάλληλοι από τις αρμόδιες επιτροπές αξιολόγησης –οι ίδιες που αξιολογούν το σύνολο των ιατρών του Δημοσίου- θα εισαχθούν στο ΕΣΥ με το μισθό και τη βαθμίδα που αναλογεί στα χρόνια προϋπηρεσίας τους βάσει της κλίμακας του ΕΣΥ. Υπογραμμίζεται ότι, για όποια κενά δημιουργηθούν στη στελέχωση των ιατρών, θα καλυφθούν σε πρώτη φάση από συμβασιούχους και επικουρικούς, δίνοντας έτσι το δικαίωμα εργασίας και σε νέους γιατρούς. 

Αntinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου