ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Γιατί στο υπουργείο Οικονομικών κάνουν... μάγκες του ΠΑΣΟΚ για τους φόρους;

 
Κάποιοι στο υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να συντονιστούν, να φτιάξουν ένα πλάνο για τα φορολογικά και να το τηρήσουν. Ειδικά στον τομέα των..
εσόδων, επικεφαλής του οποίου είναι ο «υπερυπουργός» κ. Θεοχάρης μάλλον έχουν χάσει τα αβγά και τα πασχάλια.
Εδώ και μήνες γράφουμε και ξαναγράφουμε για τον άδικο φόρο υπεραξίας αλλά και για το γεγονός ότι έχουν παγώσει οι αγοραπωλησίες επειδή δεν έχει εκδοθεί η διευκρινιστική εγκύκλιος. Όπως επίσης όλοι γράφουν για τα άδικα πρόστιμα που είναι εξωφρενικά όταν κάποιος κάνει εκπρόθεσμη δήλωση ή δεν εκδίδει κάποια απόδειξη.
Κι ενώ τον έχουν κράξει όλοι τον κ. Θεοχάρη, έχει εκτεθεί ο Στουρνάρας κι έχει εξευτελιστεί η κυβέρνηση, πηγαίνουν σαν «κοκόρια» οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σε συνάντηση και ω του θαύματος, αποφασίζονται πιο δίκαια μέτρα. Φυσικά οι Πασόκοι είναι μανούλες στις διαρροές και το αποτέλεσμα είναι να βγαίνει κακή η κυβέρνηση που αποφάσισε τέτοια μέτρα και καλό το ΠΑΣΟΚ που πίεσε και τα μέτρα δεν θα ισχύσουν. Μπράβο στο υπουργείο Οικονομικών, λοιπόν, που έκανε μάγκες του Πασόκους για άλλη μια φορά.
Αλλά η πλάκα είναι ότι την ίδια ημέρα που ανακοινώνονται πραγματικά σημαντικές αλλαγές σε φόρο υπεραξίας και πρόστιμα, έρχεται μια νέα «κατραπακιά» η οποία ακούει στο όνομα «προκαταβολή φόρου 55%» για όποιον έχει εισοδήματα από κάποιο σπίτι. Ένα μέτρο που να μας το θυμηθείτε θα αλλάξει μόλις προκληθούν σφοδρές αντιδράσεις.
Τι θα ισχύσει; Οποιος μισθωτός ή συνταξιούχος έχει έστω και ένα ελάχιστο εισόδημα από κάποιο ενοίκιο θα κληθεί να πληρώσει προκαταβολή φόρου στο 55%.
Η προκαταβολή δεν αφορά στο επιπλέον εισόδημα μόνο αλλά στο σύνολο του εισοδήματος.
Εάν οι μισθωτοί ή οι συνταξιούχοι έχουν εισοδήματα από ακίνητα ή ελευθέριο επάγγελμα θα καταβάλουν προκαταβολή φόρου, ο οποίος θα προκύψει τόσο από τη φορολόγηση των αποδοχών ή των συντάξεων όσο και από τα ακίνητα ή το ελευθέριο επάγγελμα.
Για παράδειγμα, σε μισθωτό με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ προκύπτει φόρος 2.300 ευρώ (έχει υπολογιστεί έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ). Επίσης έχει εισοδήματα από ακίνητα τα οποία ανέρχονται σε 12.000 ευρώ ετησίως. Ο φόρος για τα ακίνητα ανέρχεται σε 1.200 ευρώ. Στο συνολικό φόρο (2.300 + 1.200) των 3.500 ευρώ θα υπολογιστεί και η προκαταβολή φόρου που ανέρχεται στο 55%. Δηλαδή ο φορολογούμενος θα πληρώσει το ποσό των 5.425 ευρώ στην εφορία. Εάν μάλιστα συνυπολογισθεί και η εισφορά αλληλεγγύης (640 ευρώ στα ανωτέρω εισοδήματα), τότε ο φόρος θα ανέλθει στο ποσό των 6.065 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η εισφορά ανέρχεται σε 1% στα εισοδήματα από 12.001 ευρώ έως 20.000 ευρώ και σε 2% στα εισοδήματα από 20.001 ευρώ έως και 50.000 ευρώ.
Σε ότι αφορά τις αλλαγές που αποφασίστηκαν χθες θα ισχύουν τα εξής:
1. Φόρος υπεραξίας ακινήτων. To νέο σχέδιο περιλαμβάνει:
Την εξαίρεση από τον φόρο υπεραξίας με συντελεστή 15% των μεταβιβάσεων ακινήτων που βρίσκονται στην κατοχή των πολιτών για περισσότερα από 25 χρόνια. Κατά τη μεταβίβαση των παλαιών ακινήτων θα επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 7% στην τιμή πώλησής τους, ο οποίος θα βαρύνει τον πωλητή. Ο αγοραστής θα επιβαρύνεται με φόρο μεταβίβασης 3% και ουσιαστικά το Δημόσιο θα εισπράττει για τα παλαιά ακίνητα το ίδιο ποσό φόρου που εισέπραττε μέχρι και πέρυσι που ο φόρος μεταβίβασης ανέρχονταν σε 10%. Το μοντέλο αυτό εξετάζεται να εφαρμοστεί και στα ακίνητα που κατασκευάστηκαν με αυτεπιστασία.
Για τα υπόλοιπα ακίνητα θα εφαρμοστεί ένα σύστημα αυτόματου προσδιορισμού της τιμής κτήσης που θα αποπληθωρίζει την αξία του κάθε ακινήτου. Ουσιαστικά θα τιμαριθμοποιείται η τιμή κτήσης (κόστος αγοράς) του ακινήτου, ώστε να γίνεται ορθά η σύγκριση με τις σημερινές τιμές πώλησης.
Ο φόρος υπεραξίας θα υπολογίζεται από τις εφορίες και όχι από τους συμβολαιογράφους. Πριν την υπογραφή των συμβολαίων οι φορολογούμενοι – πωλητές των ακινήτων θα περνούν πρώτα από την εφορία τους, προκειμένου να υποβάλουν τη δήλωση του φόρου υπεραξίας. Η εφορία θα ελέγχει τη δήλωση, θα βεβαιώνει τον φόρο υπεραξίας που προκύπτει και στη συνέχεια θα εκδίδεται η Ταυτότητα Οφειλής με το ποσό του φόρου που θα πρέπει να καταβάλει ο πωλητής του ακινήτου. Ο συμβολαιογράφος μετά τη σύνταξη του συμβολαίου θα παρακρατεί τον φόρο υπεραξίας και θα τον αποδίδει στο Δημόσιο. Δηλαδή θα είναι υπεύθυνος μόνο για την παρακράτηση και απόδοση του φόρου υπεραξίας.
2. Πρόστιμα:
Σχεδιάζεται σημαντική μείωση στα πρόστιμα για την εκπρόθεσμη υποβολή ή τη μη υποβολή φορολογικών δηλώσεων, καθώς και για τη μη έκδοση αποδείξεων. Ο κ. Στουρνάρας πείστηκε, από επιχειρήματα που του παρουσιάστηκαν από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ότι δεν είναι δυνατόν να πληρώνει το ίδιο πρόστιμο των 1.000 ευρώ ένας μικρομεσαίος επιτηδευματίας, επειδή καθυστέρησε για μία ή δύο ημέρες να υποβάλει μία περιοδική δήλωση ΦΠΑ ή μία προσωρινή δήλωση απόδοσης Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών, από την οποία προκύπτει ένα πολύ μικρό ποσό φόρου (π.χ. 10 ευρώ), με έναν άλλον φορολογούμενο ο οποίος υπέβαλε εκπρόθεσμη δήλωση από την οποία προκύπτει η υποχρέωση καταβολής ενός πολύ μεγάλου ποσού (π.χ. 4.000 ευρώ). Αποδέχθηκε λοιπόν ότι πρέπει τα πρόστιμα αυτά να διαμορφώνονται πάντοτε σε συνάρτηση με το ύψος του φόρου κάθε δήλωσης και να ισχύει απλώς ένα χαμηλό ποσό προστίμου της τάξης των 100 ευρώ, για τις περιπτώσεις που δεν προκύπτει φόρος. Για μη έκδοση αποδείξεων ο υπουργός φέρεται να συμφώνησε ότι δεν μπορεί να επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ σε επιχείρηση με απλογραφικά βιβλία ή 2.500 ευρώ σε επιχείρηση με διπλογραφικά βιβλία, για κάθε απόδειξη που δεν εκδίδει, ανεξάρτητα της αξίας της, αλλά ότι το πρόστιμο θα πρέπει να συνδέεται με την αξία των αποδείξεων που δεν εκδόθηκαν και να υπολογίζεται ως ποσοστό επί της αξίας αυτής. Οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ πρότειναν το ύψος του προστίμου για μη έκδοση αποδείξεων να ισούται με το 30% της αποκρυβείσας συναλλαγής και να υπάρχει και ένα ελάχιστο όριο 600 ευρώ αλλά και ένα ανώτατο όριο στο συνολικό ποσό της επιβαλλόμενης χρηματικής ποινής.
3. Συγκεντρωτικές καταστάσεις:
Ηλεκτρονική υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών σε ετήσια βάση και όχι σε μηνιαία, για τους αγρότες. Σύμφωνα με τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που συμμετείχαν στη χθεσινή συνάντηση, ο κ. Στουρνάρας δεν έφερε αντίρρηση η υποχρέωση ηλεκτρονικής υποβολής συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών να είναι ετήσια για τους αγρότες, όπως ήδη έχει γίνει δεκτό για τις συγκεντρωτικές καταστάσεις προμηθευτών.
4. Τέλος επιτηδεύματος:
Εξετάζεται η πλήρης απαλλαγή των αγροτών από το τέλος επιτηδεύματος. Ο υπουργός Οικονομικών φαίνεται να αποδέχθηκε ότι οι αγρότες δεν πρέπει να θεωρούνται από τη φορολογική νομοθεσία ως «επιτηδευματίες» και ως εκ τούτου πρέπει να απαλλαγούν πλήρως από το «τέλος επιτηδεύματος», δηλαδή να μην επιβαρυνθούν από τον φόρο αυτό μετά την πάροδο πενταετίας από την υπαγωγή τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ. Επίσης το ΠΑΣΟΚ πρότεινε η προκαταβολή φόρου εισοδήματος να καθοριστεί μόνιμα στο ½ του ορίου, και όχι για ένα έτος, δηλαδή στο 27,5%, λόγω των αυξομειώσεων της αγροτικής παραγωγής και της εξάρτησής της από τις καιρικές συνθήκες, αλλά και του γεγονότος ότι η παραγωγή μπορεί να είναι και χρόνο παρά χρόνο, κ.λπ.
5. Αποδείξεις:
Το ΠΑΣΟΚ προτείνει την επέκταση των ρυθμίσεων για τα κίνητρα συλλογής αποδείξεων σε όλα τα φυσικά πρόσωπα. Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε στους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ ότι θα εξετάσει την πρότασή τους για επέκταση των κινήτρων συλλογής αποδείξεων και στα φυσικά πρόσωπα που δεν είναι μισθωτοί ή συνταξιούχοι, δηλαδή και στους αυτοαπασχολούμενους και στους αγρότες και στους εισοδηματίες. 

Antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου