ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Γάλα γαϊδούρας θα μπορούν πλέον να πίνουν οι έλληνες καταναλωτές..

 
Γάλα γαϊδούρας θα μπορούν πλέον να πίνουν οι έλληνες καταναλωτές, καθώς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δημοσίευσε στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως»..
την απόφαση σχετικά με τις προϋποθέσεις αλλά και τους όρους που πρέπει να ακολουθούνται για την παραγωγή, την επεξεργασία και τη διάθεση γάλακτος ιπποειδών, δημιουργώντας έτσι το πλαίσιο για τη νέα αυτή αγορά… Μέχρι πρόσφατα το γαϊδουρινό γάλα δεν είχε περιληφθεί στις λίστες γάλακτος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για ανθρώπινη κατανάλωση.

Πλέον με την απόφαση που φέρει την υπογραφή του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμου Χαρακόπουλου όλες οι εκμεταλλεύσεις ιπποειδών παραγωγής γάλακτος της χώρας, ανεξάρτητα από τον αριθμό των εκτρεφομένων ζώων τους, θα μπορούν, έχοντας συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της ισχύουσας εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας για την υγεία και την ευζωία των ζώων, καθώς και για την υγιεινή των τροφίμων, να τυποποιούν και να διαθέτουν το γάλα αυτό αλλά και τα παράγωγά του στην αγορά.

Σύμφωνα με την απόφαση, το γάλα θα περνά από θερμική επεξεργασία με αποτέλεσμα ισοδύναμο τουλάχιστον με αυτό της παστερίωσης. Μάλιστα η επεξεργασία μπορεί να περιλαμβάνει την παραγωγή παστεριωμένου γάλακτος, γάλακτος υψηλής παστερίωσης, συμπυκνωμένου γάλακτος, γάλακτος σε μορφή σκόνης καθώς και άλλων ειδών γάλακτος αλλά και γαλακτοκομικών προϊόντων (π.χ. τυροκομικά). Στις συσκευασίες των προϊόντων για ανθρώπινη κατανάλωση θα πρέπει να αναγράφονται οι ενδείξεις «Γάλα όνου», ή «Γάλα γαϊδούρας», ή «Γαϊδουρίσιο γάλα» ή «Γάλα φοράδας», ανάλογα με το είδος τους εκτρεφόμενου ζώου. Αναφορικά με τη διάρκεια ζωής του προϊόντος, η υπουργική απόφαση προβλέπει ότι είναι ευθύνη του παρασκευαστή. Η απόφαση αυτή του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης βάζει τα θεμέλια για μια αγορά που θα αναπτυχθεί δυναμικά τα επόμενα χρόνια.

Σήμερα στην Ελλάδα οι λίγες φάρμες εκτροφής που υπάρχουν διαθέτουν το γάλα σε τιμές από 20 έως 25 ευρώ το κιλό (χονδρική τιμή) κυρίως για την παραγωγή καλλυντικών. Το γάλα γαϊδούρας αποτελεί προϊόν με υψηλή διατροφική αξία το οποίο ήδη κυκλοφορεί στο εμπόριο σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και αποφέρει οφέλη στους παραγωγούς και στους καταναλωτές. Μάλιστα έρευνες έχουν δείξει ότι το γάλα γαϊδούρας είναι καλύτερο ποιοτικά από το αγελαδινό και το πλησιέστερο στο μητρικό γάλα.

14.600 γαϊδούρια εκτρέφονται σήμερα στην Ελλάδα ενώ για περίπου 15 χρόνια έφθαναν τις 95.000

25-30 ευρώ η τιμή χονδρικής για το γάλα γαϊδούρας στην Ελλάδα ενώ σε κάποιες χώρες αγγίζει ακόμη και τα 100 ευρώ το λίτρο 


arouraios.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου