ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Η συμφωνία κυβέρνησης τρόικας «δένει τα χέρια» του ΣΥΡΙΖΑ

Tο κλείσιμο της διαπραγμάτευσης δημιουργεί στρατηγικό αδιέξοδο στο ΣΥΡΙΖΑ επειδή υποσχόταν ότι μπορεί να διαπραγματευτεί καλύτερα από την παρούσα κυβέρνηση...

Σε δύσκολη θέση βρίσκεται πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ καθώς η συμφωνία με την τρόικα δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να αντιπαρέλθει βασικά στοιχεία της αντιπολιτευτικής τακτικής του ΣΥΡΙΖΑ. Το πρώτο και οφθαλμοφανές είναι το γεγονός ότι η επιτευχθείσα συμφωνία κυβέρνησης και τρόικας δεν διευκολύνει το ΣΥΡΙΖΑ στην κριτική που ασκεί προς την κυβέρνηση ότι συνεχίζει την εφαρμογή της «ίδιας αδιέξοδης και καταστροφικής πολιτικής λιτότητας των μνημονίων».
Το δεύτερο και βασικότερο είναι το ότι το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης δημιουργεί στρατηγικό αδιέξοδο στο ΣΥΡΙΖΑ απ’ τη στιγμή που και ο Αλέξης Τσίπρας έχει υιοθετήσει τη γραμμή πως οι μονομερείς ενέργειες δεν είναι πλέον στη λογική του ΣΥΡΙΖΑ και αυτό που υποσχόταν είναι ότι μπορεί να διαπραγματευτεί καλύτερα και πιο αποτελεσματικά απ’ την παρούσα κυβέρνηση.
Διόλου τυχαία ο ΣΥΡΙΖΑ στάθηκε στο πολιτικό σκέλος της επιτευχθείσας συμφωνίας κυβέρνησης και τρόικας και όχι σ’ αυτά καθ’ αυτά τα ζητήματα της οικονομίας. Και μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε να απαντήσει απ’ ευθείας στην κίνηση του πρωθυπουργού.
Πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσει να αντιπαρέλθει τη διάθεση του πρωτογενούς πλεονάσματος με το επιχείρημα ότι πρόκειται για ψίχουλα μπροστά σ’ αυτά που έχει υποστεί η κοινωνία απ’ το μνημόνιο την τελευταία τετραετία. Εκεί που εστιάζει η Κουμουνδούρου είναι στην απαίτηση να κάνει γνωστή στις λεπτομέρειές της τη συμφωνία η κυβέρνηση καθώς σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ πρόκειται για συμφωνία που οδηγεί αν όχι σε ένα νέο μνημόνιο, τουλάχιστον σε ένα νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που θα οδηγήσει σε νέα σφαγή «εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων». Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας στη δήλωσή του είχε κάνει λόγο για «βίαιη επιτάχυνση του σχεδίου υποτίμησης της εργασίας, των περιουσιών και των επιχειρήσεων στην Ελλάδα».
Σε κάθε περίπτωση η πολιτική αντίδραση της Κουμουνδούρου κατά πολλούς προδίδει αμηχανία και για έναν επιπλέον λόγο που έγκειται στο γεγονός ότι το κλείσιμο της συμφωνίας ερμηνεύεται και ως ψήφο εμπιστοσύνης των δανειστών και ειδικά της ΕΕ προς την κυβέρνηση Σαμαρά με ότι αυτό σημαίνει για την πολιτική σταθερότητα της κυβέρνησης. Σ’ αυτό το πλαίσιο το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα μελετά τρόπους να αντιπαρέλθει αυτήν την κατάσταση. Ένα απ’ τα ζητήματα που εξετάζει είναι να ξαναφέρει στο προσκήνιο το ζήτημα της απαίτησης πρόωρων βουλευτικών εκλογών με πιο άμεσο τρόπο και όχι ως αποτέλεσμα ενός κακού για την κυβέρνηση αποτελέσματος στις ευρωεκλογές.
Μια τέτοιου τύπου αρθρογραφία αναπτύσσεται τις τελευταίες ώρες και στην Αυγή όπου σε άρθρο του διευθυντή της Νίκου Φίλη γίνεται λόγος για άμεση προσφυγή στις κάλπες. Το βασικό επιχείρημα της Κουμουνδούρου είναι πως πρόκειται για μια συμφωνία που υπερβαίνει το πρωτογενές πλεόνασμα και τη διάθεσή του και δεσμεύει τη χώρα για δεκαετίες και κάτι τέτοιο σύμφωνα με τη συλλογιστική της Κουμουνδούρου δεν μπορεί να το κάνει μια κυβέρνηση έχοντας «νωπή λαϊκή 
εντολή». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου