ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Κοζάνη: Σβήστηκαν τα δάνεια εργαζόμενης μητέρας…

Είδε τη ζωή της να καταστρέφεται. Διαζευγμένη, με δύο ανήλικα παιδιά και στις πλάτες της δύο στεγαστικά δάνεια και μία πιστωτική κάρτα. Η 40χρονη..
δανειολήπτρια ένιωθε τη θηλιά να τυλίγεται γύρω από το λαιμό της. Οι τράπεζες ζητούσαν την αποπληρωμή των δανείων, αδιαφορώντας πλήρως για την οικτρή οικονομική και οικογενειακή κατάστασή της. Η λύτρωση ήρθε από το Ειρηνοδικείο Κοζάνης, η δικαστής του οποίου με μία πραγματικά γενναία απόφαση την απάλλαξε από τα δάνεια!
Η δικαστική «ανάσα» στην εργαζόμενη δανειολήπτρια, ιδιωτική υπάλληλο και μητέρα δύο ανήλικων τέκνων, ανακοινώθηκε την περασμένη Τετάρτη. Το Ειρηνοδικείο Κοζάνης, με προσωρινή διαταγή, όρισε μηδενικές καταβολές και απαγόρευσε οποιοδήποτε καταδιωκτικό μέτρο κατά της κύριας κατοικίας της.
Τι λέει το σκεπτικό
Ειδικότερα, η δανειολήπτρια, της οποίας οι οφειλές ανέρχονται στο συνολικό ποσό των 220.000 ευρώ, απευθυνόμενη στο δικαστήριο ζήτησε να προστατευτεί η κύρια κατοικία της χωρίς την καταβολή προς τις τράπεζες των ελάχιστων και προβλεπόμενων μηνιαίων δόσεων από το νόμο 4161/2013, που τροποποίησε το νόμο Κατσέλη.
Το δικαστήριο, αν και η δανειολήπτρια εργάζεται σήμερα στον ιδιωτικό τομέα και έχει εισοδήματα από την εργασία της ανερχόμενα στο ποσό των 550 ευρώ, κρίνοντας ότι αυτά είναι πολύ χαμηλά και καθώς είναι διαζευγμένη και έχει την επιμέλεια των δύο ανηλίκων τέκνων της, τα οποία λόγω της ηλικίας τους έχουν αυξημένες εκπαιδευτικές ανάγκες, την απάλλαξε από την καταβολή οποιουδήποτε ποσού για τις οφειλές της.
Η σημαντικότητα της συγκεκριμένης απόφασης έγκειται στο γεγονός ότι όρισε μηδενικές καταβολές σε δανειολήπτρια με εισόδημα! Συνήθως, στη συντριπτική πλειονότητα των αποφάσεων, μηδενικές καταβολές συναντώνται σε περιπτώσεις είτε χρόνιας ανεργίας είτε ύπαρξης σοβαρών προβλημάτων υγείας των οφειλετών.
Οι μηνιαίες δόσεις προς τις τράπεζες ορίστηκαν με το άρθρο 5 παρ. 2 ανάλογες με την οικονομική δυνατότητα του δανειολήπτη και πάντως όχι μικρότερες του 10% επί της τελευταίας ενήμερης οφειλής και σε κάθε περίπτωση όχι λιγότερο από 40 ευρώ μηνιαίως. Κατ’ εξαίρεση, προσωρινές διαταγές ορισμού πολύ μικρών δόσεων ή μηδενικών έχουν εκδοθεί από τα ειρηνοδικεία της χώρας κατ’ εφαρμογή του άρθρου 8 παρ. 5 σε περιπτώσεις χρόνιας ανυπαίτιας ανεργίας ή ύπαρξης σοβαρών προβλημάτων υγείας των οφειλετών.
Η 40χρονη εργαζόμενη δανειολήπτρια δέχθηκε ως «μάννα εξ ουρανού» την απόφαση και μπορεί πλέον να μεγαλώσει και να συντηρήσει τα ανήλικα παιδιά της, χωρίς το βραχνά των τραπεζών και το «κυνήγι» από τις διάφορες εισπρακτικές εταιρίες.
Ατελείωτες ουρές
Γεγονός παραμένει πως χιλιάδες δανειολήπτες που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις τραπεζικές υποχρεώσεις τους εξαιτίας των επιπτώσεων της πολύχρονης οικονομικής κρίσης αναζητούν καταφύγιο στον τροποποιημένο νόμο Κατσέλη, που θεωρείται πιο «ευγενικά προσκείμενος» προς το δανειολήπτη.
Στη Θεσσαλονίκη καθημερινά σχηματίζονται ουρές στα δικαστήρια προκειμένου να κατατεθούν οι σχετικοί φάκελοι υπαγωγής στις ευεργετικές διατάξεις του -όπως αποκαλείται- «νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά». Είναι χαρακτηριστικό πως το πρώτο δικαστήριο για την προσωρινή διαταγή ορίζεται μέσα στο καλοκαίρι του 2014, ενώ το κανονικό δικαστήριο παίρνει πλέον δικάσιμο για το 2023… Δηλαδή, εννέα χρόνια μετά!
«Πρόταξαν την ουσιαστική ανάγκη για επιβίωση…»
ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ χειρίστηκε η δικηγόρος Αριάδνη Νούκα, η οποία τόνισε πως μετά την τροποποίηση του νόμου Κατσέλη με το νόμο 4161/2013, από τον Ιούνιο του 2013, προβλέφθηκε η καταβολή μηνιαίων δόσεων προκειμένου να μην κατασχεθεί και εκπληστηριαστεί η περιουσία των δανειοληπτών μέχρι την έκδοση απόφασης επί των αιτήσεων υπαγωγής στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
«Στη συγκεκριμένη περίπτωση, παρά το γεγονός της ύπαρξης εισοδήματος, η δικαστής, σταθμίζοντας σε μια απόλυτα δίκαιη βάση την εξαιρετικά δυσχερή οικονομική θέση της δανειολήπτριας και των προστατευόμενων από την ίδια ανήλικων τέκνων της, έναντι της ικανοποίησης περιουσιακών δικαιωμάτων των πιστωτών, ερμήνευσε το νόμο σε συνδυασμό με τις συνταγματικές επιταγές της προστασίας της αξίας του ανθρώπου και το δικαίωμά του σε αξιοπρεπή διαβίωση και κατέληξε σε ορθότατη δικαστική κρίση περί μη καταβολής οιοδήποτε ποσού έναντι των χρεών, εφαρμόζοντας την τρίτη περίπτωση του άρθρου 8 παρ. 5 που σπανιότατα συναντάμε σε αποφάσεις. Ετσι, η απόφαση αυτή έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά άλλων σημαντικών αποφάσεων, που ορθά και δίκαια πρόταξαν την ουσιαστική ανάγκη των δανειοληπτών για επιβίωση έναντι της υποχρέωσης εξυπηρέτησης των δανειακών τους υποχρεώσεων και ν’ ανοίξει το δρόμο για την εφαρμογή της τρίτης εξαιρετικής περίπτωσης που προβλέπει ο νόμος περί μηδενικών καταβολών», σημειώνει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής η κ. Αρ. Νούκα.
 
Άγγελος Αγγελίδης, στον «Τύπο της Κυριακής»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου